Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  11:31 μμ

wm small
Παρασκευή, 07 Ιανουαρίου 2022 18:32

Ψήφισμα του Συλλόγου Φίλων του Αγίου Όρους «Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός» για την την εκδημία του Μητροπολίτη Κοσμά

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Την Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 15.30, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ «Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός», που εδρεύει στο Αγρίνιο, όταν πληροφορήθηκε την εκδημία του σεπτού μας Ποιμενάρχη, Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κυρού Κοσμά, συνήλθε εκτάκτως στο Γραφείο του και συνεδρίασε μέσα σε κλίμα μεγάλης συγκίνησης, συνοχής καρδίας και ψυχικού άλγους.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου μας αναφερόμενος στον κοιμηθέντα Ποιμενάρχη μας παρουσίασε το υψηλό και σπάνιο επισκοπικό του ήθος, την πληθώρα των αρετών του, ανάμεσα στις οποίες η βαθιά του πίστη στον Χριστό, η θυσιαστική του αγάπη, η παροιμιώδης απλότητά του, η ακτινοβολούσα ασκητικότητά του, η μεγάλη του ταπείνωση, η απόλυτη αφιλοχρηματία του, η έμπρακτη φιλανθρωπία του, κυρίως δε η ανύστακτη ποιμαντική αγωνία του, πάντοτε υπό το πρίσμα της ορθοδόξου εσχατολογίας και σωτηριολογίας.

Ακολούθως τόνισε ιδιαιτέρως την αγάπη του προς το μοναχικό ιδεώδες και εξήρε τους στενούς δεσμούς του με το Άγιον Όρος, αφού ο αοίδιμος ιεράρχης ζούσε εκτός Αγίου Όρους ως αγιορείτης μοναχός «τροπικώς».

Τούτο τον συνέδεε, όπως ήταν φυσικό, και με τον Σύλλογό μας, τον οποίο αγαπούσε πολύ ευλογώντας εκ βάθους ψυχής κάθε δραστηριότητά του, γεγονός για το οποίο θα του είμαστε εσαεί ευγνώμονες.

Με έναν λόγο ο πατήρ Κοσμάς, όπως συχνά αποκαλούσαμε τον επίσκοπό μας, «καὶ τρόπων μέτοχος καὶ θρόνων διάδοχος, τῶνἈποστόλων γενόμενος» υπήρξε υπόδειγμα επισκόπου και πνευματικού πατέρα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο στη συνέχεια αποφάσισε ομόφωνα τα εξής:

1. Να παραστεί αντιπροσωπεία του στην ιερή ακολουθία της κηδείας του εκλιπόντος πνευματικού μας πατέρα κυρού Κοσμά, που ορίστηκε να τελεστεί στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος Μεσολογγίου.

2. Να προσφέρει, αντί στεφάνου, στη μνήμη του χρηματικό ποσό στον Σύλλογο Ορθοδόξου Ιεραποστολής «Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός», που εδρεύει στο Αγρίνιο, για την ενίσχυση του ιεραποστολικού έργου στην Κανάγκα του Κογκό Αφρικής.

3. Να εκφράσει τα θερμά του συλλυπητήρια στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, τον αδελφό του κοιμηθέντος πρωτοπρεσβύτερο π. Χρήστο Παπαχρήστο, Εφημέριο Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής Αγρινίου και τους λοιπούς κατά σάρκα συγγενείς του.

4. Να δημοσιευθεί το παρόν ψήφισμα στον ηλεκτρονικό και έντυπο τοπικό τύπο.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                                        Ο Γενικός Γραμματέας

Φώτιος Μάλαινος                               Παναγιώτης Καραγεώργος

Διαβάστηκε 599 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.