Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  5:08 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 06 Απριλίου 2022 09:47

Αυλαία των Γιορτών Εξόδου από την «Διέξοδο»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκίνησαν  οι Γιορτές Εξόδου 2022.

Για άλλη μια χρονιά, κατά τα ειωθότα, ο δήμαρχος της Ιερής Πόλης κήρυξε την έναρξη των πολιτιστικών εκδηλώσεων  από τη «Διέξοδο» εγκαινιάζοντας παράλληλα και την έκθεση «ΡΕΤΡΟ» του Νίκου Σιάμου.

Παρά το γεγονός ότι ο καιρός δεν ήταν σύμμαχος, εν τούτοις ήταν όλοι εκεί.

Δεσπότης, δήμαρχος, δημοτικοί, περιφερειακοί και κοινοτικοί σύμβουλοι, βουλευτές, κρατικοί λειτουργοί, μα πάνω απ΄όλα οι διαχρονικοί φίλοι της «Διεξόδου» όλων των ηλικιών, που έδωσαν το «παρόν», σηματοδοτώντας με την παρουσία τους την καθολική συμμετοχή των Μεσολογγιτών, και όχι μόνο, στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης.

Πρώτος στο βήμα  ανέβηκε ο «οικοδεσπότης»  της «Διεξόδου» Νίκος Κορδόσης ο  οποίος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του αρχηγού της Φρουράς  Θανάση Ραζηκότσικα, μίλησε για τις καθιερωμένες από το 1850 Γιορτές  Εξόδου και κατέληξε  με την προτροπή  για  διοργάνωση εκδηλώσεων εγνωσμένου κύρους και για  μετάκληση φιλοσόφων και διανοητών  απ΄ την Ελλάδα και το εξωτερικό οι οποίοι  θα μελετούν και θα αναλύουν  την  μοναδική στον κόσμο  περίπτωση  της Εξόδου όπου το πνεύμα  των ολιγάριθμων Μεσολογγιτών  κατόρθωσε να καθυποτάξει την ύλη της  τεράστιας οθωμανικής στρατιάς.  

Στη συνέχεια, και αφού ο φωτογράφος Νίκος Σιάμος ευχαρίστησε για την διοργάνωση της έκθεσής του, στο βήμα ανέβηκε ο δήμαρχος Κώστας Λύρος,  ο οποίος χαρακτήρισε τη λάμψη της θυσίας των Μεσολογγιτών  ως παντοτινό παράδειγμα για τους αδικημένους όλου του κόσμου και κήρυξε την έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων για την 196η επέτειο της Εξόδου κόβοντας, μαζί με τον μητροπολίτη Ιερόθεο, την κορδέλα των εγκαινίων.

Η έκθεση θα λειτουργεί, τηρώντας τα υγειονομικά μέτρα,  σε καθημερινή βάση (εκτός Δευτέρας και Τρίτης) μέχρι το τέλος Απριλίου 11 έως 1 το πρωί και 7.30 έως 9.30 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο.

Διαβάστηκε 244 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.