Τετάρτη, 26η Ιουνίου 2024  1:34 μμ
 
wm small
Τρίτη, 05 Απριλίου 2022 20:41

Γαλατάς και Περιθώρι σε Μητσοτάκη: Απτές αποδείξεις για άμεση δρομολόγηση λύσεων

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Με ανοικτή της επιστολή προς το Γραφείο του Πρωθυπουργού, τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιο για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές Χρ. Τριαντόπουλο, τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Υποδομών, τους βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας και τον Περιφερειάρχη, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των κατοίκων του Γαλατά και του Περιθρωρίου θίγουν τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησε η κατάρρευση των γεφυρών του Ευήνου. Ζητούν απτές αποδείξεις για άμεση δρομολόγηση λύσεων και σε διαφορετική περίπτωση απειλούν με κινητοποιήσεις και συμβολικό αποκλεισμό της Ιονίας οδού.

Στην επιστολή της παραθέτοντας αρχικά το ιστορικό της υπόθεσης η Συντονιστική Επιτροπή καταλήγει ως εξής :

Πού βρισκόμαστε σήμερα:
1. Με απόφαση της Περιφέρειας, εκτελούνται άλλα τρία δρομολόγια αστικής σύνδεσης των παρευήνιων Κοινοτήτων με το Μεσολόγγι, τα οποία είναι δωρεάν για τους κατοίκους του Γαλατά και του Περιθωρίου.

2. Έρχεται γιατρός στα Περιφερειακά Ιατρεία Περιθωρίου μία και Γαλατά δύο φορές την εβδομάδα.

3. Η Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας με σχετική απόφαση της Οικονομικής της Επιτροπής, στις 15 Μαρτίου 2022, ενέκρινε έργα αποκατάστασης της παλιάς σιδηροδρομικής γέφυρας, προϋπολογισμού 2.054.838,71 ευρώ, προκειμένου αυτή, αφού επισκευαστεί, να χρησιμοποιηθεί ως μεταβατική λύση για τη μετακίνηση των κατοίκων, μέχρι να κατασκευαστεί η νέα οδική γέφυρα, η οποία θα δώσει και την οριστική λύση.

Παρά τις σχετικές ανακοινώσεις και δεσμεύσεις των αρμοδίων, δεν έχει ξεκινήσει κανένα από τα έργα που θα δώσουν άμεση και προσωρινή λύση και θα συμβάλλουν στην αποκατάσταση της επικοινωνίας μεταξύ των κατοίκων των παρευήνιων Κοινοτήτων. Απεναντίας, υπάρχει μια ανησυχητική στασιμότητα. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με φήμες που φτάνουν στ’ αυτιά μας για μεγάλες καθυστερήσεις στα ανακοινωθέντα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης των έργων της κατασκευής και επισκευής των δυο γεφυρών, μας προβληματίζουν και μας ανησυχούν ιδιαίτερα. Η υπομονή μας εξαντλήθηκε. Η τοπική κοινωνία είναι ανάστατη.

Απαιτούμε:
1. Την άμεση διευθέτηση του θέματος της οικονομικής αποζημίωσης των κατοίκων. Οι κάτοικοι των παρευήνιων Κοινοτήτων, που διαθέτουν Ι.Χ αυτοκίνητα, έχουν «πνιγεί» οικονομικά, εξαιτίας του πολλαπλασιασμού της απόστασης μετάβασης στις εργασίες τους, σε συνδυασμό με την αλματώδη αύξηση της τιμής των καυσίμων.

2. Την ανακοίνωση της υπαγωγής των μαθητών της Τρίτης (Γ΄) Λυκείου, που διαμένουν στις πληγείσες Κοινότητες, στο Ειδικό Καθεστώς, όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος.

3. Την άμεση αποκατάσταση της επικοινωνίας μεταξύ των Κοινοτήτων Γαλατά και Ευηνοχωρίου, με την κατασκευή πρόχειρου δρόμου διέλευσης των αγροτικών μηχανημάτων μέσα από την κοίτη του ποταμού. Η νέα καλλιεργητική περίοδος ξεκίνησε και οι αγρότες, που έχουν τα κτήματά τους δεξιά κι αριστερά της κοίτης του Ευήνου, βρίσκονται σε πλήρη απόγνωση, επειδή αδυνατούν να μεταβούν σε αυτά και να τα καλλιεργήσουν, αφού απαγορεύεται η κίνηση αγροτικών μηχανημάτων στην Ιόνια οδό.

4. Την άμεση έναρξη των εργασιών συντήρησης της σιδερένιας γέφυρας.

5. Την άμεση έναρξη των εργασιών κατασκευής της οδικής γέφυρας.

Τέλος, καλούμε τους κατοίκους του Γαλατά, του Περιθωρίου, του Ευηνοχωρίου και όλων των παρευήνιων Κοινοτήτων σε ανοιχτή λαϊκή ενημερωτική συγκέντρωση στην πλατεία της Κοινότητας Γαλατά την Κυριακή 10 Απριλίου του 2022 και ώρα 11:00΄. Αν μέχρι τότε δεν υπάρξουν οριστικές δεσμεύσεις και απτές αποδείξεις για άμεση δρομολόγηση λύσεων, θα ακολουθήσει πορεία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον κυκλικό κόμβο της Γαυρολίμνης, με ολιγόλεπτο συμβολικό αποκλεισμό της Ιονίας οδού.

Για τη Συντονιστική Επιτροπή
Ο συντάξας την επιστολή
Κώστας Σακαρέλος

agrinioculture.gr

Διαβάστηκε 329 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News