Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  1:49 μμ
 
wm small
Κυριακή, 02 Ιανουαρίου 2022 23:53

Ομόφωνο ψήφισμα του συμβουλίου Κοινότητας Μεσολογγίου για τα πλημμυρικά φαινόμενα

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ομόφωνο ψήφισμα του συμβουλίου ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ για τα πλημμυρικά φαινόμενα εντός της Κοινότητας Μεσολογγίου:

Για μια ακόμη φορά στον Δήμο του Μεσολογγίου σημειώθηκαν σοβαρές καταστροφές σε κατοικίες, καταστήματα, καλλιεργήσιμες εκτάσεις και στο οδικό δίκτυο ύστερα από έντονες βροχοπτώσεις.

«Τα πρωτόγνωρα φαινόμενα» και το «κάναμε ό,τι μπορούσαμε», συνεχίζει να είναι η δικαιολογία των υπευθύνων προς τους πολίτες. Αναδείχθηκε για άλλη μια φορά η τραγική έλλειψη έργων θωράκισης των πολιτών και της περιουσίας τους, με ευθύνη όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, περιφερειακών και τοπικών αρχών, αφού αντίστοιχα φαινόμενα σημειώνονται σχεδόν κάθε χρόνο στα ίδια σημεία, με τα πιο πρόσφατα από το 2016 και μετά. Απόδειξη είναι ότι έχουμε πλημμύρες και καταστροφές στις ίδιες γειτονιές εντός αστικού ιστού του Μεσολογγίου (Αλμυράκι, Ροϊδούλα, Ταμπακαριά, περιοχή πλησίον του Νοσοκομείου, περιοχές πλησίον της πλατείας Αθ. Ραζηκότσικα – πρώην Κέννεντυ, του Δημαρχείου κ.α), όπως στις πλημμύρες του 2016, του 2017, Σεπτεμβρίου 2020, Ιανουαρίου 2021, Οκτωβρίου 2021, Δεκεμβρίου 2021. Το έργο της Ιόνιας οδού έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές στη λεκάνη απορροής των υδάτων με αποτέλεσμα τα πλημμυρικά φαινόμενα να εμφανίζονται και σε περιοχές με μεγαλύτερα υψόμετρα (π.χ. Αγριλιά, Νέα Υδραγωγεία). Δεν έγιναν ποτέ μέχρι σήμερα αντιπλημμυρικά έργα, με αποτέλεσμα να μην εξασφαλίζεται η προστασία των κατοίκων από φυσικά φαινόμενα.

Οι συνεχόμενες καταστροφές, υπογραμμίζουν την ανάγκη για μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες ενέργειες όπως:

  • Η εκπόνηση υδραυλικής και υδρολογικής μελέτης για την περιοχή της πόλης του Μεσολογγίου, που θα αποτελέσει τη βάση για έναν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων. Παράλληλα, η εκπόνηση γεωλογικής μελέτης για τον ορεινό όγκο του Αρακύνθου και τα φαινόμενα κατολισθήσεων που επηρεάζουν την περιοχή μας.
  • Η δυναμική παρέμβαση προς τις Ελληνικές Αλυκές Α.Ε. και το Ελληνικό Δημόσιο έτσι ώστε οι παρεμβάσεις στην λιμνοθάλασσα να γίνονται με γνώμονα την προστασία και θωράκιση της πόλης του Μεσολογγίου από τα πλημμυρικά φαινόμενα κι όχι τη μεγιστοποίηση των κερδών της εταιρείας.
  • Η κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων, όπως η κατασκευή συρματοκιβωτίων στα ρέματα, η διαμόρφωση και τσιμεντόστρωση των αυλακιών απορροής των ομβρίων υδάτων, η συντήρηση των αντλιοστασίων, κ.α.
  • Η διεκδίκηση της αναγκαίας χρηματοδότησης από το κράτος. Κάλυψη του κόστους ενεργειακών αναγκών των αντλιοστασίων.
  • Η στελέχωση και η εξασφάλιση εξοπλισμού των σχετικών υπηρεσιών.
  • Μέτρα πρόληψης, όπως ο αναγκαίος τακτικός έλεγχος, καθαρισμός και συντήρηση υποδομών και δικτύων (π.χ. καθαρισμός ρεμάτων και φρεατίων, εκβάθυνση αποδεκτών απορροής).
  • Άμεση καταγραφή και 100% αποζημίωση των πληγέντων.
  • Άμεση αποκατάσταση των υποδομών που καταστράφηκαν στην τελευταία πλημμύρα του Δεκεμβρίου (γέφυρα Ευήνου, οδοποιία Αρακύνθου)
  • Γρήγορη εκπόνηση των έργων που έχουν μελετηθεί και είναι ώριμα για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων:
  • Οικισμός Ζεστής Μεσολογγίου (Χ.Θ.: 28+350 Ιόνιας Οδού),
  • Διευθέτηση ρέματος Αγριλιάς περιοχής Μεσολογγίου (από Ιόνια Οδό έως εκβολή στη θάλασσα),
  • Συλλεκτήρας ομβρίων κατά μήκος της Περιφερειακής Εθνικής Οδού (περιοχή Μεσολογγίου, Χ.Θ: 32+000 έως 34+000 Ιόνιας Οδού),
  • Αποχέτευση ευρύτερης περιοχής κόμβου Χαλικίου & διευθέτηση αποδέκτη έως εκβολή στη λιμνοθάλασσα,
  • Διευθέτηση τμήματος του Ανατολικού ρέματος Χρυσοβεργίου εντός των ορίων του οικισμού
  • Διευθέτηση Δυτικού ρέματος Χρυσοβεργίου από ανάντη του οικισμού μέχρι την εκβολή στη λιμνοθάλασσα.
  • Υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο της Δράσης 4.3.1: «Υποδομές εγγείων βελτιώσεων» του Προγράμματος «Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2014-2020», που εκδόθηκε μόλις “προχθές”,  την Πέμπτη  23 Δεκεμβρίου 2021 και έχει ως δικαιούχους τις αρμόδιες υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης Α΄ ή Β΄ βαθμού, για τα αρδευτικά και λοιπά προβλήματα των λεκανών απορροής της περιοχής του Μεσολογγίου.

Με το παρόν ψήφισμα δηλώνουμε ομόφωνα ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο με αποτέλεσμα κάθε φορά που βρέχει να κινδυνεύει η σωματική μας ακεραιότητα και οι περιουσίες μας. Απευθυνόμαστε σε όλες τις αρμόδιες αρχές και ζητάμε την άμεση υλοποίηση των παραπάνω βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων ενεργειών.

Το παρόν ψήφισμα όπως κοινοποιηθεί στον Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, τους οργανισμούς ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ της περιοχής και να δημοσιευτεί στον τοπικό τύπο.

Το παρόν ψήφισμα να κατατεθεί στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου την 3η Ιανουαρίου 2022 στη συζήτηση για το εν λόγω θέμα.

Η Πρόεδρος και τα μέλη του Συμβουλίου Κοινότητας Μεσολογγίου

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 321 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.