Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  6:14 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 14 Απριλίου 2022 17:57

Στ. Αραχωβίτης, Σ. Φάμελλος: Η κυβέρνηση της ΝΔ βγάζει από την πρίζα την αγροτική παραγωγή την πιο κρίσιμη στιγμή!

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Την ώρα που το κόστος παραγωγής που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος φέτος είναι πρωτοφανές και δυσβάστακτο, από όλη την χώρα έρχονται καταγγελίες για διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος σε γεωργούς, κτηνοτρόφους και ΤΟΕΒ χωρίς να δίνονται επαρκείς επιλογές ρύθμισης της οφειλής!

Δεν έφτανε που τα εξαγγελθεντα μέτρα της Κυβέρνησης είναι παντελώς ανεπαρκή για τη ουσιαστική στήριξη των γεωργών και κτηνοτρόφων, ειδικά για την ηλεκτρική ενέργεια η κυβέρνηση δεν υλοποιεί ούτε καν τη δέσμευσή της για κάλυψη τουλάχιστον του 80% των αυξήσεων στο ρεύμα αλλά αντίθετα συνεχίζει απτόητη να επιτρέπει στο καρτελ ενέργειας την αισχροκέρδεια.

Ετσι, η νέα περίοδος καλλιέργειας και εκτροφών έχει ήδη ξεκινήσει με τους χειρότερους όρους και το πρόβλημα συνεχώς πολλαπλασιάζεται αφού  οι επιδοτήσεις που έχουν εξαγγελθεί για τις καταναλώσεις του Απριλίου είναι πολύ μικρότερες από το 80% των αυξήσεων στο ρεύμα, που δεσμεύτηκε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, και οριακά φτάνουν στο 50% της ρήτρας αναπροσαρμογής. 

Οι αγρότες, υπό το βάρος των υπέρογκων λογαριασμών, θα συνεχίσουν να αδυνατούν να καλύψουν το κόστος ενέργειας για την άρδευση και τις εγκαταστάσεις (σταβλικές, θερμοκήπια κ.α.). Κάτω από αυτές τις συνθήκες η Κυβέρνηση της ΝΔ σφυρίζει αδιάφορα και συνεχίζει να επιτρέπει τις αθρόες διακοπές ρεύματος στους γεωργούς και κτηνοτρόφους αλλά και στους ΤΟΕΒ.

Την ώρα που η  επιστιστική κρίση είναι προ των πυλών και γιγαντώνεται με απρόβλεπτες συνέπειες  λόγω του πολέμου, την ώρα που η διεθνής ανησυχία διατυπώνεται σε όλα τα φόρα και Οργανισμοί και Κυβερνήσεις λαμβάνουν μέτρα για τον μετριασμό της κρίσης, ο κίνδυνος για την παραγωγή της χώρας μας αυξάνεται, με αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης. Τη νέα περίοδο καλλιέργειας και εκτροφών, όχι μόνον δεν υπάρχει πλέον η διασφάλιση ενός στοιχειώδους εισοδήματος των παραγωγών αλλά διακυβεύεται και η ίδια η παραγωγική διαδικασία!

Επειδή είναι αδιανόητο να οδηγούνται αγρότες της χώρας σε αδυναμία συνέχισης της παραγωγής λόγω διακοπών αγροτικών παροχών ρεύματος, μεσούσης της παραγωγικής διαδικασίας, την κρίσιμη αυτή για την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας χρονιά, οι Τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σ. Αραχωβίτης και Ενέργειας και Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλος κατέθεσαν από κοινού σχετική ερώτηση που συνυπογράφεται και από ακόμη 37 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Αθήνα, 14 Απριλίου 2022

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

Ενέργειας και Περιβάλλοντος

Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 

Θέμα: «Η κυβέρνηση της ΝΔ κόβει το ρεύμα σε αγροτικές  εκμεταλλεύσεις»

Η νέα καλλιεργητική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει και οι συνθήκες καλλιέργειας είναι δυσμενέστατες με τα αυξημένα κόστη που έχουν διαμορφωθεί σε όλους ανεξαίρετα τους συντελεστές παραγωγής.

Το κόστος παραγωγής που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος φέτος είναι πρωτοφανές και δυσβάστακτο, αλλά και τα έως τώρα εξαγγελθέντα μέτρα τη Κυβέρνησης είναι παντελώς ανεπαρκή για τη ουσιαστική στήριξη των γεωργών και κτηνοτρόφων προκειμένου να συνεχίσουν με όρους διασφάλισης στοιχειώδους εισοδήματος την παραγωγική διαδικασία τη νέα περίοδο καλλιέργειας και εκτροφών. Ο κίνδυνος για την εγχώρια παραγωγή κάτω από αυτές τις συνθήκες πυροδοτεί με τη σειρά του την επισιτιστική επισφάλεια που γιγαντώνεται λόγω του πολέμου.

