Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  11:18 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 07 Απριλίου 2022 21:27

Το 1ο Γυμνάσιο Μεσολογγίου σε πρόγραμμα Erasmus+ στην Ισπανία

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Συμμετοχή του 1ου Γυμνασίου Μεσολογγίου σε πρόγραμμα Erasmus+ και κινητικότητα  στο IES Dona Jimena στην Χιχόν της Ισπανίας 

To 1ο Γυμνάσιο Μεσολογγίου “Παλαμαϊκή Σχολή” υλοποιεί το εγκεκριμένο πρόγραμμα Erasmus+ΚΑ229 – Σχολικής εκπαίδευσης, με τίτλο «Genç Mucitlerin Robokod Atölyesi Geleceği Tasarlıyor», “Εργαστήριο ρομποτικής νέων εφευρετών σχεδιάζει το μέλλον” και κωδικό «2019-1-TR01-KA229-074681».

Το 1ο Γυμνάσιο Μεσολογγίου σε πρόγραμμα Erasmus+ στην Ισπανία (εικόνες)

Το πρόγραμμα ήταν διετές από 1-12-2019 έως 30-11-2021  αλλά πήρε παράταση ενός χρόνου λόγω covid και η συνεργασία πραγματοποιείται ανάμεσα στα παρακάτω σχολεία από 5 διαφορετικές χώρες:

●      1ο Γυμνάσιο Μεσολογγίου, Μεσολόγγι, Ελλάδα

●      Ayancik Yunus Emre Ortaokulu , Sinop, Tουρκία (συντονιστικό)

●      Zespol Szkol w Karczmiskach,Karczmiska, Πολωνία

●      Agrupamento de escolas de Vila Verde, Πορτογαλία

●      IES Dona Jimena, Gijón, Ισπανία

Ο κύριος στόχος του έργου είναι να εκπαιδεύσει τους μαθητές ώστε να γνωρίσουν και να κατακτούν τις ταχέως αναπτυσσόμενες τεχνολογικές εξελίξεις και να βρίσκουν μέσω αυτών λύσεις σε πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας μας, που θα τους επιτρέψουν να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων και να έχουν πρόσβαση στα επαγγέλματα του μέλλοντος.

Μέσω της χρήσης του Arduino, του Raspberry Pi, του προγραμματισμού σε LEGO, των smart assistants και της τρισδιάστατης εκτύπωσης, θα διερευνηθούν διαφορετικές επιλογές για τα προβλήματα που τίθενται, πάντα όμως συνυπάρχοντας από τις βασικές αξίες της προώθησης του σεβασμού, της δημοκρατίας, της διαμόρφωσης έντιμου πολίτη, της βιώσιμης ανάπτυξης, της απόκτησης ψηφιακών δεξιοτήτων και της προώθησης επιστημονικών και τεχνολογικών επαγγελμάτων.

Κάθε σχολείο παρουσιάζει μία από αυτές τις τεχνολογίες, με στόχο την ανταλλαγή εμπειριών με τους άλλους συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια του έργου, μέσω των εργαστηρίων που προγραμματίζονται στις συναντήσεις, παρουσιάσεις, δημοσιεύσεις και εκθέσεις.

Το πρόγραμμα πρόκειται να ωφελήσει όχι μόνο τους συμμετέχοντες, αλλά ολόκληρη τη σχολική κοινότητα.

Ομάδα αποτελούμενη από τους τέσσερις μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου, Αχμετάι Λουίτζι, Γεωργακόπουλο Σπυρίδωνα, Λουκανάρη Θεοδώρα και Μπουσμπουρέλη Λένια καθώς και από τρεις καθηγητές του σχολείου, Παναγιωτοπούλου Γεωργία – Πληροφορικής, Μαντά Καλλιόπη Μαθηματικών και  Αρβανίτη Λεωνίδα – Χημείας,  μετακινήθηκαν στη Gijon (Χιχόν) της Ισπανίας και στο σχολείο IES Dona Jimena.

Το 1ο Γυμνάσιο Μεσολογγίου σε πρόγραμμα Erasmus+ στην Ισπανία (εικόνες)

Η επιλογή των μαθητών έγινε από τον όμιλο Ρομποτικής του σχολείου μας. Εκτός από αυτούς τους μαθητές θα μετακινούντο αρχές Μάη μια αντίστοιχη ομάδα στην Πολωνία.

Δυστυχώς όμως λόγω του πολέμου στην Ουκρανία δεν θα γίνει αυτή η κινητικότητα την φετινή σχολική χρονιά και θα φιλοξενηθούν οι ομάδες των εταίρων στο Μεσολόγγι. Στις αρχές της επόμενης χρονιάς θα γίνουν οι κινητικότητες στην Πολωνία και την Τουρκία.

