Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  9:31 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2022 18:54

Mirage 2000: Αντίο στα θρυλικά μαχητικά – Tι δηλώνει ο Αγρινιώτης Διοικητής της 332 Μοίρας Παντός Καιρού

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ο ερχομός των υπερσύγχρονων Rafale σημαίνει παράλληλα και το τέλος των Mirage 2000 από τις τάξεις της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Τα θρυλικά μαχητικά αποσύρονται έπειτα από σχεδόν 35 χρόνια μάχιμης υπηρεσίας.

Η άφιξη των Rafale σηματοδοτεί το «κύκνειο άσμα», την απόσυρση των μαχητικών αεροσκαφών τύπου Mirage 2000 και πιο συγκεκριμένα τις θρυλικές «οφθαλμαπάτες» που επιχειρούν στην 332η Μοίρα της Τανάγρας.

«Από το 1988, τα Mirage 2000 υπηρετούν πραγματοποιώντας αποστολές όπως αναχαίτιση και πλήγματα κατά στόχων επιφανείας με πυραύλους Exocet, συμπληρώνοντας πάνω από 130.000 ώρες πτήσης, σε εκπαιδευτικές αποστολές, καθώς επίσης σε εθνικές και διεθνείς ασκήσεις, προβάλλοντας την ελληνική σημαία», τόνισε ο  Διοικητής της 332 Μοίρας Παντός Καιρού, Αντισμήναρχος (Ι) Μιχαήλ Κούρτης . 

Ο Αντισμήναρχος (ο οποίος κατάγεται από Αγιο Βλάσιο Παρακαμπυλίων και μεγάλωσε στο Αγρίνιο) υπογράμμισε ότι στα 34 χρόνια «θητείας» τους, τα Mirage 2000 πραγματοποίησαν επίσης 7.000 ώρες σε scramble για επιχειρησιακές αποστολές αναχαίτισης και αναγνώρισης αεροσκαφών που εισέρχονταν στο FIR Αθηνών και «μαζί με την 332 Μοίρα, έδειξαν σε όποιον αμφισβητεί την κυριαρχία μας τι τον περιμένει», λέγοντας ότι οι εχθροί τα φοβήθηκαν, οι σύμμαχοι τα σεβάστηκαν και τα θαύμαζαν και όσοι δούλεψαν με αυτά, τα αγάπησαν, ενώ στο τέλος απέτισε φόρο τιμής στους πεσόντες της Πολεμικής Αεροπορίας, όλα αυτά χρόνια που εργάστηκαν σκληρά και με πίστη στο καθήκον.

Από τα Mirage του 1988 στα Rafale το 2022
Στο πλαίσιο της υποδοχής των νέων μαχητικών αεροσκαφών 4++ γενιάς τύπου Rafale της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στην αεροπορική βάση της Τανάγρας, ο Διοικητής της 332 Μοίρας Παντός Καιρού, Αντισμήναρχος (Ι) Μιχαήλ Κούρτης τόνισε στην ομιλία του, τη σημασία που έχουν τα προηγμένα αεροσκάφη στον ελληνικό στόλο μαχητικών.

Ο επικεφαλής της 332 ΜΠΚ με την κωδική ονομασία «Γεράκια» δήλωσε χαρακτηριστικά ότι τα Rafale έχουν «πρωτόγνωρες δυνατότητες εμπλοκής εναέριων στόχων πέρα του ορίζοντα (Beyond Visual Range – BVR), χρησιμοποιώντας οπλικά συστήματα και πυραύλους όπως ο SCALP, για την καταστροφή εχθρικών επίγειων στρατηγικών στόχων (όπως υποδομές, εγκαταστάσεις, βάσεις και εργοστάσια), όπως ο Exocet εναντίον μονάδων επιφανείας στη θάλασσα και όπως ο Meteor, τα οποία σε συνδυασμό με τα πλέον σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα, καθιστούν τα μαχητικά ως «gamechangers».

πηγή: OnAlert.gr

Διαβάστηκε 369 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.