Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  6:04 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 12 Μαϊος 2022 18:12

Μεσολόγγι : Εγκληματική η απόσπαση εδαφών της Επαρχίας Μεσολογγίου υπέρ της Μητροπόλεως Ναυπάκτου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Με ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή κατά του διαχωρισμού της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας επανέρχεται στο ζήτημα του χωροταξικού των Μητροπόλεων της Αιτωλοακαρνανίας. Εκπροσωπώντας 44 συλλόγους και φορείς του Μεσολογγίου, η Επιτροπή ζητά από τον Αρχιεπίσκοπο να μην υπάρξουν αλλαγές στις δύο υφιστάμενες Μητροπόλεις της Αιτωλοακαρνανίας, ωστόσο εντύπωση προκαλεί η αιχμή για το Μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιερόθεο. “Ο τοποτηρητής της έδρας αναμένοντας να αποκτήσει νέες Επαρχίες περιοδεύει στην επαρχία Μεσολογγίου και Τριχωνίδος και δίνει συνεντεύξεις Τύπου” αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση και χαρακτηρίζεται η εγκληματική η απόσπαση εδαφών – του Γαλατά, του Αρακύνθου και της Μακρυνείας (της Επαρχίας Μεσολογγίου καθώς και του Θέρμου – υπέρ της Μητροπόλεως Ναυπάκτου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση :

Αυτές τις ημέρες γίνεται πάλι συζήτηση σε πολλούς χώρους και σαλόνια για την ανάγκη χωρισμού της Μητροπόλεώς μας. Η ίδια συζήτηση γίνονταν και το 2005, όταν χήρεψε και πάλι ο Μητροπολιτικός Θρόνος. Τώρα δεν συζητιέται μόνο ο διαμοιρασμός της Μητροπόλεώς μας σε δύο μέρη-ανατολικό και δυτικό αλλά και η εγκληματική-ιστορικά και κοινωνικά- απόσπαση εδαφών – του Γαλατά, του Αρακύνθου και της Μακρυνείας (της Επαρχίας Μεσολογγίου ) καθώς και του Θέρμου – υπέρ της Μητροπόλεως Ναυπάκτου.

Είναι πολλοί αυτοί, οι οποίοι για διαφόρους λόγους προβάλλουν διάφορες ανάγκες που δικαιολογούν τέτοιες αποφάσεις:
Να αποκτήσει έδρα Μητροπόλεως η γειτονική «μεγάλη» Πόλη αφού ήδη έχει τόσες άλλες έδρες
Να μη μένει χωρίς σωστή διαποίμανση το χριστεπώνυμο πλήρωμα των απομακρυσμένων από το Μεσολόγγι περιοχών της Μητροπόλεως

Να ενισχυθεί οικονομικά η Μητρόπολη Ναυπάκτου με την απόσπαση κάποιων περιοχών από την δική μας Μητρόπολη

Και είναι πολλοί εκείνοι, οι οποίοι δημοσίως διακηρύσσουν, ότι μια τέτοια απόφαση ανήκει στην Εκκλησία και δεν υπάρχει λόγος να ασχολούμαστε οι πιστοί ενώ κρυφίως εργάζονται για την επίτευξη του χωρισμού.Και όπως πάντα κρύβονται οι βουλευτές και Περιφερειάρχες και Νομάρχες ενώ κάποιοι ενεργούν κρυφά υπέρ του ίδιου σκοπού. Και ο τοποτηρητής της έδρας αναμένοντας να αποκτήσει νέες Επαρχίες περιοδεύει στην επαρχία Μεσολογγίου και Τριχωνίδος και δίνει συνεντεύξεις Τύπου.

Το 2005 ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος κκ Χριστόδουλος άκουσε την φωνή της Ιεράς Πόλεως, των 26 συλλόγων μας, του Δημάρχου και όλων των τότε δημοτικών παρατάξεων και δεν προχώρησε στην ικανοποίηση παρόμοιων σχεδίων παρ’ότι πιεζόταν πανταχόθεν. Τότε, όταν τον επισκεφτήκαμε, μας βεβαίωσε δακρύζοντας, ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να διαπράξει μια τέτοια πράξη εναντίον της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου, του λίκνου της Επανάστασης και της Ελευθερίας μας.

