Δευτέρα, 17η Ιουνίου 2024  3:58 μμ
 
wm small
Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2022 18:44

«Το Αγρίνιο επιτέλους να αποδοθεί στους δημότες του»- Οι (πικρές) διαπιστώσεις και οι προτάσεις του ΤΕΕ

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Για την «γνωστή άναρχη και συνήθως παράνομη ή παράτυπη τοποθέτηση διαφόρων τύπων κατασκευών σε κοινόχρηστους χώρους» κάνει λόγο η ομάδα εργασίας του ΤΕΕ 

«Το Αγρίνιο πρέπει επιτέλους να αποδοθεί στους δημότες του, ώστε να μπορούν να ζήσουν την καθημερινότητα του και να απολαύσουν τις υποδομές του. Πρέπει να αποδοθεί μια σύγχρονη πόλη που όμως ξέρει να αναδεικνύει τα ισχυρά «χαρτιά» της, να σέβεται τους πολίτες της και ταυτόχρονα να πείσει τους πολίτες να σέβονται την πόλη τους. Το Αγρίνιο πρέπει να αποκτήσει, έστω και τώρα «συλλογική μνήμη».

Η ανωτέρω αναφορά περιλαμβάνεται στην εργασία με θέμα τις «προδιαγραφές ομοιογένειας και παρεμβάσεων κοινόχρηστων χώρων αστικού ιστού Δήμου Αγρινίου» που εκπόνησε το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας και παρουσιάστηκε στο δημοτικό συμβούλιο καθώς αποτέλεσε αντικείμενο σχετικής προγραμματικής σύμβασης του εν λόγω επιστημονικού Φορέα και του Δήμου Αγρινίου.

Η εργασία κάνει μια ιστορική διαδρομή στη διαμόρφωση της πόλης , εντοπίζει τα αρνητικά σημεία και καταθέτει προτάσεις. Για τη δημοτική αρχή θα αποτελέσει έναν «μπούσουλα», όπως τον χαρακτήρισε ο γενικός γραμματέας του δήμου, για τη διαχείριση των κοινοχρήστων χώρων

Το ΤΕΕ κάνει λόγο για «αναγκαιότητα ενός αστικού σχεδιασμού με την δημιουργία εμπορικού και ιστορικού κέντρου πιο προσιτού και φιλικού προς τους πολίτες, την υλοποίηση παρόδιων στοών και πεζοδρόμων, την κήρυξη διατηρητέων κτιρίων καθώς και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών».

Σήμερα, σημειώνει, το ζητούμενο είναι, όλες αυτές οι επεμβάσεις και αναβαθμίσεις να συνεχιστούν καινα υλοποιηθούν με τον πλέον ορθολογικό και ενδεδειγμένο τρόπο, χωρίς τις ατασθαλίες του παρελθόντος, χωρίς εκπτώσεις, «μικροχάρες» και υποχωρήσεις σε συμφέροντα και φυσικά πάνω απ’ όλα να υλοποιηθούν βάση σοβαρού σχεδιασμού, με μακροπρόθεσμο χαρακτήρα και πρόβλεψη».

Μιλώντας στο δημοτικό συμβούλιο ο πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Στ. Μπλέτσας έκανε λόγο για πόνημα που παρουσιάζει τις προδιαγραφές που θα έπρεπε να υπάρχουν στους κοινόχρηστους χώρους. «Είναι η πρώτη μας συνεργασία με τον δήμο σε αυτό το αντικείμενο. Θα επιδιώξουμε αντίστοιχες συνέργειες και με άλλους δήμους. Δεν είναι μελέτη, ούτε δεσμεύει τον δήμο. Μπορεί όμως αυτές οι προτάσεις, να αξιοποιηθούν. Η εργασία αυτή, έχει τέσσερις παραμέτρους όπως αρχιτεκτονικά δεδομένα, καταγραφή αναγκών, κριτήρια σε υλικά, περιβάλλον, μικροκλίμα, θερμότητα, νέες τεχνολογίες, ομοιογένεια, ιστορικά ορόσημα πόλης (νερο, καπνός) κλπ. Σκοπός της εργασίας, να αποδοθούν οι κοινόχρηστοι χώροι στους πολίτες», σημείωσε ο κ. Μπλέτσας.

