Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  9:36 πμ
 
wm small
Τετάρτη, 01 Ιουνίου 2022 18:25

Δάκης: Το εφηβικό ίνδαλμα που σάρωσε τα εξώφυλλα και ύμνησε το καλοκαίρι

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ο Δάκης υπήρξε ένας από τους πλέον αναγνωρίσιμους και γοητευτικούς Έλληνες τραγουδιστές. Έμεινε γνωστός ως ο τραγουδιστής που ύμνησε το καλοκαίρι και τον έρωτα, ένας “αιώνιος έφηβος” ή “άνθρωπος χωρίς ηλικία”.

Η είδηση του θανάτου του, στις 29 Μαΐου 2022, προκάλεσε θλίψη σε όλον τον κόσμο.

Έφυγε τρεις ημέρες πριν μπει η εποχή με την οποία συνέδεσε ανεξίτηλα το όνομά του. Άφησε, όμως, πίσω του μια καριέρα αξιοζήλευτη και πλούσια σε συνεργασίες με τους σημαντικότερους Έλληνες δημιουργούς αλλά και ξένους ερμηνευτές.

Η Μαίρη Χρονοπούλου έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram για το παρασκήνιο πίσω από το εμβληματικό χορευτικό “Τόσα καλοκαίρια” που τραγούδησε ο Δάκης στην ταινία “Γοργόνες και Μάγκες“.

Η Χρονόπουλου χαρακτηρίζει την σκηνή ως το πρώτο βίντεο κλιπ τραγουδιού στην Ελλάδα.

“Την πίσω πλευρά της ´Υδρας, άγνωστη -τότε- χωρίς το μεγάλο τουρισμό, αλλά με καινούργιους χώρους διάλεξε ο Γιάννης Δαμιανίδης να γυρίσει την ταινία του. Τώρα φυσικά θα έχουν αλλάξει τα πράγματα. Θα έχει αλωθεί ο χώρος. Αλλά τότε ήταν ολότελα παρθένος και μοναδικός στην απλότητα του. Η αρχική ιδέα στο χορευτικό μου, ήταν να περιλαμβάνει και μερικά πλάνα του Δάκη που τραγουδούσε, αλλά για κάποιο λόγο δεν μπορούσε να έρθει. Κι έτσι το θέαμα παρέμεινε χορευτικό με τον ήχο του Δάκη. Κι όχι μουσικοχορευτικό. Παρόλα αυτά από τότε ειπώθηκε ότι ήταν το πρώτο το βίντεο κλιπ τραγουδιού που γυρίστηκε στην Ελλάδα. Και ήταν!”

Τι του είπε ο Μίνως Μάτσας και η συγγένεια με τον Ντέμη Ρούσσο

Το πραγματικό όνομα του γεννημένου στην Αλεξάνδρεια και πολύγλωσσου, Δάκη ήταν Βρασίδας Χαραλαμπίδης. Η μητέρα του τον φώναζε χαϊδευτικά “Βρασιδάκη” και, κάπως έτσι, προέκυψε το καλλιτεχνικό όνομα που τον καθιέρωσε στη συνείδηση του κοινού.

Όταν, μάλιστα, πήγε στα γραφεία της Minos EMI, για να υπογράψει το πρώτο του συμβόλαιο, ο Μίνως Μάτσας του είπε πως με το “Βρασίδας” θα μπορούσε να κάνει καριέρα μόνο στο ρεμπέτικο.
Από μαθητής εκδήλωσε το ενδιαφέρον του για τη μουσική. Λάτρευε το ραδιόφωνο και τα ξένα τραγούδια. Όταν άκουγε τις φωνές της Γιοβάννας, της Μούσχουρη και του Βογιατζή στο Δεύτερο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, ένοιωθε πως “άγγιζε” την Ελλάδα.

