Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  11:39 πμ
 
wm small
Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2022 19:56

Ονοματολογίας το ανάγνωσμα για τις Μητροπόλεις της Αιτωλοακαρνανίας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Οκτώβριος ώρα μηδέν – Το παρασκήνιο, τα φαβορί και τα αουτσάιντερ μιας… προαναγγελθείσας διχοτόμησης

Όλα δείχνουν ότι ο προσεχής Οκτώβριος θα είναι εκκλησιαστικά καυτός. Τί κι αν ήδη η εκκλησιαστική επικαιρότητα έχει φλέγοντα θέματα που «απαιτούν» τη σύγκλιση της Ιεραρχίας; Εκείνη θα κληθεί να αποφανθεί επ’ αυτών, όπως τουλάχιστον μέχρι στιγμής διαφαίνεται, κάπως …ετεροχρονισμένα θα μπορούσε κανείς να συμπεράνει, στην τακτική κατ’ έτος σύγκλισή της.

Ίσως μέχρι τότε, να έχει κλείσει και ο ασκός του Αιόλου που έχει ανοίξει με την κοίμηση του μακαριστού Μητροπολίτη Κυρού Κοσμά, αναφορικά με τη διχοτόμηση της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας…

Η ξεκάθαρη εισήγηση της Ιεραρχίας υπέρ της αναδιαμόρφωσης του εκκλησιαστικού χάρτη και της συνακόλουθης εκκλησιαστικής αναβάθμισης του Αγρινίου στο Υπουργείο Παιδείας, αντί να σημάνει την κατάπαυση της έριδας μεταξύ Αγρινίου και Μεσολογγίου, σήμανε -εντελώς αντίθετα- ένα νέο γύρο αντεγκλήσεων.

Τον τελευταίο καιρό πλήθαιναν οι πληροφορίες που έφταναν στα δημοσιογραφικά γραφεία και υποστήριζαν ότι αυξάνονται εκ Μεσολογγίου, οι πιέσεις σε πολιτικά πρόσωπα, προκειμένου να μην προχωρήσει η διχοτόμηση.

Ήταν, μάλιστα, τέτοια η ένταση των πιέσεων που ο Δήμαρχος Αγρινίου εν μέσω της Εθνικής Επετείου, δεν έμεινε έξω από το χορό της … τοπικής επανάστασης, επιλέγοντας – αν και μέχρι πρότινος τηρούσε τυπικά σιγήν ιχθύος – να λάβει θέση «μάχης». Κάλεσε σε αυστηρό τόνο τους κυβερνητικούς βουλευτές της περιοχής να μην επιτρέψουν να αλλάξει η απόφαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, ελπίζοντας ότι το μήνυμά του θα καταφέρει να βρει ευήκοα ώτα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η πολιτική διελκυστίνδα μεταξύ των τοπικών παραγόντων καλά κρατεί και κανείς δε φαίνεται διατεθειμένος να υποχωρήσει. Κι όλα αυτά την ώρα που ο Πρωθυπουργός διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση ότι η διχοτόμηση θα γίνει μόνο αν δεν υπάρξουν αντιδράσεις… Ουδείς, λοιπόν, δεν μπορεί να προβλέψει την εξέλιξη του θέματος, αν και μάλλον, κάπως, δύσκολα θα …χαλάσει το χατίρι του Αρχιεπισκόπου…

Οι 3 νέες Μητροπόλεις

Πάντως, οι πληροφορίες λένε ότι η εισήγηση που έχει φτάσει στο Υπουργείο Παιδείας, εμπεριέχει την πλήρη αναδιαμόρφωση του εκκλησιαστικού χάρτη της περιοχής, σύμφωνα με όσα είχε, άλλωστε, εισηγηθεί ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ στην Ιερά Διαρκή Σύνοδο, ήτοι:

1. Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Θέρμου, με έδρα την Ναύπακτο.

2. Ιερά Μητρόπολη Μεσολογγίου, Ξηρομερίου και Βονίτσης, με έδρα την Ιερά πόλη του Μεσολογγίου.

3. Ιερά Μητρόπολη Αγρινίου, Αμφιλοχίας και Αγίου Βλασίου, με έδρα το Αγρίνιο.