Όσον δε αφορά στο ηλεκτρικό ρεύμα, η πολιτική της Κυβέρνησης είχε ήδη από πέρσι το φθινόπωρο σαν αποτέλεσμα οι λογαριασμοί του ρεύματος σε αγρότες αλλά και ΤΟΕΒ να περιλαμβάνουν όχι μόνο το υπέρογκο κόστος της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Αποτέλεσμα είναι πολλοί γεωργοί και κτηνοτρόφοι αλλά και ΤΟΕΒ να αδυνατούν να εξοφλήσουν τα ποσά που περιλαμβάνονται σε αυτούς.

Από όλη την χώρα έρχονται καταγγελίες για διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος χωρίς να δίνονται επαρκείς επιλογές ρύθμισης της οφειλής. Και αυτό το πρόβλημα συνεχώς πολλαπλασιάζεται εφόσον οι επιδοτήσεις που έχουν εξαγγελθεί για τις καταναλώσεις του Απριλίου είναι πολύ μικρότερες από το 80% των αυξήσεων στο ρεύμα, που δεσμεύτηκε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, και οριακά φτάνουν στο 50% της ρήτρας αναπροσαρμογής, κάτι που σημαίνει ότι οι αγρότες θα αδυνατούν να καλύψουν το κόστος ενέργειας για την άρδευση.

Επιπλέον, όπως καταγγέλλουν αγρότες, και η επανασύνδεση από τον ΔΕΔΔΗΕ του μετρητή αγροτικού ρεύματος είναι μια χρονοβόρα και γραφειοκρατική διαδικασία, ενώ επιβαρύνονται με την πληρωμή εγγύηση για την επανασύνδεση και με έξοδα για την έκδοση πιστοποιητικού ηλεκτρολόγου.

Επειδή το υπέρογκο κόστος της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και η ρήτρα αναπροσαρμογής οδηγούν πολλούς παραγωγούς σε πλήρη αδυναμία εξόφλησης των λογαριασμών

Επειδή η κυβέρνηση δεν υλοποιεί τη δέσμευσή της για κάλυψη τουλάχιστον του 80% των αυξήσεων στο ρεύμα αλλά αντίθετα επιτρέπει την αισχροκέρδεια στο καρτέλ ενέργειας εις βάρος και των αγροτών

Επειδή η διακοπή ηλεκτροδότησης αγροτικών παροχών ρεύματος την οποία εφαρμόζουν οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας καθιστά τη συνέχιση της παραγωγής αδύνατη για πλειονότητα των αρδευόμενων καλλιεργειών αλλά και τις σταβλικές εγκαταστάσεις

Επειδή είναι αδιανόητο να οδηγούνται αγρότες της χώρας σε αδυναμία συνέχισης της παραγωγής λόγω διακοπών αγροτικών παροχών ρεύματος την κρίσιμη αυτή για την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας χρονιά,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Τι προτίθενται να κάνουν προκειμένου να μην γίνονται από τους παρόχους ρεύματος διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος σε αγροτικά τιμολόγια καθώς και των ΤΟΕΒ;

2. Προτίθενται να άρουν τυχόν εμπόδια για την επανασύνδεση των αγροτικών παροχών που έχουν διακοπεί ώστε αυτή να γίνεται άμεσα και απρόσκοπτα χωρίς επιπλέον κόστη για τους αγρότες;

3. Προτίθενται να λάβουν ουσιαστικά μέτρα για τα αγροτικά τιμολόγια ρεύματος και των ΤΟΕΒ προκειμένου να στηρίξουν ουσιαστικά τους Έλληνες αγρότες την κρίσιμη αυτή καλλιεργητική περίοδο και ποια είναι αυτά;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Αραχωβίτης Σταύρος

Φάμελλος Σωκράτης

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

Βαγενά Άννα

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γκαρά Αναστασία (Νατάσσα)

Γκιόλας Ιωάννης

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θραψανιώτης Μανόλης

Κάτσης Μάριος

Καφαντάρη Χαρά

Κόκκαλης Βασίλειος

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μιχαηλίδης Ανδρέας

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μπουρνούς Ιωάννης

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Παπανάτσιου Αικατερίνη

Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)

Σκούφα Μπέττυ

Συρμαλένιος Νικόλαος

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τζάκρη Θεοδώρα

Τόλκας Άγγελος

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Τσίπρας Γεώργιος

Φίλης Νικόλαος

Χαρίτσης Αλέξης

Χαρίτου Δημήτριος (Τάκης)

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος

Διαβάστηκε 282 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία