Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  9:29 πμ
 
wm small
Κυριακή, 22 Μαϊος 2022 13:09

Ο Ν. Φαρμάκης στο 4ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Αιτωλοακαρνανίας: «Εργαζόμαστε για να μπορούν οι Αιτωλοακαρνάνες και στο πιο απομακρυσμένο χωριό, να έχουν ευκαιρίες και ίσα δικαιώματα»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το ολιστικό σχέδιο που υλοποιεί η Περιφερειακή Αρχή για την ανάπτυξη της Αιτωλοακαρνανίας παρουσίασε ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης την Κυριακή 22 Μάϊου 2022, κατά την ομιλία του στο 4ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Αιτωλοακαρνανίας που πραγματοποιήθηκε στην Τριχωνίδα.

«Προχωράμε, με προσεκτικά βήματα, δημιουργώντας προϋποθέσεις βιώσιμης ανάπτυξης.  Να διασφαλίσουμε δηλαδή συνθήκες για μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη με ταυτόχρονη εξασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος» τόνισε ο Περιφερειάρχης και αναφέρθηκε διεξοδικά σε έργα και δράσεις που υλοποιούνται αναβαθμίζουν την περιοχή και ενισχύουν την τοπική οικονομία» τόνισε ο Περιφερειάρχης.

Ειδικότερα μίλησε για το μεγάλο έργο των ενεργειακών κοινοτήτων και της δημιουργίας του μεγαλύτερου συνεργατικού φωτοβολταϊκού πάρκου στην Ευρώπη, στο κτήμα Polder στο Μεσολόγγι. Αναφέρθηκε στις εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης στις οδικές προσβάσεις, με στόχο την ανάδειξη τουριστικών προορισμών, αλλά και τη βελτίωση της προσβασιμότητας ως παράμετρο της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης. Παρουσίασε τα στάδια στα οποία βρίσκονται η ΟΧΕ Αιτωλικού - Μεσολογγίου και η ΒΑΑ Αγρινίου η υλοποίηση της οποίας θα συνεχιστεί και στην επόμενη προγραμματική περίοδο, ενώ εστίασε και στην ανάδειξη της Τουρλίδας.

«Σημειώνω μόνο ότι από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Αιτωλοακαρνανίας εντάχθηκαν, ωριμάζουν, δημοπρατήθηκαν και εκτελούνται έργα & μελέτες που ξεπερνούν τα 167 εκατ. ευρώ. Έργα που διευκολύνουν τις μετακινήσεις μας, αλλά και έργα που ομορφαίνουν τις πόλεις μας, όπως η βελτίωση της εισόδου του Αγρινίου. Επιδίωξή μας είναι να αναβαθμίσουμε την ποιότητα ζωής, να κάνουμε την Αιτωλοακαρνανία ακόμα πιο όμορφη» συνόψισε ο κ. Φαρμάκης κι επισήμανε ότι οι πολίτες βλέπουν να εκτελούνται έργα που αλαλάζουν την καθημερινότητά τους και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής τους.

«Όμως και το περιβάλλον είναι καθημερινότητα. Δηλαδή, τρόπος καθημερινής σκέψης και δράσης. Είναι τρόπος ζωής.  Γι’ αυτό και θα έχουμε μέλλον μόνο εάν όλοι εμείς, ατομικά και συλλογικά, σεβαστούμε το χώρο που δρούμε και κατανοήσουμε ότι οι φυσικοί πόροι είναι πρωτίστως κοινωνικοί» πρόσθεσε ο κ. Φαρμάκης κι έκανε αναφορά σε έργα ενεργειακής αναβάθμισης από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» σε δημόσια  και δημοτικά κτίρια,, σχολείων, αθλητικούς χώρους, αλλά και νοσηλευτικών δομών.

Συνεχίζοντας ο κ. Φαρμάκης εστίασε σε παρεμβάσεις που γίνονται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την ενίσχυση των νοσηλευτικών δομών της Αιτωλοακαρνανίας στις οποίες έκανε εκτενή αναφορά. «Κάθε νοσοκομείο που αναβαθμίζεται, μπορεί να παρέχει καλύτερες συνθήκες φιλοξενίας και περίθαλψης στους πολίτες, αλλά και καλύτερες συνθήκες εργασίας στο σύνολο των εργαζομένων. Και αυτή ακριβώς η «άυλη» - επιτρέψτε μου να πω – βελτίωση, είναι εξίσου σημαντική με την εξοικονόμηση πόρων και την περιβαλλοντική διάσταση των έργων» παρατήρησε ο Περιφερειάρχης.

Επισημαίνοντας ότι η Αιτωλοακαρνανία στηρίζεται στο τρίπτυχο «Ανάπτυξη – Περιβάλλον - Πολιτισμός», αναφέρθηκε και στα έργα πολιτισμού, ύψους 23,5 εκατ. ευρώ που χρηματοδοτούνται, όπως η μετατροπή των παλαιών καπναποθηκών Παπαπέτρου σε μουσείο, το «Ξενοκράτειο» στο Μεσολόγγι, η αναστήλωση και ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων Στράτου, Οινιάδων και Πλευρώνας, κ.ά.

«Μέρα με τη μέρα, διαμορφώνεται μία νέα πραγματικότητα. Και αυτή η πραγματικότητα περιλαμβάνει πολλά μικρά και μεγάλα έργα» τόνισε ο κ. Φαρμάκης, προσθέτοντας πως «θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε για να μπορούν οι Αιτωλοακαρνάνες, ακόμα και στο πιο απομακρυσμένο χωριό, να αισθάνονται πολίτες που έχουν τις ίδιες ευκαιρίες και τα ίδια δικαιώματα με όλους τους άλλους. Ξέρουμε ότι ο δρόμος μας είναι ακόμα μακρύς, με πολλές στροφές και ανηφοριές. Όπως τα καταφέραμε μέχρι τώρα όμως – και μάλιστα μέσα στις πολύ αντίξοες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία – έτσι θα τα καταφέρουμε και στη συνέχεια. Γιατί δεν φοβόμαστε τη δουλειά. Αλλά και γιατί αγαπάμε αυτόν τον τόπο…» κατέληξε ο Περιφερειάρχης.

2022 05 22 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ

Διαβάστηκε 406 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.