Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  5:07 μμ
 
wm small
Τρίτη, 12 Απριλίου 2022 19:16

2o Συνέδριο Ιχθυοκαλλιέργειας - Εξελίξεις & Προοπτικές

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Την ερχόμενη Παρασκευή 15 Απριλίου ξεκινά το διήμερο 2ο κλαδικό Συνέδριο Ιχθυοκαλλιέργειας με τίτλο «Προκλήσεις και Προοπτικές για μια Γαλάζια - Πράσινη Ιχθυοκαλλιέργεια», στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Διοργανώνεται από την εταιρεία συμβούλων AMBIO Α.Ε. με την υποστήριξη της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ). To Συνέδριο έρχεται να θέσει επί τάπητος φλέγοντα ζητήματα του κλάδου – αλλά και της εθνικής οικονομίας –, που αναζητούν άμεσα λύση…

Από τις μέχρι σήμερα συμμετοχές έχει εξασφαλιστεί η εκπροσώπηση του συνόλου του κλάδου, ενώ θα παρευρεθούν ανώτεροι αξιωματούχοι της Ε.Ε. και υψηλόβαθμα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης. Το Συνέδριο, το οποίο βρίσκεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από όλους τους εγχώριους φορείς του κλάδου, αλλά και από επενδυτικά σχήματα, θεσμικά όργανα, παραγωγούς και προμηθευτές του κλάδου από το διεθνή χώρο.

Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς και ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Κύπρου Δρ. Κώστας Κάδης. Θα παρευρεθούν επίσης αρμόδιοι υπουργοί και στελέχη της κυβέρνησης και εκπρόσωποι διεθνών φορέων.

Όπως μας πληροφορεί ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΜΒΙΟ Α.Ε., κος Φίλιππος Πετρίδης, «η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια βίωσε την περασμένη δεκαετία μια κρίση διαρκείας, αλλά λόγω του εξωστρεφούς της κυρίως χαρακτήρα παραμένει ένας από τους πιο δυναμικούς εξαγωγικούς κλάδους του πρωτογενούς τομέα. Σήμερα, η μεγάλη ζήτηση για πρωτεΐνη στη διατροφή παγκοσμίως αναδύει νέες ευκαιρίες όχι μόνο για μια παραγωγική ανασυγκρότηση, αλλά και για διεκδίκηση μεγαλύτερου μεριδίου σε μια έντονα αναπτυσσόμενη αγορά».

«Αυτή τη χρονική στιγμή όμως, οι συγκυρίες εμφάνισαν νέες προκλήσεις για τον κλάδο. Στις αναταράξεις που προσπαθούν οι ιχθυοκαλλιεργητές να αντιμετωπίσουν στην μετά-Covid19 εποχή, προστέθηκαν και τα προβλήματα της τεράστιας αύξησης του κόστους παραγωγής λόγω πληθωριστικών πιέσεων που προκαλεί η σύρραξη στην Ουκρανία. Ανατιμήσεις στις ιχθυοτροφές λόγω έλλειψης πρώτων υλών, ακριβότερη ενέργεια, ακριβότερα υλικά συσκευασίας. Αν σε αυτά προσθέσουμε και το χρονίζον θέμα της χωροταξικής διευθέτησης των μονάδων εκτροφής με το ειδικό χωροταξικό σχέδιο να εκκρεμεί από τον 2011(!), – γεγονός που καθυστερεί επενδύσεις που θα μπορούσαν να φέρουν για σημαντικές υπεραξίες στην ελληνική οικονομία και θέσεις εργασίας –, η θεματολογία του Συνεδρίου έχει να καλύψει πολλά, ενδιαφέροντα και φλέγοντα ζητήματα», προσθέτει ο κος Πετρίδης.

Με την πλούσια θεματολογία του Συνεδρίου, η οποία αφορά μεταξύ άλλων τις επενδύσεις και την χρηματοδότηση στον κλάδο, την θέση στην εγχώρια και τη διεθνή αγορά, την βιώσιμη ανάπτυξη, θέματα παραγωγής και εμπορίας, ασφάλισης και πιστοποίησης, την περιβαλλοντική και χωροταξική διάσταση της ιχθυοκαλλιέργειας, τα νέα είδη, την έρευνα και την καινοτομία, τη νομοθεσία κ.ά, θα ασχοληθούν 55 διακεκριμένοι ομιλητές από τη Νορβηγία, Ελλάδα, Κύπρο, Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, ΗΑΕ, Νορβηγία, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Ινδία, Βέλγιο και Πορτογαλία.

Παράλληλα, θα υπάρχει εκθεσιακός χώρος όπου θα δώσουν το «παρών» με περίπτερα 26 χορηγοί από 10 χώρες: Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία, Ινδία, Νορβηγία, Ιταλία, Ισλανδία, Δανία, Γερμανία, ΗΠΑ.

Τιμώμενη χώρα είναι η Σαουδική Αραβία, ενώ θα συμμετάσχει και η Κύπρος, σε μια προσπάθεια να εγκαθιδρυθεί πλέον ένας θεσμός, ο οποίος συνεχώς αναβαθμίζεται, από εθνικό και μεσογειακό σε διεθνή, διαμορφώνοντας έναν επενδυτικό κόμβο για τον τόσο σημαντικό για την εθνική οικονομία κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας.

Στο σημαντικό αυτό Συνέδριο η Ελληνική Ιχθυοκαλλιέργεια θα επαναπροσδιορίσει τη θέση της ως πυλώνας βιώσιμης ανάπτυξης, καινοτομίας, ποιοτικής απασχόλησης και μεγάλης εξωστρέφειας για τη χώρα. Είναι ο πρώτος κλάδος σε εξαγωγές ζωικών προϊόντων και δεύτερος σε εξαγωγές γεωργικών προϊόντων μετά το ελαιόλαδο. Ταυτόχρονα, είναι κλάδος περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνος, με ουσιαστική προσφορά και βαθιές ρίζες στις τοπικές κοινωνίες. Μην παραβλέπουμε πως εκτός του ότι δραστηριοποιείται σε κρίσιμες εθνικά παραμεθόριες περιοχές, προσφέρει 12.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας σε 11 από τις 13 Περιφέρειες της Ελλάδας.

Ιδιαίτερα βαρύνουσα θα είναι η παρουσία διεθνών επενδυτικών σχημάτων, με παγκόσμια εμβέλεια, τα οποία έχουν ήδη επενδύσει και συνεχίζουν να επενδύουν στην Ελληνική και Ευρωπαϊκή Ιχθυοκαλλιέργεια. Το Συνέδριο, μέσω της ενθάρρυνσης συνεργιστικών δράσεων, της συγκέντρωσης εκπροσώπων από Ευρωπαϊκές, Μεσογειακές και Αραβικές χώρες, αλλά και της ενίσχυσης του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τον κλάδο, ευελπιστεί να προωθήσει περαιτέρω την ηγετική θέση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ιχθυοκαλλιέργεια.

Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Συνεδρίου: https://aquaculture-congress2022.gr/

Διαβάστηκε 313 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία