Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  1:12 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 20 Μαϊος 2022 17:47

ΟΗΕ: «Καμπανάκι» για παγκόσμιο λιμό

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Προειδοποίηση για χρόνια επισιτιστική κρίση και παγκόσμιο λιμό απηύθυνε την Τετάρτη από την έδρα του ΟΗΕ ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες, εφόσον δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, όπως η «απελευθέρωση» ουκρανικών σιτηρών από τα αποκλεισμένα από τη Ρωσία λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

Μιλώντας από το βήμα έκτακτης συνεδρίασης του ΟΗΕ, ο Γκουτέρες είπε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία επιδεινώνει την ήδη υπάρχουσα επισιτιστική ανασφάλεια και τις δυσοίωνες προβλέψεις για τη γεωργική παραγωγή εξαιτίας της ανόδου της μέσης θερμοκρασίας της Γης και των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού. Επισήμανε ότι σε δύο μόλις χρόνια ο αριθμός κατοίκων που ζουν σε καθεστώς επισιτιστικής ανασφάλειας διπλασιάσθηκε, από 135 εκατ. προ πανδημίας στα 276 εκατ. σήμερα. Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι λιμοκτονούν σήμερα, αύξηση της τάξης του 500% σε σχέση με το 2016.

Ουκρανία και Ρωσία παράγουν το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής σιταριού και κριθαριού και το ήμισυ ηλιελαίου. Ρωσία και Λευκορωσία κατέχουν τις δύο πρώτες θέσεις στην παγκόσμια παραγωγή ποτάσας – κύριο συστατικό αγροτικών λιπασμάτων. «Δεν υπάρχει βιώσιμη λύση για την κρίση των τροφίμων χωρίς αναβίωση της ουκρανικής αγροτικής παραγωγής και την επανάληψη των εξαγωγών τροφίμων και λιπασμάτων από τη Ρωσία, την Ουκρανία και τη Λευκορωσία. Αυτό πρέπει να γίνει, ανεξάρτητα από τον πόλεμο», είπε ο Γκουτέρες.

Ο γενικός γραμματέας σημείωσε ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία «διογκώνει και επιταχύνει» τις κινητήριες δυνάμεις της επισιτιστικής ανασφάλειας και της πείνας στον κόσμο, όπως είναι η κλιματική αλλαγή, η πανδημία και οι ανισότητες. Η σύρραξη στην Ουκρανία έχει οδηγήσει σε διακοπή λειτουργίας των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας, αναστέλλοντας τις εξαγωγές τροφίμων προς πολλά αναπτυσσόμενα κράτη. Ο Γκουτέρες διηγήθηκε την εμπειρία του από πρόσφατη επίσκεψή του σε κράτη του αφρικανικού Σαχέλ, όπου συνάντησε οικογένειες που δεν ήξεραν αν θα είχαν τρόφιμα την επόμενη ημέρα.

Η Ουκρανία αδυνατεί να προωθήσει σιτηρά στις αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ η γεωργική παραγωγή μειώνεται από την άνοδο θερμοκρασίας.

Παρέμβαση Μπλίνκεν

Ο προεδρεύων της ειδικής συνεδρίασης, Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, ανέφερε ότι ο κόσμος «αντιμετωπίζει την οξύτερη κρίση επισιτιστικής ασφάλειας της εποχής μας», καλώντας τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ να ενισχύσουν τη βοήθειά τους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και οργανισμούς, που καταπολεμούν την επισιτιστική ανασφάλεια. Ο κ. Μπλίνκεν ανέφερε ότι 22 εκατ. τόνοι σιτηρών βρίσκονται σήμερα αποθηκευμένοι σε ουκρανικό σιλό, χωρίς δυνατότητα εξαγωγής τους εξαιτίας του ρωσικού ναυτικού αποκλεισμού.

Από τη μεριά του, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είπε ότι η χώρα του στηρίζει τις πρωτοβουλίες του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου για τη διασφάλιση των εξαγωγών σιτηρών. «Από κοινού με τον ΟΗΕ εργαζόμαστε για την ασφαλή συνέχιση των εξαγωγών τροφίμων μέσω της Μαύρης Θάλασσας», είπε ο Τούρκος υπουργός.

kathimerini.gr

Διαβάστηκε 610 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.