Όπως είχε πει σε μια συνέντευξή του, ο Ντέμης Ρούσσος ήταν ξάδελφός του και ο πατέρας του καθόλου λάτρης της μουσικής:

“Πολλοί συγγενείς μου από την πλευρά της μητέρας μου ήταν καλλιτέχνες και οπωσδήποτε είχα επιρροές. Πιο γνωστός ήταν ο ξάδελφός μου, ο Ντέμης Ρούσσος. Από το σόι του πατέρα μου δεν ήταν κάποιος καλλιτέχνης και, μάλιστα, ο ίδιος, όταν έμπαινε στο σπίτι, έκλεινε το ραδιόφωνο.

Ο πατέρας μου ήταν λογιστής και ήθελε να ακολουθήσω το επάγγελμα, αλλά δεν σκάμπαζα από μαθηματικά. Και όταν στα δεκαπέντε μου αποφάσισα να σπουδάσω φωνητική, μουσική και πιάνο, το έκανα κρυφά από εκείνον“.

Όσον αφορά το πώς ήρθε στην Ελλάδα, ο Δάκης είχε πει: “Το 1964 ήρθα με έναν φίλο μου μουσικό για διακοπές. Ενα βράδυ πήγαμε μαζί σε ένα γνωστό κλαμπ της εποχής, όπου εμφανίζονταν οι Playboys και μου έδωσαν το μικρόφωνο να τραγουδήσω.

Με άκουσε ο επιχειρηματίας που τότε θα άνοιγε το περίφημο κέντρο Αργώ στη Βουλιαγμένη και μου έκανε πρόταση να πάω στο μαγαζί του. Πήγα κι έτσι άρχισε η καριέρα μου στην Ελλάδα“.

“Η αγάπη είναι πολύ σοβαρή υπόθεση , για να τη σπαταλά κανείς”

Στα νεανικά περιοδικά της εποχής, η εικόνα του Δάκη με τα παντελόνια καμπάνα και τα ανοιχτά πουκάμισα της εποχής κυριαρχούσε. Από τη “Σούπερ Κατερίνα” και τη “Μανίνα“ μέχρι το “Ρομάντσο” και το “Φαντάζιο“. Η γοητευτική του εμφάνιση και το ζεστό του χαμόγελο “κατακτούσαν” αμέσως τις καρδιές των έφηβων κοριτσιών.

Ο Δάκης απολάμβανε τον συχνά υπέρμετρο θαυμασμό που εισέπραττε. “Οι εκδηλώσεις συμπάθειας πάντα με συγκινούν. Όσο για τις θαυμάστριες, είναι χαριτωμένες και δεν μ’ ενοχλούν καθόλου. Απαντώ σε όλα τα γράμματα ο ίδιος.

Επειδή όμως οι ελεύθερες ώρες μου είναι ελάχιστες, οι απαντήσεις καθυστερούν αρκετά. Πολλές φορές με ρωτούν αν είμαι ερωτευμένος με τα διάφορα κορίτσια που συνεργάζομαι στην τηλεόραση.
Αλλά αν τα πράγματα ήσαν έτσι, έπρεπε να έχω ερωτευθεί όλες σχεδόν τις κοπέλες της Ελλάδας. Η αγάπη είναι πολύ σοβαρή υπόθεση , για να τη σπαταλά κανείς μ’ αυτό τον τρόπο”, είχε αναφέρει στο δημοσιογράφο Τάσο Κουτσοθανάση.

Ο Δάκης παντού. Πλήθος από εξώφυλλα νεανικών περιοδικών της εποχής – Πηγή εικόνας: ΔΑΚΗΣ Official (Facebook)
Η σχέση με την Μπρόγερ και η παρεξήγηση που ο ίδιος δημιούργησε
Το 1971, γνωρίστηκε στα Δειλινά με την Έρρικα και τη Μαργαρίτα Μπρόγερ και δημιούργησαν ένα εκπληκτικό τρίο. Για πέντε χρόνια παρουσίαζαν ένα έξοχο πρόγραμμα βασισμένο στο τραγούδι και το χορό. Εκτός από τα νυχτερινά κέντρα, εμφανίστηκαν μαζί σε πολλές θεατρικές παραστάσεις και στην τηλεόραση.