Προ καραντίνας είχε πραγματοποιηθεί επιτυχώς μια ακόμα κινητικότητα στην Πορτογαλία

Η ομάδα ξεκίνησε από το Μεσολόγγι την Κυριακή 27 Μαρτίου 2022.

Το αεροδρόμιο άφιξης της ομάδας στην Ισπανία, ήταν το Μπιλμπάο οπότε και δεν ήταν δυνατόν να λείπει μια επίσκεψη στο Μουσείο Guggenheim, έργο του Καναδοαμερικανού αρχιτέκτονα Frank Gehry, έναν υπέροχο χώρο πολιτισμού που φιλοξενεί μόνιμες καθώς και περιοδικές εκθέσεις, με έργα τόσο Ισπανών όσο και διεθνών καλλιτεχνών  και θεωρείται ένα από τα πιο σπουδαία αρχιτεκτονικά δημιουργήματα που φτιάχτηκαν τους τελευταίους τέσσερις αιώνες.

Οι ομάδες όλων των εταίρων,  έφθασαν αρκετά αργά το βράδυ της Κυριακής στην Χιχόν και εκεί τους περίμεναν καθηγητές, μαθητές και γονείς έξω από το σχολείο είτε για να παραλάβουν τους μαθητές που θα φιλοξενούσαν είτε να γνωρίσουν τους μαθητές οι οποίοι θα έμεναν σε ξενοδοχεία.

Από την Δευτέρα 28/3/2022 έως και την Παρασκευή 01/04/2022 είχαν την ευκαιρία να συνεργαστούν μαθητές και εκπαιδευτικοί από τις πέντε χώρες,  να εργαστούν ομαδοσυνεργατικά  και να αναπτύξουν κοινές δραστηριότητες σχετικά με την τρισδιάστατη εκτύπωση και τον προγραμματισμό videogames.

Όλες τις μέρες οι ομάδες ακολουθούσαν πρόγραμμα μέχρι αργά το απόγευμα με εργαστήρια, ξεναγήσεις και επισκέψεις.

Το πρωί της Δευτέρας έγινε θερμή υποδοχή από την Διευθύντρια του σχολείου και καθηγητές, καλωσόρισμα και ανταλλαγή δώρων. Οι μαθητές μας, χάρισαν στους συμμαθητές τους των άλλων χωρών, μπρελόκ με ρομποτάκια που είχαν εκτυπώσει στον 3d εκτυπωτή του σχολείου μας.

Την ίδια μέρα ξεκίνησαν τα εργαστήρια στον χώρο του σχολείου. Εξωτερικές ομάδες συνεργατών από εταιρεία Ρομποτικής, εκπαίδευσαν τους μαθητές σε χρήση διαφόρων περιβαλλόντων για δημιουργία videogames, 3d σχεδίασης αντικειμένων καθώς και εκτύπωση σε 3d εκτυπωτή.

Οι τεχνολογίες αυτές, αν και γνωστές στους μαθητές μας,  τους εντυπωσίασαν και όλοι μαζί δούλεψαν ομαδοσυνεργατικά με τους συμμαθητές τους από τις άλλες χώρες.

Τις επόμενες μέρες εκτός από τα εργαστήρια, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε εταιρείες τεχνολογίας και σχετικές με 3d printing και παραγωγή υλικού και λογισμικού.

Έγιναν επισκέψεις σε χώρους πολιτιστικού ενδιαφέροντος: στην πόλη της Gijon, το μεγαλύτερο αστικό κέντρο των Αστουριών, που παρά τον σύγχρονο χαρακτήρα της διατηρεί ένα πολύ ενδιαφέρον ιστορικό κέντρο.

Οι ομάδες επισκέφθηκαν τις πλατείες στην καρδιά του ιστορικού κέντρου, την Πλάθα ντε Μαρκές, με τον ανδριάντα του ήρωα αγίου Πελαγίου που ήδη από τον 8ο αιώνα ξεκίνησε την ανάκτηση της Ιβηρικής από τους Άραβες, και την Πλάθα Μαγιόρ με το δημαρχιακό μέγαρο καθώς και στην απέραντη παραλία του Σαν Λορέντσο.

Έγινε επίσκεψη στο Δημαρχείο όπου υπήρχε πολύ ζεστή υποδοχή από την Δήμαρχο Ana Gonzales, την Σύμβουλο για θέματα Παιδείας Natalia Gonzales και τους Αντιδημάρχους της πόλης και δόθηκαν δωράκια σε όλους.

