Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  10:35 πμ
 
wm small
Τετάρτη, 02 Φεβρουαρίου 2022 18:03

Αμβρακικός Κόλπος: Στο Κέντρο Πληροφόρησης Υγροτόπων Ροδιάς πριν 17 χρόνια (βίντεο)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Του Γιάννη Γιαννακόπουλου

Το Κέντρο Πληροφόρησης Υγροτόπων Ροδιάς στον Αμβρακικό Κόλπο λειτούργησε από το 2002 έως το 2011.

Ο Αμβρακικός κόλπος αποτελεί σπουδαίο βιότοπο που προστατεύεται από την συνθήκη RAMSAR.

Στη περιοχή του βιοτόπου της Ροδιάς το 2002 με πρωτοβουλία της Ιεράς Μονής Προφήτη Ηλία δημιουργήθηκε κέντρο βιοτόπων που λειτούργησε μέχρι την Οκτώβριο του 2011.

Το Κέντρο Υποδοχής και Ενημέρωσης Ροδιάς στεγάζονταν στο παλιό σχολείο της κοινότητας Στρογγυλής. Εκεί ο επισκέπτης θα ενημερώνονταν με ηλεκτρονικά μέσα για τους υγρότοπους και τη σημασία τους, για τον Αμβρακικό, για τα μνημεία και την ιστορία της περιοχής, για τα μοναστήρια και τις εκκλησίες της, για την σημασία του υγροτόπου, τα είδη των πουλιών και της άγριας ζωής που ζουν σ’ αυτόν και για το παραδοσιακό τρόπο ψαρέματος του χελιού που αποτελούσε μια ήπια μορφή εκμετάλλευσης του αλιευτικού πλούτου του υγροτόπου.

Υπήρχε η δυνατότητα οι επισκέπτες να επισκεφθούν με πλεούμενα το υβάρι διασχίζοντας τον πανέμορφο βιότοπο και να γευθούν αλιεύματα σε αυτό.
Δυστυχώς με την οικονομική κρίση το κέντρο έπαψε να λειτουργεί.

Το υλικό του βίντεο που παραθέτω είναι από το αρχείο μου και η λήψη του έγινε το 2005 περίπου. Τότε είχα την τύχη να επισκεφθώ το κέντρο και μεταξύ των άλλων να πληροφορηθώ για τον καταπληκτικό κύκλο της ζωής των χελιών!

Μακάρι να υπήρχε η δυνατότητα να ξαναλειτουργήσει το μοναδικό αυτό κέντρο.

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 650 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.