Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  11:47 πμ
 
wm small
Κυριακή, 16 Ιανουαρίου 2022 20:16

Έκρηξη ηφαιστείου – Τόνγκα: Μέχρι την Ελλάδα έφτασε το κρουστικό κύμα – Τι προκάλεσε στην ατμόσφαιρα

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Μέχρι τη χώρα μας έφτασε το κρουστικό κύμα από την τεράστια έκρηξη του ηφαιστείου στην Τόνγκα.

Συγκεκριμένα, πολλοί μετεωρολογικοί σταθμοί του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών-meteo κατέγραψαν τη διακύμανση της ατμοσφαιρικής πίεσης που σχετίζεται με την έκρηξη του ηφαιστείου Hunga Tonga-Hunga Ha’apai της νήσου Τόνγκα στον Ειρηνικό, η οποία σημειώθηκε στις 07:10 το πρωί του Σαββάτου 15/01 ώρα Ελλάδας.

Στις 10 το βράδυ του Σαββάτου η ατμοσφαιρική πίεση στην Ελλάδα ανέβηκε ξαφνικά κατά 2 μονάδες (hPa) και αμέσως υποχώρησε κατά 4 μονάδες, μέχρι να ισορροπήσει εκ νέου.

Την ίδια ώρα, η επικοινωνία παραμένει αδύνατη σε πολλές περιοχές της Τόνγκα, που επλήγη από τσουνάμι, με τις τηλεφωνικές γραμμές και τις διαδικτυακές συνδέσεις να έχουν υποστεί σοβαρές βλάβες, ενώ συγγενείς των κατοίκων στη μακρινή Νέα Ζηλανδία προσεύχονται για τις οικογένειές τους στα νησιά της περιοχής καθώς ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστές αναφορές για θύματα.

Υποθαλάσσιο ηφαίστειο εξερράγη στην Τόνγκα, με αποτέλεσμα να εκδοθούν προειδοποιήσεις για τσουνάμι 1,2 μέτρου και οδηγίες εκκένωσης για τις ακτές της Τόνγκα καθώς και για πολλά νησιά του νότιου Ειρηνικού, ενώ εικόνες έδειχναν μεγάλα κύματα να πλήττουν παράκτιες κατοικίες.

Οι τηλεφωνικές γραμμές και η σύνδεση στο Διαδίκτυο διακόπηκαν περίπου στις 6.40 μ.μ. τοπική ώρα του Σαββάτου, με αποτέλεσμα να είναι ουσιαστικά αδύνατη η επικοινωνία με τους 105.000 κατοίκους της νησιωτικής χώρας.

Έως τώρα δεν υπάρχουν επίσημες αναφορές για τραυματισμούς ή θανάτους στην Τόνγκα αν και ακόμα η επικοινωνία είναι περιορισμένη και δεν έχει ακόμα αποκατασταθεί με παράκτιες περιοχές πέραν της πρωτεύουσας Νουκουαλόφα, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν.

Η Τόνγκα, ένα νησιωτικό κράτος με περίπου 105.000 κατοίκους, βρίσκεται σε απόσταση 2.383 χιλιομέτρων βορειοανατολικά της Νέας Ζηλανδίας.

Σύμφωνα με την Άρντερν, η ηλεκτροδότηση έχει αποκατασταθεί σε κάποιες περιοχές των νησιών και σταδιακά αρχίζουν να λειτουργούν και πάλι τα κινητά τηλέφωνα.

Σημείωσε πως η ύπατη αρμοστεία της Νέας Ζηλανδίας στη Νουκουαλόφα είπε πως το τσουνάμι είχε προκαλέσει ζημιές σε πλοία, καταστήματα και άλλες υποδομές.

Το ηφαίστειο Χούνγκα-Τόνγκα-Χούνγκα-Χαπάι έχει εκραγεί αρκετές φορές τις τελευταίες δεκαετίες αλλά η τελευταία αυτή έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που κάτοικοι στα Φίτζι και τη Νέα Ζηλανδία είπαν ότι την άκουσαν.

Πηγή: cnn.gr

Διαβάστηκε 416 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.