Παραδόθηκε από την ομάδα της Ελλάδας, σαν δώρο στην Δήμαρχο πλάκα με την φράση ‘Κάθε Ελεύθερος άνθρωπος είναι δημότης Μεσολογγίου’.

Στην ομιλία της Δημάρχου δόθηκε μεγάλη έμφαση στην σημασία των προγραμμάτων Erasmus όπου καθηγητές και μαθητές από διαφορετικά κράτη με διαφορετική κουλτούρα, πολιτιστικές και θρησκευτικές αντιλήψεις συνεργάζονται και ανταλλάσσουν απόψεις για το καλό της ανθρωπότητας.

Έγιναν επισκέψεις για να γνωρίσουν οι φιλοξενούμενοι την Asturias όπως στο μοναδικό Jurassic Museum of Asturias με τα φοβερά εκθέματα δεινοσαύρων, στο Εθνικό Πάρκο Picos de Europa, στην κοιλάδα του Cangas de Onís με τα γραφικά σπίτια δίπλα στο ποτάμι και τα βουνά με την απαράμιλλη ομορφιά, στην επιβλητική Βασιλική του Covadonga και δίπλα σε μια φυσική σπηλιά – τόπο όπου λατρεύεται η εικόνα της Παναγίας και γίνεται λειτουργία από καλόγριες σε ένα τόπο για πνευματική και ψυχική ανάταση.

Η επίσκεψη στην Playa de la Griega –  ‘Ελληνική Ακτή’  ήταν μια φοβερή εμπειρία δίπλα στον ωκεανό όπου φαίνονταν τα ίχνη από τα πατήματα των δεινοσαύρων…

Έγιναν επισκέψεις στο Διεθνές Πολιτιστικό Κέντρο Oscar Niemeyer, το οποίο είναι ένα διεθνές μεγαλοπρεπές έργο, συγκρότημα πολιτιστικών κέντρων που σχεδιάστηκε από τον Βραζιλιάνο αρχιτέκτονα Oscar Niemeyer και βρίσκεται στις εκβολές του Avilés καθώς και στον λόφο δίπλα στην παραλία στον “Έπαινος του Ορίζοντα”, ένα γλυπτό του Eduardo Chillida.

Το βράδυ της Πέμπτης καθηγητές και μαθητές εδείπνησαν σε έναν μαγευτικό χώρο το Tierra Astur στην παραλία Potiente.

Το 1ο Γυμνάσιο Μεσολογγίου σε πρόγραμμα Erasmus+ στην Ισπανία (εικόνες)

Την Παρασκευή δόθηκαν οι αναμνηστικές βεβαιώσεις από την Διευθύντρια και έγινε ξενάγηση σε όλους του χώρους του σχολείου.

Με μεγάλη μας χαρά και έκπληξη, είδαμε ότι είναι ένα σχολείο 56 ετών, το οποίο φιλοξενεί περισσότερους από 600 μαθητές σε πρωινή και απογευματινή βάρδια, και διαθέτει πολλούς χώρους για μάθηση, με όλες τις αίθουσες εξοπλισμένες με υπολογιστές-προτζέκτορες και σύνδεση στο διαδίκτυο, εργαστήρια Πληροφορικής, Τεχνολογίας, Φυσικής, Χημείας, Βιολογίας, Γεωλογίας, πολλά γραφεία για Διοίκηση, καθηγητές, γραμματείς, βοηθητικό προσωπικό, βιβλιοθήκη και μεγάλο αριθμό γραφείων για συναντήσεις εκπαιδευτικών με γονείς.

Οι μαθητές έδειξαν άριστη συμπεριφορά καθόλη την διάρκεια της επίσκεψης και όλη η ομάδα γύρισε στο Μεσολόγγι με ωραίες αναμνήσεις και φιλίες που πιστεύουμε πως θα κρατήσουν για μια ζωή.

Η φιλοξενία των ισπανών, καθηγητών και οικογενειών των μαθητών ήταν πάνω από τις προσδοκίες μας!!! Πολύ καλή ήταν και η συνεργασία με το τουριστικό γραφείο Ιωάννης Κων.  Χαλαζιάς

Η κινητικότητα αυτή προσέφερε πολλά οφέλη στους συμμετέχοντες οι οποίοι θα δράσουν ως πολλαπλασιαστές των γνώσεων που αποκόμισαν στην σχολική κοινότητα και την τοπική κοινωνία.

Τα προγράμματα Erasmus δεν είναι εκδρομές αναψυχής. Είναι LTTA (LEARNING – TEACHING – TRAINING – ACTIVITIES),  Διεθνείς Δραστηριότητες Μάθησης, Διδασκαλίας & Επιμόρφωσης. Είναι  εμπειρίες ζωής.

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 645 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.