Για πέντε χρόνια, ο Δάκης και οι αδερφές Μπρόγερ συνέθεσαν ένα εξαιρετικό τρίο που εμφανιζόταν σε νυχτερινά κέντρα, θεατρικές παραστάσεις και τηλεοπτικά προγράμματα – Πηγή εικόνας: ΔΑΚΗΣ Official (Facebook)

Με τη Μαργαρίτα Μπρόγερ, ο Δάκης διατηρούσε δεσμό. “Η Μαργαρίτα μου άρεσε πολύ. Πήγαινα και την έβλεπα και στον κινηματογράφο. Ήταν πολύ όμορφη, με προσωπικότητα“, είχε παραδεχθεί ο Δάκης.
Ο Δάκης ήταν γυναικάς, αλλά δεν παντρεύτηκε ποτέ. Ήθελε να ζει σαν ελεύθερο πουλί. Για την προσωπική του ζωή είχε δηλώσει χαρακτηριστικά:

“Υπήρξαν εποχές που υπήρξα σαν παντρεμένος, αλλά πάντα χάλαγε. Παραμονές του γάμου… Δεν νοσταλγώ ούτε τον έγγαμο βίο, ούτε θα ήθελα να είχα παιδιά, για πολλούς λόγους. Τώρα νιώθω ελεύθερος, ό,τι ώρα θέλω γυρνάω σπίτι μου, ξυπνάω, δεν εξαρτώμαι από τίποτα. Γενικά ως χαρακτήρας δεν μπορώ με τίποτα την καταπίεση».

Τις ερωτικές ζήλιες, πάντως, δεν τις απέφυγε. Είχε εξομολογηθεί στον Δελαπόρτα πως, μια φορά, φόρεσε ένα μαντήλι της μητέρας του και πήρε το αμάξι του ξάδερφού του, για να παρακολουθήσει μια αρραβωνιαστικιά του.

Επίσης, ο Δάκης είπε αστειευόμενος σε ένα δημοσιογράφο ότι η Σταρ Ελλάς του 2001, Εβελίνα Παπαντωνίου ήταν κόρη του. Όπως ήταν αναμενόμενο, το αστείο διαδόθηκε και δύσκολα μπορούσε να “μαζευτεί”, όπως είπε ο ίδιος ο τραγουδιστής:

“Έκανα πολλή παρέα με την μητέρα της Εβελίνας. Ήταν στα πρώτα της βήματα στην μόδα και μόλις είχε ετοιμάσει ένα “book” ως μοντέλο. Μου το είχε φέρει, λοιπόν και το βλέπαμε στο καμαρίνι.

Στο χώρο ήταν παρών και ένας δημοσιογράφος. Κρατούσαμε ο καθένας από μια φωτογραφία με την ίδια πόζα και μεταξύ άλλων, μου είπε “Μοιάζετε” και του απάντησα για πλάκα “Είναι κόρη μου”.

Αυτό ήταν! Από εκεί ξεκίνησαν όλα. Όλα ξεκίνησαν από ένα αστείο. Όταν βγήκε στην δημοσιότητα, ήταν πολύ δύσκολο να πείσω, ότι δεν ίσχυε. Δεν με πίστευε κανείς“.

Η συναυλία των Rolling Stones και η αποτυχία στις εξετάσεις

Ο Δάκης ήταν από τους καλλιτέχνες που άνοιξαν την επεισοδιακή συναυλία των Rolling Stones στην Αθήνα, στις 17 Απριλίου 1967. Ωστόσο, δεν έμεινε να δει τους θρύλους της ροκ, διότι απλώς δεν του άρεσαν.
“Τραγούδησα κι έφυγα γιατί δεν μου άρεσε ποτέ αυτό το συγκρότημα, γενικά οι χίπις, τα μαλλιά, τα ναρκωτικά. Ήμουν θαυμαστής των Μπιτλς, της μελωδικής σχολής, με λατρεία στη Δαλιδά“, ανέφερε σε συνέντευξή του στην Καθημερινή.