Η εργασία υπογραμμίζει την ανάγκη η ανάπλαση των κοινοχρήστων χώρων να ακολουθείται από συγκεκριμένο σχεδιασμό και από υλικά όμοια, προσαρμοσμένα βέβαια στην εκάστοτε μορφολογική ή άλλη ιδιαιτερότητα της περιοχής ανάπλασης, ή έστω αισθητικά και λειτουργικά αλληλένδετα.

Από την επιτόπια αυτοψία που διενήργησε η ομάδα εργασίας, αλλά και από την προσωπική εμπειρία των μελών του ΤΕΕ ως ενεργών πολιτών της πόλης έγιναν οι διαπιστώσεις για:

– την γνωστή άναρχη και συνήθως παράνομη ή παράτυπη τοποθέτηση διαφόρων τύπων κατασκευών σε κοινόχρηστους χώρους προς εξυπηρέτηση εμπορικών καταστημάτων και κυρίως καταστημάτων εστίασης, όπως ομπρέλες κάθε χρωματισμού και διάστασης, πέργκολες κάθε μορφής με τέντες διαφανείς ή τεντόπανα, κατασκευές παταριών επί εδάφους με διαστάσεις αυθαίρετες ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός. Οι ίδιες κατασκευές τον χειμώνα, με τις κατάλληλες προσθήκες, μετατρέπονται σεπαράνομους κλειστούς χώρους επικίνδυνους για την υγεία των ατόμων πουφιλοξενούν αλλά και για την ασφάλεια των πολιτών γενικότερα, αφού επιτρέπεταιαυθαίρετα το κάπνισμα και η θέρμανση γίνεται με σόμπες υγραερίου (μανιτάρια)χωρίς την απαραίτητη έγκριση της πυροσβεστικής αλλά και χωρίς την παραμικρήπρόληψη ενεργητικής ή παθητικής πυρασφάλειας.

– το ίδιο σκηνικό να επαναλαμβάνεται σε παρόδιες αλλά και σεεσωτερικές στοές, οι οποίες πλέον δεν είναι προσπελάσιμες από πεζούς, όπως οΚτιριοδομικός Κανονισμός αλλά και ο Κανονισμός Κοινοχρήστων χώρων του ΔήμουΑγρινίου προβλέπει (Απόφαση του Δ.Σ. του Δ. Αγρινίου, υπ’ αριθμ. 214/2015) και γι’αυτό άλλωστε τον λόγο προβλέφθηκαν από τον Νομοθέτη.

– αυθαίρετη τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων και τεντών σεπεζοδρόμους που δεν έχουν το αναγκαίο, από τον κανονισμό – πλάτος ώστε να δεχτούνοποιαδήποτε κατασκευή ή εξοπλισμό.

-Διαπιστώσαμε αυθαίρετη και άναρχη εξάπλωση υπεράριθμων τραπεζοκαθισμάτων και κατασκευών σε πλατείες και πεζοδρόμους, ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός, καθ’ υπέρβαση της Απόφασης του Δ.Σ. του Δ. Αγρινίου, υπ’ αριθμ. 3/2020, άρθρο 2,παρ.2.4.12 και άρθρο 5.

– παρατυπίες στην παραχώρηση κοινοχρήστων χώρων και στις επιτρεπόμενες διαστάσεις κατάληψης αυτών, από τον ίδιο τον Δήμο.Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι οι πολίτες να μην μπορούν ουσιαστικά να απολαύσουν τιςπαροχές της πόλης, να μην μπορούν να προσπελάσουν πεζοί ή με καροτσάκια (αναπηρικά ήπαιδικά) τους πεζόδρομους της πόλης, να μην μπορούν να στεγαστούν προσωρινά για ναπροφυλαχτούν από την έντονη ζέστη ή τη βροχή στις παρόδιες στοές, να μην μπορούν ναδιασχίσουν σε ευθεία γραμμή όλα αυτά που ουσιαστικά κατασκευάστηκαν «γι’ αυτούς» ή παραχωρήθηκαν «σε αυτούς».

Χαρακτηριστικά τονίζεται πως το αισθητικό αποτέλεσμα είναι αποκρουστικό και η «συλλογική μνήμη» δυστυχώς αναγκαστικά κατευθύνεται και περιορίζεται στα πολύχρωμα παραπήγματα και όχι στις αισθητικές παρεμβάσεις που γίνονται για την ανάδειξη της πόλης.

