Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  6:26 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2022 20:29

Ελλείψεις στα φάρμακα: «Στέγνωσαν» τα φαρμακεία του Αγρινίου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ελλείψεις στα φάρμακα: «Στέγνωσαν» τα φαρμακεία του Αγρινίου

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης αναμένεται να εξομαλυνθεί η κατάσταση

Κάποια φάρμακα είναι εντελώς «ανύπαρκτα» από την αγορά, ενώ κάποια άλλα ο ασθενής θα πρέπει να τα αναζητήσει σε τρία και τέσσερα φαρμακεία

Η αύξηση των κρουσμάτων και το «φρένο» στις προμήθειες των φαρμακαποθηκών από τις εταιρείες τις πρώτες μέρες του 2022 οι αιτίες

Άδειασαν τα ράφια των φαρμακείων από διάφορά φάρμακα, κυρίως από εισπνεόμενα που σχετίζονται με το αναπνευστικό που πλήττεται από τον covid-19, αλλά και από άλλα φάρμακα που θεωρούνται «πρώτης γραμμής»!

Οι σημαντικές ελλείψεις στην περιοχή του Αγρινίου ξεκίνησαν να εμφανίζονται αμέσως μετά τις γιορτές, ενώ ακόμη τίθεται σοβαρό ζήτημα, αν και η κορύφωση, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τριχωνίδας Αχιλλέας Κοντοπάνος, ήταν κατά την προηγούμενη εβδομάδα.

Αρκετά φάρμακα από τις κατηγορίες που έχει διαπιστωθεί η έλλειψη είναι τελείως ανύπαρκτα από την τοπική αγορά, ενώ κάποια άλλα για να τα βρει ο ασθενείς μπορεί να χρειαστεί να απευθυνθεί τρία ακόμη και τέσσερα φαρμακεία!

Φαρμακοποιοί και κυρίως ασθενείς ευελπιστούν η κατάσταση να εξομαλυνθεί έγκαιρα, ενώ παράλληλα οι φαρμακοποιοί προτρέπουν τον κόσμο στην παρούσα χρονική συγκυρία να μην προμηθεύονται φάρμακα, αν δεν υπάρχει ανάγκη άμεσης χρήσης, να μην προμηθεύονται φάρμακα δηλαδή για το σπίτι και για ώρα ανάγκης, καθώς  μπορεί να έχει ανάγκη για ένα φάρμακο κάποιος συνάνθρωπός μας και να μην μπορεί να το βρει γι’ αυτό το λόγο!

Ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τριχωνίδας αναφέρει κάποιους εκ των βασικότερων λόγων που δημιουργήθηκε η κατάσταση αυτή, ενώ διευκρινίζει ταυτόχρονα πως δεν έχει τεθεί ζήτημα αύξησης των τιμών στα φάρμακα που είναι υπό «εξαφάνιση».

Συγκεκριμένα ο κ. Κοντοπάνος τονίζει:

«υπάρχουν αρκετές κατηγορίες φαρμάκων που αντιμετωπίζουμε πρόβλημα αυτή την στιγμή. Αντιβιοτικά, εισπνεόμενα αερολύματα, αντιπηκτικά, κορτιζόνες, οξύμετρα είναι κάποιες από τις κατηγορίες φαρμάκων, που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες ελλείψεις.

Μετά τις γιορτές άρχισε να εμφανίζεται το πρόβλημα, ενώ συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, αν και η αποκορύφωσή του ήταν την προηγούμενη εβδομάδα.

O Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τριχωνίδας Αχιλλέας Κοντοπάνος

Οι λόγοι που έχει δημιουργήθηκε αυτή η κατάσταση είναι πολλοί. Θεωρώ ότι η μεγάλη ζήτηση λόγω των πολλών θετικών κρουσμάτων που έχουμε αυτή την στιγμή είναι από τους βασικότερους λόγους, αλλά και ότι διανύουμε ένα διάστημα αμέσως μετά τις γιορτές που ήταν κλειστές οι εταιρείες και δεν γίνονταν η προμήθεια των φαρμακαποθηκών, των χονδρεμπόρων δηλαδή, με φάρμακα για να προμηθεύσουν με την σειρά τους και τα φαρμακεία, αυτός είναι ακόμη ένας βασικός λόγος που ξεμείναμε.

Ελπίζουμε πως στο τέλος της εβδομάδας ή στις αρχές τις επόμενης εβδομάδας το πρόβλημα θα αρχίσει να εξομαλύνεται.

Κάποια φάρμακα μπορεί να πάει ένας ασθενείς ακόμη και σε τρία ή τέσσερα φαρμακεία για να καταφέρει να τα βρει, ενώ άλλα είναι ανύπαρκτα εντελώς από την αγορά. Βασικό είναι αυτή την στιγμή οι συμπολίτες μας να μην προμηθεύονται φάρμακα που δεν είναι για άμεση χρήση, αυτά που παίρνουν προληπτικά δηλαδή ώστε να υπάρχουν στο σπίτι.

Αυτή την στιγμή λόγω των ελλείψεων μπορεί κάποιος ασθενείς να έχει ανάγκη για ένα φάρμακο και να μην μπορεί να το βρει.

Πρέπει πρώτα να εξομαλυνθεί η κατάσταση και δεν πρέπει αυτή την στιγμή σε καμία περίπτωση να συγκεντρώνουμε φάρμακα στο σπίτι για ώρα ανάγκης. Είναι πανελλαδικό το ζήτημα των ελλείψεων, αλλά αυτή την στιγμή δεν έχει τεθεί ζήτημα τιμών και αύξησής τους».

Χαρακτηριστική είναι και η ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, η οποία αναφέρει:

«οι ελλείψεις στη τροφοδοσία των φαρμακείων για φάρμακα πρώτης ανάγκης των ασθενών έχουν φτάσει σε απελπιστικό επίπεδο», ενώ μέσω της ανακοίνωσης καλεί το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΦ «να παρέμβουν άμεσα διότι εν καιρώ πανδημίας η κατάσταση αυτή εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την υγεία των πολιτών».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 447 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.