Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  9:41 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2022 20:07

To δημογραφικό έγινε δικαιολογία και για τους θανάτους του covid

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Του Δημήτρη Παπαδάκη

«Δυστυχώς, 9 στους 10 θανάτους καταγράφηκαν σε πολίτες άνω των 60. Η Ελλάδα έχει τον δεύτερο πιο γερασμένο πληθυσμό στην Ευρώπη, το 28% του γενικού πληθυσμού είναι άνω των 60 ετών, που σημαίνει ότι η ελληνικός πληθυσμός είναι πιο εκτεθειμένος σε λοίμωξη από COVID απ’ ό,τι συμβαίνει σε άλλες χώρες».

Τα παραπάνω δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του BBC αναφορικά με τους θανάτους από covid στην Ελλάδα. Δηλαδή, ο κ. Σκέρτσος απέδωσε τους θανάτους στο γεγονός ότι ο ελληνικός πληθυσμός είναι γερασμένος και άρα είναι φυσιολογικό να πεθαίνουν άνθρωποι από covid.

Kαι τι έκανε η κυβέρνηση; Αντί να βάλει ένα τρόπον τινά ηλικιακό lockdown έβαλε, lockdown στην εστίαση και στη διασκέδαση… Και δεν αναφερόμαστε μόνο στα πρόσφατα μέτρα που πάρθηκαν παραμονές της Πρωτοχρονιάς του 2022. Η διαχείριση της πανδημίας θα ήταν πολύ καλύτερη, αν η κυβέρνηση και οι ειδικοί της που παρελαύνουν καθημερινά στα κανάλια, μιλούσαν για την επικινδυνότητα που έχουν οι ηλικιωμένοι απέναντι στον covid και το ποια υποκείμενα νοσήματα αυξάνουν αυτή την επικινδυνότητα. Με τους 60 plus περιορισμένους και με τους ανθρώπους των μικρότερων ηλικιών και τους πιο παραγωγικούς ανθρώπους ελεύθερους να δραστηριποιούνται και να κάνουν συχνό testing, ίσως να μην χρειάζονταν το δεύτερο lockdown να τραβήξει τόσους μήνες… και μην είχε υποστεί τόσα δεινά η οικονομία.

Αλλά δυστυχώς αυτή είναι μια παθογένεια του πολιτικού συστήματος της χώρας σε όλα τα θέματα. Ποιος θα τολμούσε να πει στους 60plus “καθίστε σπίτι…”; Το πολιτικό σύστημα έχει βάλει κάτω το τεφτέρι, έχει κάνει τους λογαριασμούς του και έχει εντοπίσει από που θα αντλήσει ευκολότερα ψήφους. Γι΄αυτό ακριβώς δεν επιλύεται και το ασφαλιστικό πρόβλημα της χώρας. Όταν οι 60 plus είναι η μεγαλύτερη πληθυσμιακά ομάδα, ποιος θα ενδιαφερθεί για τους νέους και τι δουλειές θα βρουν; Ποιος θα ενδιαφερθεί για το ασφαλιστικό αλλά και το δημογραφικό πρόβλημα, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους;

Αντιθέτως βλέπουμε το δημογραφικό πρόβλημα και η γήρανση του πληθυσμού να γίνονται η εύκολη δικαιολογία είτε για τις αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευσης, είτε για τους 22.000 νεκρούς έως τώρα από covid…

agrinioculture.gr

Διαβάστηκε 756 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.