Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  2:35 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 20 Απριλίου 2022 00:50

Αγρίνιο – «Παρούσες»: Συμβολική δράση ενάντια στη σεξουαλική βία ως τακτική και όπλο πόλεμου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Μια ακόμη δράση, συμβολική αυτή την φορά, από τις «Παρούσες» η οποία δράση έχει να κάνει με την εναντίωσή των συμμετεχόντων στα σεξουαλικά εγκλήματα και την σεξουαλική εκμετάλλευση που υπάρχει σε καιρό πολέμου στην εμπόλεμη ζώνη τους Ουκρανίας, αλλά και διαχρονικά.

Οι βιασμοί και οι σεξουαλικές κακοποιήσεις σε βάρος γυναικών και παιδιών, αλλά και ανδρών, έχουν αναγνωριστεί στο πλαίσιο των εγκλημάτων πολέμου. Τέτοιες πράξεις βλέπουμε και στην πρόσφατη ιστορία, όχι μόνο στη Βυζαντινή κλπ, στα τελευταία δηλαδή 100 και 200 χρόνια υφίσταται.

Η φεμινιστική οργάνωση «Παρούσες» που έχει ευαισθητοποιημένες τις κεραίες της και την αντίληψή της σε θέματα που άπτονται των ανθρώπινων δικαιωμάτων πραγματοποιούν κατά καιρούς δράσεις προσπαθώντας να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη. Μια τέτοια δράση είναι και αυτή που έγινε στην πλατεία Δημάδη νωρίτερα σήμερα.

Η δράση αφορά, όπως προαναφέραμε, το σιωπηλό έγκλημα των βιασμών και της σεξουαλικής κακοποίησης και το Trafficking που δεν αποκλείεται να ακολουθεί και έχει περάσει δυστυχώς ως «παράπλευρη απώλεια» σε εποχές πολέμου, κάτι που φυσικά δεν θα έπρεπε.

Οι βιασμοί και η σεξουαλική κακοποίηση δυστυχώς ανέκαθεν χρησιμοποιούνταν ως «όπλο» με σκοπό τον εκφοβισμό, τη γενοκτονία, την εθνοκάθαρση κλπ. Σε κάθε πόλεμο και σε κάθε εισβολή υπάρχουν τέτοια παραδείγματα.

Μέσα από την δράση που διοργάνωσαν οι «Παρούσες» διατρανώνονται ζητήματα που πλέον για τις σύγχρονες, πολιτισμένες κοινωνίες ξεπερνούν κατά πολύ τα όρια της «κόκκινης γραμμής» και οι πολίτες, πόσο μάλλον οι γυναίκες, επιθυμούν να εκφράσουν την αντίθεσή τους σ αυτά.

Η αναγνώριση του βιασμού ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας έγινε το 1998 από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και φυσικά και πολύ παλιότερα υπήρξε αναγνώριση από τον ΟΗΕ των βιασμών ως εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

 

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 467 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 23 Απριλίου 2022 01:26
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.