Μετά από εκείνη την απόφαση του Αρχιεπισκόπου, ελπίζαμε, ότι ο κίνδυνος είχε περάσει οριστικά αλλά διαψευδόμαστε. Ζητούμε λοιπόν από τον τωρινό Αρχιεπίσκοπο να μιμηθεί τον τότε και να κωφεύσει στους εισηγητές μιας τέτοιας ασεβούς προς την Ιερά Πόλη πράξεως. Και να τολμήσουμε να παρατηρήσουμε, ότι η Εκκλησία πάντα υποστηρίζει τον σεβασμό προς την Παράδοση και την Ιστορία και όχι το αντίθετο.

Απαιτούμε δε από τους βουλευτές και την Αντιπεριφερειάρχη και τον Περιφερειάρχη και όλους τους άλλους αιρετούς εκπροσώπους μας να μην κρύβονται αλλά να δηλώσουν καθαρά την αυτονόητη υποστήριξή τους προς την παραμονή της Μητροπόλεως ως έχει. Παρά το γεγονός, ότι δεν χρειάζεται να εκθέσουμε λόγους υποστήριξης αυτού του αιτήματος, αυτής της απαίτησης , σημειώνουμε τα ακόλουθα :

Η Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου δεν είναι μια οποιαδήποτε Πόλη, είναι η καρδιά της Επανάστασης, είναι ο βασικός συντελεστής της Απελευθερώσεώς μας και η σημασία της δεν έχει σχέση με τον τωρινό πληθυσμό της. Ο εμφανιζόμενος τωρινός πληθυσμός γειτονικής πόλεως έχει δημιουργηθεί και από παράλογη προσάρτηση εδαφών της Επαρχίας Μεσολογγίου και Βάλτου.

Ο Μητροπολιτικός Θρόνος έχει κτιστεί επάνω στα οστά του Ιωσήφ Ρωγών (του συντάκτου της αποφάσεως της Εξόδου και θυσιασθέντος κατ’ αυτήν) και τόσων ιερέων και χιλιάδων πιστών του Σταυρού και έχει ποτιστεί με το αίμα των προγόνων μας . Και όταν μιλάμε για προγόνους δεν μιλάμε γενικά αλλά αναφερόμαστε στους συγκεκριμένους χιλιάδες δικούς μας Μεσολογγίτες και γείτονες προγόνους.
Η έδρα της Μητροπόλεως μετά την Απελευθέρωση δεν ορίστηκε με κριτήρια πληθυσμιακά ή αποστάσεων αλλά με κριτήρια Αγωνιστικά . Δεν μετατίθεται λοιπόν ούτε τέμνεται ούτε προσαρτάται.
Αν πριν από 100 ή 200 χρόνια ήταν δυνατή η διαποίμανση των πιστών, όταν οι μητροπολίτες μετακινούνταν επί όνων ή ημιόνων, πως δυσκόλεψε τώρα, όταν μετακινούνται με μεγάλα οχήματα επί συγχρόνων οδών;; Και δεν είναι αντιφατικό προς αυτήν την λογική, το ότι στην σχεδιαζόμενη διαίρεση θα υπάγεται στην Μητρόπολη Μεσολογγίου η «απομακρυσμένη» περιοχή της Βόνιτσας ;;
Δεν χρειάζεται να θυμίσουμε πόσες είναι οι έδρες Μητροπόλεων σε πόλεις με μικρότερο πληθυσμό από άλλες στον ίδιο Νομό. Και βεβαίως δεν ξεχνάμε την Μητρόπολη και τον Νομό Αργολίδος με έδρα το Ναύπλιο, που είναι πολύ μικρότερο από το Άργος.
Με την προτεινόμενη διαίρεση καταργείται ο ενιαίος χαρακτήρας της Αιτωλίας, ο οποίος έχει διαμορφωθεί ιστορικά από χιλιάδες χρόνια και αποσπάται από αυτόν πέραν των άλλων η περιοχή του Θέρμου, πατρίδα του Πατρο- Κοσμά και έδρα της Αιτωλικής Συμπολιτείας.

Δεν χρειάζεται να γεμίσουμε σελίδες για να υποστηρίξουμε τον οφειλόμενο προς την Ιερά Πόλη σεβασμό, που δεν είναι σεβασμός προς πολλούς ή λίγους ψηφοφόρους αλλά σεβασμός προς την Ιστορία, τις Παραδόσεις μας, την Επανάσταση. Δεν χρειάζεται επίσης να γράψουμε, ότι θα αγωνιστούμε με κάθε τρόπο, για να γίνει το αυτονόητο: Διατήρηση της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας ως έχει με έδρα την Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου.

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

agrinioculture.gr

Διαβάστηκε 634 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.