Ονοματολογίας το ανάγνωσμα…

Και μπορεί η Ιεραρχία να συνεδριάσει σε έξι μήνες, ωστόσο ο χορός της ονοματολογίας έχει ήδη στηθεί για τα καλά…

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, όσον αφορά στη Μητρόπολη Γόρτυνος, οι εκκλησιαστικές πηγές λένε ότι υπάρχει ένας ιδιαίτερα ισχυρός υποψήφιος με σπουδές στο εξωτερικό και ιδιαίτερα δυνατό εκκλησιαστικό προφίλ. Ο λόγος για τον Αρχιμανδρίτη Νικηφόρο Ευσταθίου, Γεν. Αρχιερατικό Επίτροπο Χαλκίδος και κατά σάρκα αδελφό του Πρωτοσύγκελου της Μητρόπολης Χαλκίδος Νικοδήμου Ευσταθίου.

Βέβαια, μπορεί αυτό να είναι το φαβορί, αλλά πολλές φορές τα αουτσάιντερ έχουν κάνει την έκπληξη. Ένα από αυτά λέγεται ότι είναι και ο Αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Κανάκης, Πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Γόρτυνος. Και εδώ έχουμε μια ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς πρόκειται για ένα κληρικό, για τον οποίο αρκετές φορές έχει ζητηθεί κατά το παρελθόν από τον Αρχιεπίσκοπο η αναβάθμισή του, αλλά εις μάτην… Ίδωμεν, αν θα επιλέξει και αυτή τη φορά να αγνοήσει τους τοπικούς «αγγελιοφόρους» ο κ. Ιερώνυμος.

Όσον αφορά τώρα στη μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, εάν τελικά τελεσφορήσει η διχοτόμηση, οι παροικούντες την Αρχιεπισκοπή, λένε ότι ο Μακαριώτατος έχει αποφασίσει να προάγει στον μητροπολιτικό θώκο τον Αρχιμανδρίτη Δαμασκηνό Κιαμέτη, Πρωτοσύγκελο και στενό συνεργάτη του Ποιμενάρχη Δημητριάδος Ιγνατίου. Μεταφέρουν δε, ότι θα είναι για εκείνον μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να δείξει τις ικανότητές του(!), σε μια νεοσύστατη διοικητικά Μητρόπολη.

Και φυσικά, είναι και η «νέα Μητρόπολη Μεσολογγίου», για την οποία ο Μακαριώτατος φαίνεται ότι δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του. Βέβαια, και σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν ονόματα που μεταφέρονται από διάφορες εκκλησιαστικές πηγές.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θέλουν να προάγεται ο Επίσκοπος Ρωγών Φιλόθεος, υπογραμμίζοντας με νόημα ότι πρόκειται για έναν ιερωμένο, τον οποίο χαρακτηρίζουν ως ήρεμη δύναμη με μεγάλο και σημαντικό πνευματικό εκτόπισμα.

Σύμφωνα με τους ίδιους εκκλησιαστικούς κύκλος, μάλιστα, λέγεται ότι ο Επίσκοπος Ρωγών έχει ήδη προτείνει στον Αρχιμανδρίτη Φιλούμενο Ρούμπη, ο οποίος είναι Γενικός Γραμματέας προσωπικού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, να τον ακολουθήσει, εφόσον επιλεγεί τελικά για να μεταβεί στο Μεσολόγγι.

Παρόλα αυτά, δεν είναι ο μόνος που προαλείφεται για τη θέση του νέου Μητροπολίτη στο Μεσολόγγι. Μεταξύ των ονομάτων ακούγονται – με αυξανόμενη ένταση τελευταία – εκείνο του Α ´ Γραμματέως Αρχιμανδρίτη Δωροθέου Πάπαρη, αλλά και του Αρχιμανδρίτη Επιφάνιου Καραγεώργου, Πρωτοσύγκελου μέχρι στιγμής της ενιαίας Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας και πάνω από όλα – κρατήστε το αυτό- δεξί χέρι του Μακαριστού Κυρού Κοσμά…

Σίγουρα, είναι ακόμα πολύ νωρίς για να βγάλει κανείς ασφαλή συμπεράσματα. Το θέρος, δίχως άλλο, θα φουντώσει την ονοματολογία… Αρκεί πρώτα, να κλείσει οριστικά και επίσημα το θέμα της διχοτόμησης της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας….

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 780 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.