Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  1:07 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 12 Μαϊος 2022 00:30

Αγρίνιο: Η πρόληψη, η πρόγνωση, η πρώιμη διάγνωση και η θεραπεία του καρκίνου με απλά λόγια (εικόνες)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Μετά την εκδήλωση του Αγρινίου θα ακολουθήσει ενημερωτική εκδήλωση στο Αγγελόκαστρο και το Καινούργιο ώστε όλο και περισσότεροι πολίτες να ενημερωθούν για να αποφύγουν όσο το δυνατόν περισσότερα αρνητικά στοιχεία της καθημερινότητάς τους για την δεύτερη αιτία θανάτου στην Ελλάδα, τον καρκίνο.

Το Κοινωνικό Ιατρείο, το Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά και το Κοινωνικό Φαρμακείο της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας του Δήμου Αγρινίου και ο Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίου με την αποψινή εκδήλωση ξεκίνησαν τον κύκλο των ενημερωτικών εκδηλώσεων για θέματα ογκολογίας και καρκίνου με ομιλητή τον Ογκολόγο – Παθολόγο και Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Προληπτικής Ογκολογίας Παναγιώτη Γκινόπουλο MD MSc. PhD.

Στόχος των ομιλιών είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών για την πρόληψη – πρόγνωση – πρώιμη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου.

Εκτός από την αποψινή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου, πρώην Τράπεζα Ελλάδος, έχουν προγραμματιστεί ακόμη δύο εκδηλώσεις, την Τετάρτη 18 Μαΐου στις 7:00 μμ στην αίθουσα του πρώην Δημαρχείου Αγγελοκάστρου και την Τετάρτη 25 Μαΐου, επίσης στις 7:00μμ, στην  αίθουσα του πρώην Δημαρχείου Θεστιέων στο Καινούργιο.

Το γενικό μήνυμα της σειράς των διοργανώσεων και του αρμόδιου Αντιδημάρχου Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας Κώστα Καλαντζή είναι: «άλλαξε τρόπο ζωής και μείωσε τον κίνδυνογια τον καρκίνο».

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Προληπτικής Ογκολογίας Παναγιώτης Γκινόπουλος τόνισε:

«σκοπός είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας πάνω στην ουσία της θεραπείας του καρκίνου.

Αν καταφέρουμε να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο για την πρόγνωση και την διάγνωση, τότε πολύ λίγοι καρκίνοι θα μείνουν για να διαγνωστούν και να χρειάζονται θεραπεία χειρουργική ή γονιδιακή ή ανοσοθεραπεία ή άλλης μορφής θεραπεία.

Αν προσαρμόσει το μοντέλο ζωή του ο κόσμος έτσι ώστε να μην παθαίνει καρκίνο τα πράγματα θα είναι διαφορετικά, αλλά ακόμη και αν πάθει να είναι σε πρώιμη φάση και τότε με απλές πράξεις θεραπευτικές θα μπορέσει να ιανθεί.

Για να καταφέρει να αλλάξει το μοντέλο ζωής πρέπει να κάνει καλή σωστή διατροφή κατά πρώτων. Η καλή διατροφή είναι το 50% για την αποφυγή καρκίνου και αυτό είναι αποδεδειγμένο επιστημονικά.

Το άλλο 50% είναι κατά 25% η προδιάθεση, όχι η κληρονομικότητα, αλλά η προδιάθεση και το άλλο 25% είναι ο τρόπος ζωής, αν ασκείσαι, αν είσαι παχύσαρκος, αν εργάζεσαι, αν καταναλώνει αλκοόλ, αν καπνίζει, τι είδους κάπνισμα κάνει, αν έχει κάποια λιμώξω, αν είσαι πολυγαμικός, ετερογαμηκός κλπ.

Όταν το μοντέλο ζωής το προσαρμόσεις καλά μειώνεις κάθε ενδεχόμενο καρκίνου και απομένει μόνο η γονιδιακή προδιάθεση που σ αυτή την περίπτωση πρέπει να αντιμετωπιστεί και δεν μπορούμε να το αλλάξουμε αυτό, αλλά και σ αυτή την περίπτωση αν αλλάξουμε όλο το υπόλοιπο μοντέλο ζωής μειώνουμε το ρίσκο.

Συνεπώς, μαζί με τον ετήσιο έλεγχο που κάνουμε για κάθε τι άλλο, αν αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας και ελέγχουμε και την περίπτωση του καρκίνου είναι βέβαιο πως δεν θα πεθάνουμε ποτέ απ αυτόν».

Ο Αντιδήμαρχος Αγρινίου Κώστας Καλαζντής μιλώντας για το θέμα τόνισε:

«είναι πολύ σημαντικό θέα. Στόχος είναι να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο για την πρόληψη, πρόγνωση – πρώιμη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου.

Επιλέξαμε να ξεκινήσουμε τις εκδηλώσεις μας τώρα που τα πράγματα είναι καλύτερα με το συγκεκριμένο θέμα διότι είναι η δεύτερη αιτία θανάτου στην Ελλάδα.

Το Αγρίνιο, το Αγγελόκαστρο και το Καινούργιο είναι οι περιοχές στις οποίες αρκετός κόσμος που θα μπορεί να παρακολουθήσει τις ενημερώσεις αυτές και έτσι θα καλύψουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι πληθυσμού του Δήμου.

Υπήρχε η διάθεση του κ. Γκινόπουλου, η αμέριστη βοήθεια του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου και έτσι ξεκινήσαμε τις ομιλίες αυτές και στο μέλλον θα διοργανώσουμε περισσότερες ενημερωτικές εκδηλώσεις για πολλά και διάφορα θέματα που απασχολούν τον κόσμο, καθώς επί δύο χρόνια τώρα μόνο ο covid υπερίσχυε.

Θέλουμε να δώσουμε στον κόσμο να καταλάβει τι πρέπει να κάνει ώστε να αποφύγει κάθε τι αρνητικό για την υγεία του».

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 288 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.