Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  3:57 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2022 21:12

«Βραχνάς» τα e-τιμολόγια για τις μικρές επιχειρήσεις του Αγρινίου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

«Βραχνάς» τα e-τιμολόγια για τις μικρές επιχειρήσεις

Πρόβλημα  για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις που δεν έχουν μηχανογραφήσει την δραστηριότητά τους

«Δεν είναι δουλειά των λογιστών η ανάρτηση των e-τιμολογίων»

Νέος «βραχνάς» για μικρομάγαζα και ελεύθερους επαγγελματίες είναι τα e-τιμολόγια και τα ηλεκτρονικά βιβλία της ΑΑΔΕ, καθώς υπάρχουν επιχειρήσεις και επαγγελματικοί κλάδοι που δεν διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις, τον εξοπλισμό και συχνά την τριβή με την τεχνολογία, ώστε να μπορέσουν να «ανεβάσουν» στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ τα ηλεκτρονικά τιμολόγια, διαδικασία που δεν εμπίπτει στα καθήκοντα του λογιστή, εκτός και έχει συμφωνηθεί κάτι τέτοιο μεταξύ επαγγελματία και λογιστή.

Η αδυναμία αυτή πολλών επαγγελματιών παρουσιάζεται συχνά στην περιοχή μας και αφορά κυρίως τις μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς.

Στις περιπτώσεις αυτές οι εν λόγω επιχειρήσεις εκδίδουν λίγα τιμολόγια το μήνα και αποτελεί «βραχνάς» η διαδικασία, διότι, πέραν των δυσκολιών που προαναφέρθηκαν, η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ απαιτεί γνώσεις, αλλά είναι και δύσκολη στη χρήση της!

Σε μεγάλα αστικά κέντρα η όλη διαδικασία, αν την αναλάβει λογιστής να την διεκπεραιώσει έχει υψηλό κόστος, ενώ συχνά – πυκνά πολλοί λογιστές δεν είναι πρόθυμοι να την εκτελέσουν, καθώς θεωρούν ασύμφορη την εργασία αυτή.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Λογιστών – Φοροτεχνικών Αγρινίου και Περιχώρων Τάσος Προβίδας εξηγεί το τι ισχύει στα μικρότερα αστικά κέντρα και την περιοχή του Αγρινίου, ξεκαθαρίζοντας πως η ανάρτηση των ηλεκτρονικών τιμολογίων σε καμία περίπτωση δεν είναι δουλειά των λογιστών!

«Όλα σχετικά με τα ηλεκτρονικά βιβλία και κατ’επέκταση με τα ηλεκτρονικά τιμολόγια  ξεκίνησαν να ισχύουν το 2020.

Ηλεκτρονικά τιμολόγια είναι αυτά τα τιμολόγια που εκδίδονται στο διαδίκτυο και χρειαζόμαστε μια ηλεκτρονική εφαρμογή, μέσω της οποίας θα κάνουμε διαβίβαση των τιμολογίων που εκδίδουμε στην ΑΑΔΕ, η οποία για το σκοπό αυτό έφτιαξε την πλατφόρμα my data.

Αυτή είναι βασική υποχρέωση των επιχειρήσεων» τόνισε ο κ. Προβίδας δίνοντας το γενικό «στίγμα».

Στο πλαίσιο αυτό συνέχισε λέγοντας: «οι πολύ μικρές επιχειρήσεις είχαν χειρόγραφα μπλοκ τα οποία χρησιμοποιούσαν για τους πελάτες τους. Η διαβίβαση αυτών των τιμολογίων δεν είναι εύκολο να γίνει.

Υπάρχει ειδικό κανάλι διαβίβασης, είναι μια ειδική φόρμα καταχώρησης που έχει η ΑΑΔΕ στο my data. Η φόρμα αυτή δεν είναι εύκολη στη χρήση, χρειάζεται γνώσεις για να το κάνεις, ενώ απαιτείται και χρόνος για κάθε τιμολόγιο.

Η διαδικασία αυτή είναι υποχρέωση της επιχείρησης να την κάνει και όχι του λογιστή. Η διαδικασία να πάμε τα τιμολόγια στο λογιστή ισχύει, αλλά η ανάρτηση τους στο my data, δεν είναι υποχρέωση του λογιστή, αλλά είναι υπεύθυνος αποκλειστικά ο εκδότης του τιμολογίου.

Μπορεί φυσικά ο επαγγελματίας με την μικρή επιχείρηση να εξουσιοδοτήσει τον λογιστή ή άλλο πρόσωπο λ.χ. ένα μηχανογράφο για να  αναρτήσει τα τιμολόγια στο my data, όμως, δεν συμβαίνει αυτό γιατί όλοι οι πελάτες πάνε στο λογιστή τους και θεωρούν ότι η διαβίβαση των τιμολογίων στην πλατφόρμα είναι δουλειά του λογιστή.

