Τετάρτη, 1η Μαίου 2024  8:24 πμ
 
wm small
Τετάρτη, 29 Δεκεμβρίου 2021 21:38

Αγρίνιο: «Μετ’ εμποδίων» η εορταστική περίοδος – «Εξιλαστήριο θύμα η εστίαση»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Αγρίνιο: «Μετ’ εμποδίων» η εορταστική περίοδος – «Εξιλαστήριο θύμα η εστίαση»

Οι επαγγελματίες του κλάδου στο Αγρίνιο δεν «συνάντησαν» αυτό που περίμεναν τις γιορτές και τα νέα μέτρα τους βάζουν πιο βαθιά στο άτυπο lockdown

Λουκέτα στο κλάδο, αν δεν υπάρξει στήριξη, βλέπει ο Πρόεδρος της Ένωσης Εστίασης και Αναψυχής Αγρινίου 

Ένα ακόμη «φορτίο» στις «πλάτες» των επαγγελματιών του κλάδου της εστίασης είναι τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν το απόγεμα της Τρίτης από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και αφορούν την εστίαση!

Μάλιστα, το «φορτίο» αυτό είναι δυσβάστακτο, καθώς έρχεται να προστεθεί σε μια χρονική περίοδο που η συντριπτική πλειοψηφία των καταστημάτων του κλάδου δεν έχουν «νιώσει» το εορταστικό κλίμα και παράλληλα «έρχονται» από μια περίοδο που υπολειτουργούσαν!

Το γεγονός ότι τα διήμερα των γιορτών είναι Σαββατοκύριακο δεν βοηθάει καθόλου τους επαγγελματίες του κλάδου, αλλά και το κλίμα που έχει κυριαρχήσει, το κλίμα του φόβου και της ανησυχίας για την μετάλλαξη «όμικρον», επίσης είναι ανασταλτικός παράγοντας για να δουλέψει η εστίαση, όπως τονίζει ο Πρόεδρος του κλάδου στο Αγρίνιο Κώστας Ναστούλης μιλώντας για τα καταστήματα στην περιοχή του Αγρινίου.

O Πρόεδρος του κλάδου στο Αγρίνιο Κώστας Ναστούλης

«Οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης του Αγρινίου δεν έχουν μπει στο γιορτινό κλίμα, διότι πέρα από το γεγονός ότι οι μέρες των εορτών δεν «κάθονται καλά» για την εστίαση, γιατί είναι Σαββατοκύριακο και δεν βοηθάει για να υπάρχει στην περιοχή περισσότερος κόσμος με άδειες κλπ, γενικά η όλη κατάσταση δεν είναι και η καλύτερη.

Ερχόμαστε από ένα διάστημα υπολειτουργίας και δεν βρήκαμε αυτό που περιμέναμε για τις γιορτές, καθώς υπάρχει μεγάλος φόβος λόγω και της μετάλλαξης «Όμικρον» ανέφερε ο κ. Ναστούλης, ο οποίος συμπλήρωσε: «κυμαινόμαστε σε πολύ μέτρια κατάσταση!

Ήδη το μυαλό των επαγγελματιών της εστίασης της περιοχής είναι στον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, που είναι ανέκαθεν μήνες που η δουλειά μας έπεφτε σημαντικά. Πλέον δεν ξέρουμε πως θα ανταπεξέλθουμε όταν ανακοινώνονται νέα μέτρα, τα οποία δεν αποκλείεται να έχουν συνέχεια.

Από 3/1/22 τα νυχτερινά μαγαζιά δεν θα μπορούν να λειτουργούν, χωρίς να υπάρχει κανένα απολύτως πλαίσιο στήριξης. Επίσης, αν συνεχιστεί η έξαρση των κρουσμάτων, θα υπάρχουν και άλλοι περιορισμοί και αν δεν παρθεί μια απόφαση για στήριξη της εστίασης φοβάμαι πως θα έχουμε λουκέτα σε καταστήματα του κλάδου».

Ο κ. Ναστούλης σχολίασε και το πρόσφατο στοιχείο που είδε το «φως» της δημοσιότητας περί αύξησης των καταθέσεων, κάτι φυσικά που δεν ισχύει για τους Αιτωλοακαρνάνες λέγοντας ότι: «γίνεται λόγος πως έχουν αυξηθεί οι καταθέσεις στις τράπεζες σε πανελλαδικό επίπεδο, δυστυχώς, η περιοχή μας δεν είναι στο Μ.Ο. και πέραν αυτού αυτό δηλώνει πως παρά το ότι υπάρχουν καταθέσεις η αγορά έχει έλλειψη ρευστότητας.