«Δεν παρατηρούμε τα μνημεία, τις κατασκευές, τα εμβληματικά κτίρια, τα πλακόστρωτα, τα σιντριβάνια, αλλά αναλωνόμαστε στις δυσκολίες προσπέλασης ανάμεσα στα τραπεζοκαθίσματα. Οι ανάγκες των επαγγελματιών σεβαστές αλλά είναι ο ίδιος ο Δήμος που πρέπει να θέσει τα όρια ώστε να εξαλειφθεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός και να αποδοθούν «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι». Άλλωστε και οι επαγγελματίες αποτελούν μέρος του συνόλου των πολιτών της πόλης και οι ίδιοι όπως και οι υπόλοιποι στερούνται τις παροχές αυτής», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την εργασία του ΤΕΕ η ομογενοποίηση των κοινοχρήστων χώρων αλλά και των κατασκευών που παρέχονται σε πολίτες και επαγγελματίες, πέραν του αισθητικού αποτελέσματος δημιουργεί και ένα αίσθημα δικαίου για όλους και επιπλέον στερεί την δυνατότητα στους επιτήδειους να κερδοσκοπήσουν εις βάρος των υπολοίπων επαγγελματιών αλλά και εις βάρος των συμπολιτών τους.

Επιπλέον, σημειώνεται, δίνει την δυνατότητα, από την μια πλευρά, στους ιδιοκτήτες ακινήτων να αξιολογήσουν σωστά το ακίνητο τους και να θέσουν το ανάλογο αντίτιμο για την εκμίσθωσή του και στους μισθωτές, από την άλλη πλευρά, να γνωρίζουν τις δυνατότητες που έχει το ακίνητο που πρόκειται να μισθώσουν ώστε να κρίνουν εγκαίρως εάν είναι το ιδανικό γι’ αυτούς.
Αρχή του αστικού σχεδιασμού είναι η αποφυγή του σχεδιασμού «ακορντεόν». «Η ομοιομορφία στους κοινόχρηστους χώρους για να επιτευχθεί χρειάζεται συνάφεια υλικών, χρωματισμών αλλά και διαστάσεων. Γι’ αυτό το λόγο πρωταρχικής σημασίας είναι η αυστηρή οριόθετηση των κατασκευών στέγασης, αλλά και λοιπών κατασκευών, στους κοινόχρηστους χώρους ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων ή οποιασδήποτε άλλης δραστηριότητας που νόμιμα ο Δήμος παραχωρεί σε κάθε επαγγελματία ή σε οποιονδήποτεχρήστη αυτών» αναφέρουν οι συντάκτες της εργασίας.

Η ομάδα εργασίας του ΤΕΕ υποδεικνύει ομογενοποίηση των κατασκευών στους κοινόχρηστους χώρους οι οποίες θα οριοθετούν αυστηρά τον παραχωρημένο κοινόχρηστο χώρο. Σημειώνει εξάλλου πως ο δήμος πρέπει να παραχωρήσει χώρους με ίδιο βάθος μεταξύ τους και πλάτος ανάλογο με το πλάτος του κάθε καταστήματος, εφόσον βέβαια υπάρχει κατάστημα με πρόσωπο.

Για την πλατεία Δημοκρατίας, μελετήθηκαν παρεμβάσεις που μπορούν να βελτιώσουν τις συνθήκες άνεσης αλλά και την ανάγκη ομοιομορφίας και οργάνωσης των κοινοχρήστων χώρων. Για το σκοπό αυτό προτείνονται πέργολες – στέγαστρα για τα επικείμενα καταστήματα αλλά και για διάφορες χρήσεις,νέες φυτεύσεις και ανάδειξη-εμπλουτισμό του υφισταμένου πρασίνου, σύγχρονα υλικά πλακόστρωσης που θα συμβάλλουν θετικά στο μικροκλίμα, προσθήκη νερού, «έξυπνοι» χώροι ανάπαυσης, νέες τεχνολογίες εξυπηρέτησης σύγχρονων αναγκών των πολιτών (Smart City Pole),αναβάθμιση του φωτισμού των χώρων αυτών,ανάδειξη κατασκευών η μνημείων που έχουν συνδεθεί με τη συλλογική μνήμη των δημοτών.

Η παρουσίαση στο δημοτικό συμβούλιο έγινε απο τον αρχιτέκτονα μηχανικό Δημ. Καρβούνη ενώ για «απαρχή μιας συνεργασίας που θα έχει συνέχεια» έκανε λόγο ο δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου που συνεχάρη το ΤΕΕ.

agrinionews.gr

Πολυμέσα

Διαβάστηκε 425 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.