Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  10:28 πμ
 
wm small
Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2022 01:36

Παρεκτροπή για την εκτροπή του Αχελώου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Παραδόξως, όπως ακούμε από τα ΜΜΕ η εκτροπή του Αχελώου επιχειρείται. Τα Θεσσαλικά συμφέροντα είναι πολύ ισχυρά και ευνοούνται από την σημερινή πολιτική κατάσταση. Η πολλαπλώς αδικημένη Αιτωλ/νία αντιδρά και διαχρονικά ήταν αποτελεσματική μέχρι τώρα. Είναι το μόνο κατόρθωμα που πράγματι δικαιούται και πρέπει να καυχιέται. Το λέω αυτό γιατί δεν είναι το μόνο για το οποίο πρέπει να αγωνίζεται την στιγμή που έμεινε ουραγός σε ανάπτυξη και στο περιθώριο.

Για παράδειγμα μιας και μιλάμε για τον υδάτινο όγκο του Αχελώου θυμίζω ότι οι άρχοντες αυτού του τόπου δεν έδωσαν κανένα αγώνα για να πάρουμε αντισταθμιστικά οφέλη π.χ. δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα παρ ότι για πολλές δεκαετίες λειτουργούν τα υδροηλεκτρικά φράγματα δυο στον Στράτο, ένα στο Καστράκι και το μεγαλύτερο της Ελλάδας που είναι των Κρεμαστών.

Φαίνεται πως τα μεγαλοσυμφέροντα μπορούν και βουλώνουν στόματα γιατί πως αλλιώς να το εξηγήσουμε. Μπορούμε να πούμε πως είμαστε Ραγιαδιστάν. Είναι και αυτό μια εξήγηση που δεν μας τιμάει. Πέραν των αχορήγητων αντισταθμιστικών θα έπρεπε να αρδεύονται τεράστιες εκτάσεις από το φράγμα Καστρακίου και από την παροχή σωλήνας μεγάλης διαμέτρου που αφέθηκε για τον σκοπό αυτόν όταν κατασκευάσθηκε ώστε να αρδεύονται μεγάλες εκτάσεις μέχρι την Καμαρούλα. Εξάλλου όταν έγινε το φράγμα του Στράτου αλλά και μετέπειτα δεν αξιώθηκε κανένας άρχοντας  του Αγρινίου να απαιτήσει ο δρόμος που οδηγεί από Σπολάιτα στη γέφυρα Ματσουκίου ενώ έπρεπε να είναι ευθύς και με γέφυρα παραπλεύρως του αρδευτικού καναλιού όπως έχει υποχρέωση το αφεντικό που λέγεται ΔΕΗ ή όπως κι αν λέγεται, έχει υποχρέωση στην καλύτερη δυνατή διευκόλυνση της διακίνησης πολιτών και αγαθών, όπως ευθύς ήταν και ο δρόμος πριν κατασκευασθεί το φράγμα.

Θα κάνω μια πρόβλεψη σηματοδοτώντας την παρεκτροπή και θα πω: ήδη βάπτεται κάλαμος και μεθοδεύεται έκθεση που θα δικαιολογεί την εκτροπή δια παρεκτροπής. Η παρεκτροπή της λογικής θα δικαιολογεί την εκτροπή του Αχελώου με το σκεπτικό ότι αφού κάπου στο Λεσίνι συμβαίνουν πλημύρες, άρα ορθώς γίνεται η εκτροπή αφού θα διασφαλισθεί μια περιοχή από τις πλημύρες. Αυτό το μεγάλο ψέμα θα γράφει η έκθεση κύριοι σης Συντονιστικής Επιτροπής. Γνωρίζω πολύ καλά την γεωμορφολογία της Αιτωλ/νίας και δεν θέλω να πιαστείτε αδιάβαστοι.

Η αλήθεια είναι ότι η περιοχή του Μεσολογγίου που πράγματι πλημυρίζει, δεν πλημυρίζει από τα νερά του άνω ρου του Αχελώου γιατί ευτυχώς το φράγμα των Κρεμαστών έχει τεράστια χωρητικότητα και έχει την δυνατότητα σε περιόδους ανομβρίας να ελευθερώνει νερά ώστε σε βροχοπτώσεις μεγάλης διάρκειας ποτέ δεν γεμίζει. Και πως γίνεται να πλημυρίζει στην Κατοχή; Η απάντηση είναι απλή. Τα νερά των λιμνών Τριχωνίδας και Λυσιμαχίας αυτά είναι που υπερχειλίζουν μαζί και με τα νερά της Ερμίτσας και σε καμία περίπτωση τα νερά της μεγάλης λίμνης των Κρεμαστών.

Ας έχουν γνώση οι φύλακες του ραγιαδιστάν.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΚΡΗΣ 2

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΚΡΗΣ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΑΡΙΝΙΟΥ

πηγή φωτό: efsyn.gr

Διαβάστηκε 690 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2022 01:41
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.