Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  2:48 μμ
 
wm small
Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2022 22:09

Ενίσχυση Αναδιάρθρωσης, εισοδηματική ή επένδυση;

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

ΚΕΟΣΟΕ: Η ΑΑΔΕ ενοχοποιεί τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Απάντηση στην Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Γεώργιος Λογιάδης, με βάση την ενημέρωση που είχε από την ΚΕΟΣΟΕ, έδωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος μέσω της διευκρίνισης της ΑΑΔΕ.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή της ΑΑΔΕ προς το υπουργείο Οικονομικών, το θέμα της αντιμετώπισης της ενίσχυσης της Αναδιάρθρωσης των αμπελώνων ως εισοδηματικής ή ως επένδυσης, προϋποθέτει νομοθετική τροποποίηση (σ.σ. από το ΥΠΑΑΤ), αφού σύμφωνα με αντίστοιχο έγγραφο του ΟΠΕΚΕΠΕ, οι ενισχύσεις επενδυτικού χαρακτήρα, δίνονται (αποκλειστικά) μόνο, με την προσκόμιση παραστατικών τιμολογίων ή άλλων εξόδων, ενώ αντίθετα οι ενισχύσεις που χορηγούνται με βάση τις εκτάσεις, θεωρούνται εισοδηματικές.

Η διαχειριστική αυτή απλούστευση από την πλευρά της ΟΠΕΚΕΠΕ, παρακάμπτει την ουσία του σκοπού της ενίσχυσης για την αναδιάρθρωση και μετατροπή των αμπελώνων, που είναι καταφανώς επενδυτικός, υιοθετώντας μια κοντόφθαλμη λογιστική οπτική, που διαχωρίζει τον χαρακτήρα της ενίσχυσης σε εισοδηματικό ή επενδυτικό, ανάλογα με το αν η ενίσχυση χορηγείται αντικρυζόμενη με ποσά τιμολογίων ή όχι.

Ως γνωστόν οι αμπελουργοί που προβαίνουν σε αναδιάρθρωση λαμβάνουν τιμολόγια από τους προμηθευτές τους (είτε για φυτωριακό υλικό, είτε για αγορά πασσάλων, συρμάτων, κλπ.), τα υποβάλλουν στις κατά τόπους ΔΑΟΚ, αλλά δεν αποτελούν βάση πληρωμών, αφού η ενίσχυση της Αναδιάρθρωσης, πραγματοποιείται με κατ’ αποκοπή ποσά.

Δυο χρόνια τώρα, παρά τις συνεχείς αντιδράσεις και παρεμβάσεις της ΚΕΟΣΟΕ, η ελληνική Διοίκηση ταλαιπωρεί και καταλογίζει πρόστιμα στους αμπελουργούς για μια αντιμετώπιση που στερείται παντελώς λογικής.

Το θέμα επιτέλους αποσαφηνίζεται και πλέον είναι στην ευθύνη του ΥΠΑΑΤ να διευκρινίσει στην ΑΑΔΕ ότι λόγω της εσφαλμένης πρακτικής θεώρησης, τροποποιεί τις διατάξεις με βάση τις οποίες ο ΟΠΕΚΕΠΕ αντιμετωπίζει (με παιδαριώδεις μεθόδους) την ουσία των ενισχύσεων.

Ακολουθεί η απάντηση της ΑΑΔΕ προς τον υφυπουργό Οικονομικών Απ. Βεσυρόπουλο:

Για να την δείτε πατήστε ΕΔΩ.

Διαβάστηκε 550 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία