Πέμπτη, 26η Σεπτεμβρίου 2024  11:30 μμ
Τετάρτη, 29 Δεκεμβρίου 2021 15:08

Τέσσερις πληροφορίες που δεν γνωρίζατε για το ελληνικό ποδόσφαιρο

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Στις μέρες μας το ποδόσφαιρο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αθλήματα σε όλον τον κόσμο. Στην Ελλάδα ξεκίνησε να είναι δημοφιλές στις αρχές του 20ού αιώνα, κυρίως στα μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας (Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Πάτρα), καθώς εκεί συνήθιζαν να αράζουν πολεμικά πλοία από την Αγγλία και οι ναύτες στον ελεύθερό τους χρόνο έπαιζαν το αγαπημένο τους άθλημα, το ποδόσφαιρο.

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε μερικά ακόμη, άγνωστα στο ευρύ κοινό, δεδομένα για τις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές ομάδες που μπορείτε να βρείτε στο πάμε στοίχημα.

1. Η ίδρυση της ΑΕΚ

Τα αρχικά ΑΕΚ σημαίνουν Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως και η δημοφιλής ομάδα ιδρύθηκε το Μάιο του 1924 στην Αθήνα. Οι ιδρυτές της ομάδας ήταν Έλληνες που είχαν καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη και ζούσαν στην Αθήνα και η απόφαση για την ίδρυση του συλλόγου ελήφθη μέσα σε ένα κατάστημα με αθλητικά ρούχα.

Όμως, πέρα από το ποδόσφαιρο, ο σύλλογος είχε τμήματα τόσο για το μπάσκετ όσο και για τον στίβο. Όπως είναι γνωστό, ο δικέφαλος αετός συνδέεται με το Βυζάντιο και τη δυναστεία των Παλαιολόγων, ενώ το κίτρινο χρώμα συμβολίζει την ελπίδα των προσφύγων ότι κάποια μέρα θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

2. Τα χρώματα και το έμβλημα του ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ (Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινουπολιτών) έχει την έδρα του στη Θεσσαλονίκη και ιδρύθηκε το 1926. Το σύμβολο της ομάδας έχει δύο χρώματα, το μαύρο και το λευκό που συμβολίζουν μία μεγάλη αντίθεση. Το μαύρο αντιπροσωπεύει το πένθος των Ελλήνων της Ανατολής, ενώ το άσπρο έρχεται να τονίσει την ελπίδα για αναγέννηση.

Λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν ότι το αρχικό έμβλημα της ομάδας ήταν ένα πέταλο με ένα τετράφυλλο τριφύλλι.  Όμως, το σύμβολο αυτό άλλαξε αργότερα, όταν ο σύλλογος συνενώθηκε με την ομάδα της ΑΕΚ Θεσσαλονίκης και επικράτησε το σύμβολο της δεύτερης ομάδας, το οποίο είχε ήδη η ΑΕΚ στην Αθήνα. Βέβαια, μερικά χρόνια αργότερα έγιναν κάποιες τροποποιήσεις στον αετό. Αφαιρέθηκαν κάποια στοιχεία όπως το στέμμα και το σπαθί και τα φτερά του αετού είναι πλέον κλειστά.

3. Η ονομασία του Παναθηναϊκού

Όλοι γνωρίζουμε το όνομα  Παναθηναϊκός ή ΠΑΟ, λίγοι, όμως, είναι αυτοί που γνωρίζουν την ιστορία πίσω από το όνομα του συλλόγου. Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 1908 όταν καταργήθηκε το ποδοσφαιρικό τμήμα του Πανελλήνιου Γυμναστικού Συλλόγου. Το αρχικό όνομα του συλλόγου ήταν Ποδοσφαιρικός Όμιλος Αθηνών (ΠΟΑ).

Όμως, ένα χρόνο αργότερα, ο αρχικός ιδρυτής του συλλόγου ήρθε σε ρήξη με τον κύριο χρηματοδότη της ομάδας, έχοντας ως αποτέλεσμα την διάσπαση του συλλόγου και την μετέπειτα συγκρότηση του Πανελλήνιου Ποδοσφαιρικού Ομίλου (ΠΠΑ). Η ομάδα πήρε την ονομασία που γνωρίζουμε σήμερα το 1922, όταν μετονομάστηκε σε Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος.

4. Η σχέση του Ολυμπιακού με τους Ολυμπιακούς αγώνες

Οι ιδρυτές του συλλόγου του Ολυμπιακού ήθελαν ένα όνομα που θα υποδήλωνε σε μεγάλο βαθμό τις αξίες που εμπεριέχονται στο ολυμπιακό ιδεώδες, δηλαδή την ευγενική άμιλλα, το πάθος για τον αθλητισμό και την αθλητική ισχύ. Έτσι, επιλέχθηκε αρχικά το σύμβολο του εφήβου με το στεφάνι δάφνης στο κεφάλι, που είναι φανερά εμπνευσμένος από τους αρχαίους Ολυμπιακούς αγώνες. Το κόκκινο χρώμα αντιπροσωπεύει το πάθος για νίκη, ενώ το λευκό τον δίκαιο ανταγωνισμό.

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 703 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News