Τετάρτη, 24η Απριλίου 2024  6:12 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2022 18:54

Η σουλτάνα που είχε υπό την “εύνοιά” της την σημερινή Αιτωλοακαρνανία (1798-1805)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Του Λίνου Υφαντή,

Το μεγαλύτερο μέρος της σημερινής Αιτωλοακαρνανίας άνηκε στην περίοδο της Τουρκοκρατίας στο Σαντζάκι του Κάρλελι. Κατά την μακραίωνη αυτή περίοδο άλλαξε πολλές φορές το διοικητικό και φορολογικό σύστημα. Υπήρξε όμως και η περίοδος που η σημερινή ουσιαστικά περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας υπάγονταν κατά κάποιο τρόπο απευθείας στην κεντρική Οθωμανική διοίκηση φορολογικά. Συγκεκριμένα το 1798 η Αιτωλοακαρνανία δόθηκε από την Πύλη ως χας στη Μιχρισάχ βαλιδέ σουλτάνα για να νέμεται το φόρο της δεκάτης. Το χας υποδηλώνει οικειότητα και εύνοια σε έναν άρχοντα. Στην προκειμένη περίπτωση η Αιτωλοακαρνανία ήταν υπό την “εύνοια” της Σουλτάνας. Προφανώς η κίνηση αυτή αποσκοπούσε στο να περιοριστεί η επιρροή του Αλή Πασά εκείνη την περίοδο. Για το λόγο αυτό εστάλη σε όλους όσους κατείχαν αρματολίκια στην Αιτωλοακαρνανία το <<καφτάνι>> (κομμάτι από ύφασμα της ενδυμασίας του Σουλτάνου) από τον επίτροπο της βαλιδέ σουλτάνας <<ωσάν όπου η Ακαρνανία και Αιτωλία είχαν κυρά τους αυτή τη βαλιδέ του Σουλτάν Σελίμι και δεν ήτον εις την εξουσίαν του Αλή πασά>>.

Η Μιχρισάχ Βαλιντέ Σουλτάν (Οθ. Τούρκικα:مہر شاہ والدہ سلطان) (Τούρκικα: Mihrişah Valide Sultan, 1745 – 16 Οκτωβρίου 1805) ήταν η δεύτερη σύζυγος του σουλτάνου Μουσταφά Γ΄ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.[1] Ήταν η μητέρα του Σουλτάνου Σελίμ Γ΄ και συν-αντιβασιλέας του ως Βαλιντέ Σουλτάν για 16 χρόνια, από το 1789 μέχρι το 1805.Ο πλήρης τίτλος ήταν: Devletlu İsmetlu Mihr-î-Şah Valide Sultan Aliyyetü’ş-Şân Hazretleri

Η Μιχρισάχ Σουλτάν ήταν γεωργιανής καταγωγής, κόρη ενός ορθόδοξου γεωργιανού ιερέα. Ήταν Καθολική και εξισλαμίστηκε μετά τη σύλληψή της. Στις 24 Δεκεμβρίου 1761 σε ηλικία 16 ετών γέννησε τον μελλοντικό Σουλτάνο Σελίμ Γ΄. Είχε επίσης ένα γιο τον Ηγεμόνα Σουλτάν Μεχμέτ (1767-1772) και τρεις κόρες, την Χιμπετουλάχ Σουλτάν (1759-1762), την Σαχ Σουλτάν (1761-1803) και την Φατμά Σουλτάν (1770-1772). Μιχρισάχ σημαίνει “Ήλιος του Σουλτάνου”.

Περιγράφεται ως πρόθυμη πρωταγωνίστρια των μεταρρυθμίσεων της βασιλείας του γιου της. Ήταν ιδιαίτερα απορροφημένη με τη μεταρρύθμιση των στρατιωτικών σχολών και για την ίδρυση του διπλωματικού σώματος. Ίδρυσε πολλά σχολεία και τζαμιά την δεκαετία του 1790. Το 1795 ίδρυσε το Μιχρισάχ Βαλιντέ Σουλτάν Σχολείο και το 1805 διέταξε την κατασκευή του σιντριβανιού Μιχρισάχ Βαλιντέ Σουλτάν στο Γενικόι στην Κωνσταντινούπολη. Το Ιμαρέτ, το οποίο χτίστηκε από διαταγή της Μιχρισάχ Σουλτάν, είναι ακόμα σε λειτουργία για περισσότερο από διακόσια χρόνια στο Εγιούπ στην Κωνσταντινούπολη.

Η Μιχρισάχ Σουλτάν πέθανε στις 16 Οκτωβρίου 1805 στην Κωνσταντινούπολη, σε ηλικία 60 ετών, κατά την διάρκεια της βασιλείας του γιου της.

Πηγή: https://el.wikipedia.org/

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 663 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2022 18:56
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Τελευταία άρθρα