Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  7:47 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 02 Δεκεμβρίου 2021 14:10

Ρεκόρ στην παγκόσμια παραγωγή δημητριακών

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η πρόβλεψη του FAO για την παγκόσμια παραγωγή δημητριακών το 2021 έχει μειωθεί κατά 2,1 εκατομμύρια τόνους σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση τον Νοέμβριο και τώρα ανέρχεται σε 2,791 εκατομμύρια τόνους, δηλαδή 0,7% (19,2 εκατομμύρια τόνοι), παραμένοντας ωστόσο ακόμη υψηλότερο από την απόδοση του προηγούμενου έτους, σημειώνοντας νέο ρεκόρ.

Η υποβάθμιση από μήνα σε μήνα είναι κατά κύριο λόγο το αποτέλεσμα της αναμενόμενης οριακά μικρότερης παγκόσμιας παραγωγής χονδροειδών σιτηρών, αντανακλώντας τις μειωμένες προβλέψεις για την παραγωγή κριθαριού και σόργου, οι οποίες υπεραντιστάθμισαν την ανοδική αναθεώρηση της παγκόσμιας παραγωγής αραβοσίτου σε καλύτερες από τις αναμενόμενες συγκομιδές στην Ουκρανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Παρόλα αυτά, η πρόβλεψη για την παγκόσμια παραγωγή χονδροειδών σιτηρών παραμένει 1,4% υψηλότερη σε ετήσια βάση.

Όσον αφορά το σιτάρι, οι τελευταίες εκθέσεις από τη Βραζιλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Βόρεια Ιρλανδία, που δείχνουν μικρότερες συγκομιδές σε σύγκριση με προηγούμενες προσδοκίες, οδήγησαν σε ελαφρώς χαμηλότερη πρόβλεψη για την παγκόσμια παραγωγή, η οποία είναι πλέον συνδεδεμένη σε 769,6 εκατομμύρια τόνους, ενισχύοντας την αναμενόμενη πτώση κατά 1% από έτος σε έτος.

Όσον αφορά το ρύζι, οι επίσημες εκτιμήσεις στο Πακιστάν δείχνουν ότι συγκομίστηκε μια σοδειά ρεκόρ αυτή τη σεζόν, ανατρέποντας τις προηγούμενες προσδοκίες του FAO για ελαφρά πτώση της παραγωγής λόγω των περιορισμών του νερού σε ορισμένες επαρχίες.

Σε συνδυασμό με μια αναβάθμιση βάσει απόδοσης για τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, αυτή η αναθεώρηση αντισταθμίζει τις κάπως λιγότερο ευνοϊκές προσδοκίες για την παραγωγή στην Ταϊλάνδη, λόγω των πλημμυρών Σεπτεμβρίου/Οκτωβρίου, και στο Μπαγκλαντές, λόγω ελαφρώς χαμηλότερων από τις προηγουμένως προβλεπόμενες αποδόσεις κύριας καλλιέργειας.

Η σπορά της καλλιέργειας χειμερινού σιταριού 2021/2022 πλησιάζει στην ολοκλήρωση στις χώρες του βόρειου ημισφαιρίου, υπό γενικά καλές καιρικές συνθήκες.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι συνθήκες καλλιέργειας είναι καλές, ιδίως μετά από βροχές στις ανατολικές χώρες που έχουν αμβλύνει τις προηγούμενες ανησυχίες σχετικά με τα ελλείμματα υγρασίας του εδάφους, και οι εκτάσεις που φυτεύτηκαν με σιτάρι αναμένεται να παραμείνουν στο ίδιο επίπεδο με πέρυσι.

Ωστόσο, ο ισχυρός ανταγωνισμός από την ελαιοκράμβη θα μπορούσε να προκαλέσει μια μικρή συρρίκνωση.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ο ρυθμός φύτευσης της καλλιέργειας χειμερινού σιταριού το 2021/22 ήταν κοντά στο μέσο όρο και οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν αύξηση 5% στις συνολικές φυτεύσεις σιταριού, με σταθερές τιμές να αποτελούν τη βάση της προβλεπόμενης επέκτασης.

Στη Ρωσική Ομοσπονδία και την Ουκρανία, οι σπαρμένες εκτάσεις σίτου υπολογίζονται πάνω από τους αντίστοιχους μέσους όρους πενταετίας, αν και η έλλειψη επαρκούς υγρασίας του εδάφους έχει επηρεάσει τις φυτεύσεις.

Στις χώρες του νότιου ημισφαιρίου, η φύτευση των χονδροειδών σιτηρών του 2021/22 βρίσκεται σε εξέλιξη. Στη Νότια Αμερική, οι εκτάσεις αραβοσίτου στην Αργεντινή και τη Βραζιλία προβλέπονται επίσημα σε υψηλά ρεκόρ, λόγω των ισχυρών εγχώριων τιμών, ενώ οι γενικά ευνοϊκές καιρικές προοπτικές ενισχύουν επίσης τις προοπτικές παραγωγής.

Στη Νότια Αφρική, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις με καλαμπόκι αναμένεται να παραμείνουν σε επίπεδο άνω του μέσου όρου, καθώς οι αγρότες ενθαρρύνονται από σταθερές τιμές και θετικές καιρικές προοπτικές, ωστόσο προβλέπεται μια μικρή μείωση από έτος σε έτος.

Παρά την αναθεώρηση προς τα κάτω κατά 2,0 εκατομμύρια τόνους αυτόν τον μήνα, η παγκόσμια χρήση των δημητριακών το 2021/22 προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1,7% πάνω από το επίπεδο του 2020/21, φτάνοντας τους 2.810 εκατομμύρια τόνους.

Η πρόβλεψη χρήσης σιταριού έχει μειωθεί κατά 1,8 εκατομμύρια τόνους από τον Νοέμβριο, σε 779 εκατομμύρια τόνους, αντανακλώντας κυρίως τις προσδοκίες χαμηλότερης χρήσης των ζωοτροφών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου παρατηρούνται κινήσεις των τιμών που αντικαθιστούν το σιτάρι για μεγαλύτερη χρήση άλλων σιτηρών ζωοτροφών, συμπεριλαμβανομένου του καλαμποκιού.

Ωστόσο, η παγκόσμια χρήση σιταριού αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,0 τοις εκατό από το επίπεδο του 2020/21, λόγω της ισχυρής κατανάλωσης τροφίμων και της ζήτησης ζωοτροφών.

Η πρόβλεψη για τα παγκόσμια αποθέματα δημητριακών μέχρι το κλείσιμο των σεζόν το 2022 ανέρχεται στους 822 εκατομμύρια τόνους, αυξημένος κατά 2,9 εκατομμύρια τόνους από τον Νοέμβριο, αλλά εξακολουθεί να είναι χαμηλότερος κατά 0,7% από τα επίπεδα ανοίγματος.

Διαβάστηκε 653 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία