Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  11:30 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 05 Ιανουαρίου 2022 19:32

«Επιχειρηματικό Πάρκο στο Αγρίνιο και προβληματισμοί»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Γράφει ο Γιάννης Σελιμάς

Από την τοπική ειδησιογραφία φαίνεται πως προκρίνεται για χωροθέτηση του Επιχειρηματικού Πάρκου περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Αγγελοκάστρου.

Προφανώς η χωροθέτηση και η λειτουργία ενός τέτοιου πάρκου που θα συγκεντρώσει ένα σύνολο βιοτεχνικών μονάδων κυρίως μεταποίησης αγροτικών προϊόντων είναι αναγκαία και θα έπρεπε να είχε γίνει εδω και πολλά χρόνια καθώς άλλες πόλεις μεσαίου μεγέθους όπως πχ η Άμφισσα διαθέτουν ΒΙΟΠΑ ή ΒΙΠΕ εδώ και πολλά χρόνια με οφέλη για την τοπική οικονομία, το περιβάλλον και την προσέλκυση επενδύσεων.

Η μέθοδος όμως της επιλογής χώρου για την κατασκευή και λειτουργία ενός Επιχειρηματικού Πάρκου θα πρέπει να μας προβληματίζει καθώς ενέχει κινδύνους που μπορεί τελικά να γυρίσουν εις βάρος της αρχικής πρόθεσης για πολιτική γής και ορθή αξιοποίηση του κεφαλαίου της επιχειρηματικότητας σε συνδυασμό με την ρύθμιση του χώρου.

Και για να εξηγηθώ.Η μέθοδος χωροθέτησης ενός Επιχειρηματικού Πάρκου πρέπει να διέπεται από μια πολυκριτηριακή ανάλυση επιπέδων του χώρου οπου θα περιλαμβάνονται όλες οι χρήσεις γης πχ περιοχές natura, οδικοί άξονες, χαρακτηρισμένες περιοχές ως αρχαιολογικοί χώροι, γη υψηλής παραγωγικότητας με εγγειωβελτιωτικά έργα, αποστάσεις από οικιστικά σύνολα, κ.α.

Η περιοχή στο Αγγελόκαστρο που προκρίνεται για το Επιχειρησιακό Πάρκο δεν προκύπτει από μια τέτοια πολυεπίπεδη χωροταξική ανάλυση μα με μια πρώτη ματιά από το γεγονός ότι στην περιοχή βρίσκονται δημόσια κτήματα και αγροτική γη με φθηνή τιμή, που σημαίνει οτι το κόστος για την τοπική αυτοδιοίκηση σε σχέση με την απαλλοτρίωση γαιών θα είναι ιδιαίτερα χαμηλό.

Όμως έτσι αγνοείται η επιστημονική προσέγγιση και πολύ φοβάμαι πως δεν έχει ληφθεί υπόψιν το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Σχέδιο για την Κλιματική Αλλαγή που επισημαίνει πω “η περιοχή χαρακτηρίζεται ως ζώνη υψηλής τρωτότητας για πλημμυρικά φαινόμενα”. Ετσι είναι πολύ πιθανό το Επιχειρηματικό Πάρκο να βρεθεί να βουλιάζει πάνω σε μια αρχαία πόλη χωρίς καν οδική σύνδεση με την Ιόνια οδό που καρκινοβατεί..

Φωτογραφία από την περιοχή μετά την κακοκαιρία

agriniopress.gr

 
Διαβάστηκε 699 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.