Έναν χρόνο μετά, το 1968, o Δάκης ηχογράφησε τον πρώτο του δίσκο στα ελληνικά με τίτλο “Γεια σου σ′ ευχαριστώ“. Ακολούθησε η συνεργασία με τον Μίμη Πλέσσα και οι διαχρονικές επιτυχίες “Τόσα καλοκαίρια” και “Εκείνοτο πρωί στην Κηφισιά” που τον τοποθέτησαν μεταξύ των πλέον περιζήτητων ερμηνευτών της εποχής.

Για το “Τόσα Καλοκαίρια” ο Δάκης είχε δηλώσει: “Ήταν η πρώτη μου μεγάλη συνεργασία με τον Μίμη Πλέσσα και ήταν λίγο παράδοξη γιατί, για να παίξουν τα τραγούδια από την ΕΡΤ, τότε ΕΙΡ, έπρεπε να είχα περάσει από εξετάσεις.

Ενώ είχα κάνει δίσκους στα γαλλικά, αγγλικά και ιταλικά, στα ελληνικά δεν παιζόντουσαν γιατί έπρεπε να δώσω εξετάσεις στο ΕΙΡ. Πήγα την πρώτη φορά, έδωσα εξετάσεις, με ειδοποιούν ότι δεν πέρασα. Πάω μετά από 6 μήνες να δώσω πάλι εξετάσεις με άλλα τραγούδια, με ειδοποιούν πάλι πως δεν πέρασα γιατί έχω ένα πρόβλημα στην άρθρωση.

Κάνω μαθήματα ορθοφωνίας, πάω και τρίτη φορά και ήμουν λιγάκι απελπισμένος και μου λέει η κυρία που ήταν στη γραμματεία “Νεαρέ, μην στεναχωριέστε, γιατί η Μούσχουρη πέρασε την πέμπτη φορά“. Οπότε κάπως παρηγορήθηκα. Δίνω την τρίτη φορά και επιτέλους περνάω. Έμαθα πως ήταν ο Μίμης Πλέσσας που με “έκοβε” και καλά έκανε, γιατί διόρθωσα το “ρο” και το “σίγμα”“.

Όμως, η εκτίμηση του Δάκη στο πρόσωπο του Πλέσσα ήταν αδιαμφισβήτητη. “Τον ευχαριστώ, γιατί τα τραγούδια του είναι τα θεμέλια της καριέρας μου και η προίκα μου. Από την αρχή της καριέρας μου ήθελα να τον γνωρίσω, να με ακούσει“, είχε πει.

Ο Δάκης με τον Μίμη Πλέσσα – Πηγή εικόνας: dakis.net

Το 2019, ο Δάκης διαγνώστηκε με καρκίνο στο παχύ έντερο και χειρουργήθηκε. Οι γιατροί του έδιναν έξι μήνες ζωής, όπως είχε ο ίδιος δηλώσει, σε μία από τις τελευταίες του συνεντεύξεις, το Φεβρουάριο του 2021:
“Το είπαν στους δικούς μου, όχι σε εμένα. Μου φερόντουσαν όλοι με πολλή αγάπη, μου έκαναν όλα τα χατίρια. Είχα κάποια αγαπημένα πρόσωπα στο πλευρό μου και συγγενείς μου. Μετά τους έξι, επτά, οκτώ μήνες άρχισαν να μου ψιθυρίζουν κάτι και τότε το αντιλήφθηκα. Ακόμα όμως συνεχίζω και το παλεύω“.

Η αποχαιρετιστήρια δημοσίευση της Finos Film στον Δάκη:

mixanitouxronou.gr

Διαβάστηκε 497 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.