Πέμπτη, 18η Απριλίου 2024  12:43 πμ
 
wm small
Δευτέρα, 02 Μαϊος 2022 19:10

Παρουσίαση του βιβλίου "Ο Ζορμπάς και οι Γυναίκες..." των μαθητών του 2ου Γυμνασίου Αγρινίου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Ο ΖΟΡΜΠΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ… 

2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ  «ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ» - ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΦΙΛΩΝ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ.

Γράφει η μαθήτρια Παναγιώτα Δάτσικα.

Στις διακοπές του Πάσχα μου δόθηκε η ευκαιρία να διαβάσω ένα ενδιαφέρον βιβλίο με τίτλο: Ο ΖΟΡΜΠΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ και υπότιτλο: « Εγώ ο Ζορμπάς κι η ατέλειωτη υπόθεση, η γυναίκα… » του 2ου Γυμνασίου Αγρινίου «Κοσμάς ο Αιτωλός».

Η αξιόλογη φιλόλογος κυρία Μαρία Αγγέλη παρότρυνε τους μαθητές της τότε Γ Γυμνασίου, να διαβάσουν το βιβλίο Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά του σπουδαίου Νίκου Καζαντζάκη και να γράψουν μία εργασία με τίτλο  «Ο ΖΟΡΜΠΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ». Μάλιστα 4 εργασίες επιλέχθηκαν ως οι καλύτερες και βραβεύτηκαν από τη Δ.Ε.Φ.Ν.Κ.  Στο πλαίσιο αυτό η κυρία Αγγέλη έσπευσε με πολύ μεράκι και προθυμία να δημιουργήσει ένα βιβλίο με τίτλο: Ο ΖΟΡΜΠΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ, το οποίο απαρτίζεται από εργασίες και δραστηριότητες των μαθητών της Γ τάξης του 2ου Γυμνασίου Αγρινίου  «Κοσμάς ο Αιτωλός».

Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι εξαιρετικό και αρκετά ενδιαφέρον, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Περιέχει τις βραβευμένες εργασίες των μαθητών και μαθητριών. Επιπλέον έχει και την ωραία εργασία της ίδιας της φιλόλογου, η οποία μαζί με τους μαθητές της έγραψε κι αυτή μία εργασία για το συγκεκριμένο θέμα. Τα παιδιά πειραματίστηκαν κι έγραψαν ακόμη και μικρά όμορφα ποιήματα  που αφορούν τον Αλέξη Ζορμπά στο βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη. Ακόμη το βιβλίο περιλαμβάνει και τις κριτικές για το βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη μέσα από τα μάτια των νεαρών μαθητών και μαθητριών. Από το βιβλίο δεν λείπουν και διασκεδαστικές και έξυπνες δραστηριότητες, όπως σταυρόλεξα και ακροστιχίδες τα οποία σχεδίασαν οι μαθητές με την βοήθεια της κυρίας Αγγέλη. Το βιβλίο αυτό έχει και εγκυκλοπαιδικό χαρακτήρα, καθώς έχει σημαντικές πληροφορίες για τον πασίγνωστο συγγραφέα Νίκο Καζαντζάκη και μερικές πληροφορίες, τις οποίες κατάφεραν να αντλήσουν οι μαθητές και η φιλόλογος σχετικά με την άγνωστη ζωή του Ζορμπά, του οποίου το πραγματικό όνομα ήταν Γιώργος. Σημαντικό και ένα από τα στοιχεία που μου έκανε εντύπωση είναι πως το βιβλίο αυτό δεν εξυμνεί και προωθεί μόνο τις βραβευμένες εργασίες, αλλά περιέχει εξίσου και τις προσπάθειες των άλλων μαθητών κι εκείνων οι οποίοι αποφάσισαν συνεισφέρουν σε κάτι άλλο, όπως λόγου χάρη να γράψουν ένα ποίημα. Επιπρόσθετα, μέσα από το βιβλίο ο  αναγνώστης κατανοεί το ανεκτίμητης αξίας έργο του Νίκου Καζαντζάκη για τη χώρα μας και την πραγματικά σπουδαία προσπάθεια της Δ.Ε.Φ.Ν.Κ. να δείξει στον κόσμο το έργο του συγγραφέα και να τον τιμήσει.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι μαθητές έλαβαν υψίστης σημασίας μηνύματα μέσα από το βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη, τα οποία και επιχείρησαν να βροντοφωνάξουν μέσα από το δικό τους έργο. Το ένα μήνυμα είναι πως ένα άτομο το οποίο έχει κάνει μια κακή επιλογή στην ζωή του, όπως η Μαντάμ Ορτάνς, δεν θα πρέπει να στιγματίζεται και να περιθωριοποιείται για μια ζωή και το άλλο είναι πως η γυναίκα θα πρέπει να δέχεται τρυφερή και αγνή αγάπη από τον άνδρα, όπως μας δίδαξε ο Ζορμπάς κι έπραξε ανάλογα με όλες τις γυναίκες που πέρασαν από την ζωή του.

Το βιβλίο της κυρίας Αγγέλη και των μαθητών είναι ένα θαυμάσιο έργο το οποίο απαιτεί κόπο, επιμονή, θέληση και δημιουργικότητα. Είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση και αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους μαθητές και στη φιλόλογο που κόπιασαν. Επιπλέον είναι ένα βιβλίο το οποίο κρατά σε αμείωτο ενδιαφέρον τον αναγνώστη και ταυτόχρονα του περνά πολλά μηνύματα και εμπλουτίζει τις γνώσεις του. Κατά τη γνώμη μου είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο το οποίο θα μπορούσε κάλλιστα να είναι διαθέσιμο, όχι μόνο την τοπική αγορά του Αγρινίου αλλά και όλης της χώρας, κάνοντας έτσι κι άλλα σχολεία να παραδειγματιστούν και να πειραματιστούν ανάλογα, διευρύνοντας τους ορίζοντες των παιδιών και συμβάλλοντας στην πρόοδό τους!

Αγρίνιο, Μάης του 2022.

Παναγιώτα Δάτσικα, τμήμα Γ1, 2ου Γυμνασίου Αγρινίου «Κοσμάς ο Αιτωλός»

 

Διαβάστηκε 397 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.