Πρόεδρο των Λογιστών Αγρινίου και Περιχώρων Τάσο Προβίδα

Αν ο λογιστής μπορεί να το αναλάβει με κάποιο κόστος θεωρώ πως είναι λογικό, διότι είναι πέρα από τη δουλειά που κάνει, δεν είναι όμως ωραίο.

Πέραν αυτού όμως υπάρχουν δεσμεύσεις, χρονικά περιθώρια και η ευθύνη του τι έχω ανεβάσει και εκδώσει και γι αυτό συμβουλεύουμε ως σύλλογος τους λογιστές να το αποφεύγουν.

Η λύση για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις που για κάποιο λόγο δεν μπορούν να μηχανογραφηθούν είναι να μην υπάρχει χειρόγραφο τιμολόγιο, αλλά να γίνεται άμεσα η διαδικασία έκδοσης τιμολογίου μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας καταχώρισης και φυσικά το καλύτερο είναι η εκάστοτε επιχείρηση να έχει μηχανογραφηθεί και να εκδίδει άμεσα ο επιχειρηματίας τα τιμολόγιά του, ώστε αυτόματα να πηγαίνουν στην ΑΑΔΕ.

Υπάρχουν κατηγορίες επιχειρήσεων που οι επαγγελματίες δεν έχουν γνώση χρήσης υπολογιστή και γενικότερα δεν έχουν επαφή με την τεχνολογία.

Στον αντίποδα όμως το κράτος λέει πως για να αποφευχθεί η φοροδιαφυγή πρέπει η διαδικασία να γίνει ηλεκτρονικά.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει στην περιοχή το ενδεχόμενο λογιστές να αναλαμβάνουν την διαδικασία της ανάρτησης των τιμολογίων στην πλατφόρμα και να την χρεώνουν.

Οι λογιστές μάλιστα έχουμε επικοινωνήσει με τους πελάτες μας για να δούμε ποιος είναι σε θέση και ποιος όχι να κάνει από μόνος του την διαδικασία της ανάρτησης, ώστε να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με αυτούς που δεν μπορούν να ανταποκριθούν.

Πλέον υπάρχουν στην αγορά προγράμματα μηχανογράφησης πολύ απλά στη λειτουργία τους με χαμηλό κόστος. Ως σύλλογος έχουμε προτείνει, όπως προαναφέραμε, στους συναδέλφους να αποφεύγουν να εμπλακούν στην διαδικασία της ανάρτησης οπότε δεν φτάνουμε καν να μιλήσουμε για κόστος στις περιπτώσεις αυτές.

Τον Ιανουάριο του 2020 ο Σύλλογος Λογιστών – Φοροτεχνικών Αγρινίου και Περιχώρων, πραγματοποίησε με πρωτοβουλία του και την βοήθεια του Εμποροβιοτεχνικού Επιμελητηρίου ενημέρωση – ημερίδα που αφορούσε όλους τους επαγγελματικούς φορείς του Αγρινίου και της ευρύτερης περιοχής.

Σκοπός της ημερίδας ήταν να τους ενημερώσουμε για τα ηλεκτρονικά τιμολόγια, τα ηλεκτρονικά βιβλία κλπ. Δεν υπήρχε συμμετοχή ιδιαίτερη και ακόμη και σήμερα πολλοί επαγγελματίες δεν έχουν σαφή εικόνα για το ζήτημα.

Ο λογιστής εξειδικεύει στον κάθε πελάτη το τι χρειάζεται και τι πρέπει να πράξει, ενώ το γενικό πλαίσιο θα έπρεπε να το γνωρίζει από μόνος του ο εκάστοτε επιχειρηματίας – επαγγελματίας μέσα από ενημέρωση σαν κι αυτή.

Δεν είναι ακόμη αργά, αλλά σε λίγο θα είναι, ώστε επαγγελματικοί φορείς να δώσουν βαρύτητα στο ζήτημα και να ενημερώσουν διεξοδικά τα μέλη τους για τα ηλεκτρονικά βιβλία και τα ηλεκτρονικά τιμολόγια, ώστε όταν περνούν το κατώφλι του λογιστή να ξέρουν τι χρειάζεται και για ποιο λόγο και πότε μπορεί να προκύψει κάποιο κόστος από την πλευρά του λογιστή, όταν λ.χ. ένας λογιστής θα πρέπει να ανεβάσει μέσα σε μια μέρα όλα τα τιμολόγια του πελάτη του στην πλατφόρμα, κάτι που απαιτεί και πάρα πολύ χρόνο».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 403 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.