Πέμπτη, 18η Απριλίου 2024  8:08 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου 2022 20:29

ΔΕΥΑ Αγρινίου: Χρονιά θετικών προκλήσεων το 2022

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

ΔΕΥΑ Αγρινίου: Χρονιά θετικών προκλήσεων το 2022

Τεχνικό πρόγραμμα άνω των 30 εκατ. με εμβληματικά έργα που μπαίνουν σε φάση υλοποίησης προσεχώς

Χρονιά θετικών προκλήσεων θα είναι το 2022 για τη ΔΕΥΑ Αγρινίου καθώς καλείται να υλοποιήσει ένα από τα μεγαλύτερα τεχνικά προγράμματα της ιστορία της.

Εμβληματικά έργα όπως ο νέος αγωγός ύδρευσης από το Καστράκι, αλλά και σημαντικά έργα στο τομέα της αποχέτευσης πρόκειται να ξεκινήσουν να κατασκευάζονται μέσα στη νέα χρονιά.

Το τεχνικό πρόγραμμα της ΔΕΥΑ με τα μεγάλα έργα που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» ή από το ΕΣΠΑ φτάνει τα 30 εκατ. και δεν αποκλείεται να μεγαλώσει κι άλλο το επόμενο χρονικό διάστημα, όταν ξεκολλήσουν οι νέες εντάξεις στο πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης» του Υπουργείο Εσωτερικών, καθώς η ΔΕΥΑ Αγρινίου έχει αρκετές ακόμη προτάσεις έργων.

Βέβαια οι προκλήσεις για τη ΔΕΥΑ Αγρινίου είναι καθημερινές και δύσκολες, είτε με τη συντήρηση του δικτύου, είτε με την αποκατάσταση των δικτύων από την τελευταία θεομηνία του Δεκεμβρίου, όπου τα συνεργεία της Επιχείρησης έδωσαν πραγματικά ένα τιτάνιο αγώνα, προκειμένου να αποκαταστήσουν τις ζημιές σε δεκάδες τοπικές κοινότητες του Δήμου Αγρινίου, που επλήγησαν.

Ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑ Κώστας Κιτσοπάνος μιλώντας στη «Σ» για τα έργα που πρόκειται να ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα ανέφερε: «έχει πάρει το «πράσινο» φως και αναμένουμε να καταθέσει εγγυητική επιστολή ο ανάδοχος για το έργο της αντικατάστασης του κεντρικού αγωγού της Μακρυνείας.

Μετά την κατάθεση της εγγυητικής επιστολής ξεκινάνε τα έργα. Σχετικά με το νέο αγωγό από το Καστράκι, η υπόθεση είναι στο ελεγκτικό συνέδριο και αναμένουμε την απόφαση εντός της εβδομάδας.

Από κει και μετά θα καλέσουμε τον μειοδότη για να καταθέσει εγγυητική επιστολή και να ξεκινήσει εντός του μήνα το έργο. Περιμένουμε επίσης να τελειώσει και το έργο του δικτύου της αποχέτευσης στη Μακρυνεία, κάτι που θα γίνει εντός του μήνα.

Η Μακρυνεία δεν έχει αποχέτευση και είχαμε προγραμματίσει εγκατάσταση δικτύου αποχέτευσης. Επίσης ένα κομμάτι του κεντρικού αγωγού της Μακρυνείας θα το αντικαθιστούσαμε λόγω των πολλών βλαβών που προκύπτουν τα καλοκαίρια. Αυτά τα έργα είναι συγχρηματοδοτούμενα.

Έχουμε εντάξει διάφορα μέσα στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και αναμένουμε να δούμε πως θα εξελιχτούν, διότι βλέπουμε πως και το ΕΣΠΑ έχει κολλήσει λίγο.

Υπάρχει κάποια δυστοκία από την κυβέρνηση, χρηματοδοτούνται λίγα πράγματα. Προτιμώ να έχουμε στάση αναμονής για να δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα, διότι στο πρόγραμμα είχαμε εντάξει πολλά έργα».

Αναφορικά με την αποκατάσταση της υδροδότησης στα χωριά που επλήγησαν από την τελευταία θεομηνία ο Κ. Κιτσοπάνος τόνισε :

«Τα χωριά που επλήγησαν από τις τελευταίες πλημμύρες του 2021 και έμειναν χωρίς νερό λόγω των κατολισθήσεων, εδώ και αρκετό καιρό έχουν νερό. Έμεναν δύο οικισμοί, η Κυψέλη και το Παραδείσι, που αναμένεται να αποκατασταθεί η τροφοδότησή τους το πολύ έως σήμερα.

Η αποκατάσταση του δικτύου είναι προσωρινή όμως στη Μακρυνεία, διότι, οι καταστροφές ήταν τεράστιες και πρέπει να δούμε εξ’ αρχής το δίκτυο, αλλά και κάθε τμήμα του δικτύου ξεχωριστά.

Πως δηλαδή θα απομονωθεί κάθε κομμάτι του, ώστε σε περίπτωση που γίνει πάλι κάτι, να μην μείνουν όλοι χωρίς νερό, να υπάρχουν εναλλακτικές.

Σκοπεύουμε επίσης να βρούμε και εναλλακτικές πηγές υδροδότησης για την κάλυψη κάθε πιθανού ενδεχομένου. Να κάνουμε δηλαδή μια γεώτρηση σε κάποιες κοινότητες, τόσο για να ισορροπεί το δίκτυο το καλοκαίρι, όσο και για να είναι ανεξάρτητες σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη.

Η αποκατάσταση της ύδρευσης, όπου υπήρξε πρόβλημα λόγω των κατολισθήσεων σε όλο το φάσμα του δήμου ήδη έχει γίνει εδώ και πολλές ημέρες».

Το Τεχνικό Πρόγραμμα της ΔΕΥΑ Αγρινίου στα συγχρηματοδοτούμενα έργα

Έργα προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης»

  • Κατασκευή Νέου Αγωγού Υδροδότησης Αγρινίου – Αναβάθμιση Συστήματος Διύλισης Διυλιστηρίου Σπολάϊτας – Προμήθεια και Εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών Συστημάτων 19.994.650 €

  • Αντικατάσταση τμήματος κεντρικού αγωγού υδροδότησης Μακρυνείας και τμημάτων αγωγών Δ.Ε. Στράτου και Αγ. Κν/νου. Προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων τηλεμετρίας 1.649.170 €

  • Ολοκλήρωση αποχετευτικών έργων λυμάτων παραλίμνιων οικισμών Τριχωνίδας 4.337.325 €

  • Μελέτη: Γενικό Σχέδιο Ύδρευσης και Σχέδιο Ασφάλειας Νερού Δ.Ε.Υ.Α Αγρινίου 119.760 €

Έργα ΕΣΠΑ

  • Κατασκευή αγωγών και διατάξεων ελέγχου και μετρήσεων διαρροών δικτύων ύδρευσης 1.239.000 €

  • Έργο “Κατασκευή χωριστικού δικτύου αποχέτευσης νοτιοδυτικής περιοχής της πόλης του Αγρινίου” 2.565.356 €

Κωνσταντίνος Χονδρός – εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 546 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.