Πολύ φοβάμαι πως τα χρήματα αυτά δεν θα πάνε στην κατανάλωση και στον κλάδο της εστίασης. Επίσης, έχει καλλιεργηθεί ο φόβος, παρά το γεγονός ότι πανελλαδικά η εστίαση έδειξε ότι τηρεί τα μέτρα σε πολύ μεγάλο βαθμό, αλλά δυστυχώς το εξιλαστήριο θύμα θα είμαστε εμείς και πάλι, ο κλάδος μας».

Τέλος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Εστίασης και Αναψυχής Αγρινίου και Περιχώρων Κώστας Ναστούλης αναφέρθηκε και στην αύξηση που θα γίνει από 1/1/22 στον καφέ σε πλαστικό και στο delivery τονίζοντας θα γίνει στο πλαίσιο του λογικού και στο να μπορέσουν οι επαγγελματίες του κλάδου να ισοσταθμίσουν τα έσοδά τους και όχι να καρποφορήσουν.

«Οι ανατιμήσεις στον κλάδο της εστίασης είναι πολύ μεγάλες και συχνά ξεπερνούν το 30%, ενώ από 1/1/22 θα εφαρμοστεί και ο ειδικός φόρος που είναι 4 λεπτά για τα πακέτα. Μέσω της Ομοσπονδίας μας έχουμε ζητήσει να πάρει αναβολή 6 μήνες η ανατίμηση του ειδικού φόρου, χωρίς να ξέρουμε κάτι ακόμη.

Αντιλαμβανόμενοι όμως τις δυσκολίες που υπάρχουν στην κοινωνία και στα νοικοκυριά ότι ανατιμήσεις και να υπάρξουν θα είναι στο πλαίσιο του λογικού και στο πλαίσιο να μπορέσουμε να ισοσταθμίσουμε τα έσοδά μας και όχι να έχουμε κερδοφορία. Δεν θα επιβαρυνθεί ο πελάτης μας σε μεγάλο βαθμό» δήλωσε ο κ. Ναστούλης.

Άδωνις Γεωργιάδης: «Τα μέτρα θα πλήξουν… λίγο την εστίαση»

Για τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση στη σκιά της εξάπλωσης Όμικρον μίλησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Σήμερα» ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Σχολιάζοντας την αλλαγή του ωραρίου λειτουργίας από τις 3 Ιανουαρίου σε εστίαση και διασκέδαση, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι «η εστίαση δεν θα έχει ζημία, τα κέντρα διασκέδασης πράγματι θα υποστούν».

Μάλιστα χαρακτήρισε σχετικά ήπια τα μέτρα και εκτίμησε ότι θα πλήξουν λίγο την εστίαση. Δεν έχει μπει ζήτημα πληρότητας αυτή τη στιγμή, πρόσθεσε.

Αδ. Γεωργιάδης: Δεν έχω αποκλείσει ποτέ άλλο μέτρο, πλην του lockdown
O υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης

Απαντώντας στην κριτική ότι τα μέτρα θα μπορούσαν να παρθούν τώρα λόγω του υψηλού αριθμού κρουσμάτων, είπε ότι «ασφαλώς και κολλάει η πανδημία και αυτή τη βδομάδα, ωστόσο δεν θα τηρούσε κανένας τα μέτρα την Πρωτοχρονιά.

Ξέρετε κανέναν στην Ελλάδα να θέλει να μείνει σπίτι του; Στην πολιτική πρέπει να έχουμε ρεαλισμό. Η κοινωνία δεν είναι διατεθειμένη να μείνει μέσα».

Όπως εξήγησε φαίνεται ότι αυξάνεται μεν ο αριθμός των κρουσμάτων, αλλά δεν πιέζεται στο σύστημα υγείας. «Αφήσαμε ανοιχτά γιατί δεν έχει ξεκινήσει η πίεση στο σύστημα υγεία και σεβόμαστε τους επιχειρηματίες.

Κάνω έκκληση στους νέους εάν έχουν βγει σε νυχτερινά κέντρα να αποφύγουν τη συνάντηση με μεγαλύτερους», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Το κύμα είναι εδώ τις επόμενες 2-3 εβδομάδες τα κρούσματα θα ανεβαίνουν και θα σπάσουμε τα ρεκόρ όπως γίνεται και στις άλλες χώρες», σημείωσε ακόμη ο υπουργός.

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 491 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.