Πέμπτη, 27η Ιανουαρίου 2022  7:37 πμ
 
wm small
Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2021 19:23

Εγκύκλιος ΑΑΔΕ: Ποιοι φορολογούμενοι έχουν «δεύτερη ευκαιρία» για τη ρύθμιση των 48 δόσεων

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Με τη νέα εγκύκλιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, δίνεται η δυνατότητα ένταξης οφειλών από τη ρύθμιση των 24 στη ρύθμιση των 48 δόσεων, εφόσον έχει αποσταλεί εντολή διενέργειας ελέγχου.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις. Η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ διευκρινίζει ότι θα εφαρμόζεται σε περιπτώσεις έναρξης ελέγχου, περιγράφοντας τη διαδικασία ρύθμισης με 2 έως και 24 δόσεις για τα χρέη σε Ελεγκτικά Κέντρα και στα Τελωνεία ή και με 2 έως 48 μηνιαίες δόσεις, εφόσον πρόκειται για οφειλές που βεβαιώνονται από φόρο κληρονομιών, από φορολογικό και τελωνειακό έλεγχο καθώς και για μη φορολογικές και τελωνειακές οφειλές.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, όταν ο φορολογούμενος ενημερώνεται ότι ελέγχεται και σπεύσει να υποβάλλει εκπρόθεσμες αρχικές ή τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις μετά την έκδοση και κοινοποίηση της εντολής ελέγχου σε βάρος του, καλείται να υποβάλει αίτηση και να αξιοποιήσει κατά περίπτωση, δυνατότητες όπως τις εξής:

1. Οφειλές οι οποίες τελούν σε πάγια ρύθμιση σε έως 24 μηνιαίες δόσεις, της οποίας οι όροι τηρούνται, δύνανται κατόπιν αίτησης του οφειλέτη να υπαχθούν για το υπόλοιπο των οφειλών αυτών σε πάγια ρύθμιση σε έως 48 μηνιαίες δόσεις. Για τον καθορισμό του αριθμού δόσεων της νέας ρύθμισης σε έως 48 δόσεις αφαιρείται το πλήθος δόσεων που έχουν καταβληθεί στο πλαίσιο της υφιστάμενης ρύθμισης.

2. Οφειλές οι οποίες είχαν υπαχθεί σε πάγια ρύθμιση σε έως 24 μηνιαίες δόσεις, η οποία χάθηκε, και δεν έχουν υπαχθεί σε πάγια ρύθμιση για δεύτερη φορά δύνανται κατόπιν αίτησης του οφειλέτη να υπαχθούν για το υπόλοιπο των οφειλών αυτών σε πάγια ρύθμιση σε έως 48 μηνιαίες δόσεις. Και σε αυτή την περίπτωση, οι υπολειπόμενες δόσεις προκύπτουν μετά την αφαίρεση όσων είχαν καταβληθεί μέχρι να χαθεί η πρώτη ρύθμιση.

3. Οφειλές οι οποίες είχαν υπαχθεί σε πάγια ρύθμιση σε έως 24 μηνιαίες δόσεις και εν συνεχεία υπήχθησαν σε νέα πάγια ρύθμιση η οποία έχει χαθεί, δύνανται, κατόπιν αίτησης του οφειλέτη, να υπαχθούν για το υπόλοιπο των οφειλών αυτών σε πάγια ρύθμιση σε έως 48 μηνιαίες δόσεις (οι δόσεις της νέας ρύθμισης μετά την αφαίρεση όσων καταβλήθηκαν από τις δύο προηγούμενες).

4. Οφειλές οι οποίες ήταν σε νομοθετική ρύθμιση σε ισχύ την 1η/11/2019, η οποία απωλέσθηκε μετά την ημερομηνία αυτή και εν συνεχεία υπήχθησαν σε πάγια ρύθμιση καταβολής σε έως 24 μηνιαίες δόσεις, της οποίας οι όροι τηρούνται, δύνανται κατόπιν αίτησης του οφειλέτη να υπαχθούν για το υπόλοιπο των οφειλών αυτών σε πάγια ρύθμιση καταβολής σε έως 48 μηνιαίες δόσεις.

5. Οφειλές οι οποίες ήταν σε νομοθετική ρύθμιση σε ισχύ την 1η/11/2019, η οποία απωλέσθηκε μετά την ημερομηνία αυτή και εν συνεχεία υπήχθησαν σε πάγια ρύθμιση καταβολής σε έως 24 μηνιαίες δόσεις, η οποία απωλέσθη, δύνανται κατόπιν αίτησης του οφειλέτη να υπαχθούν για το υπόλοιπο των οφειλών αυτών σε νέα πάγια ρύθμιση καταβολής σε έως 48 μηνιαίες δόσεις. (Οι δόσεις της νέας ρύθμισης μετά την αφαίρεση όσων καταβλήθηκαν από την παλιά).

6. Προϋπόθεση για την ένταξη στη ρύθμιση είναι ο οφειλέτης να είναι ενήμερος στις υπόλοιπες οφειλές. Εάν στην πάγια ρύθμιση καταβολής σε έως 24 μηνιαίες δόσεις, της οποίας οι όροι τηρούνται, έχουν ενταχθεί και άλλες οφειλές, οι οποίες όμως δε δύνανται να υπαχθούν στην πάγια ρύθμιση καταβολής σε έως 48 μηνιαίες δόσεις, για αυτές εξακολουθεί να ισχύει η υπάρχουσα πάγια ρύθμιση. Εάν στην απολεσθείσα πάγια ρύθμιση καταβολής σε έως 24 μηνιαίες δόσεις είχαν ενταχθεί και άλλες οφειλές, οι οποίες όμως δεν δύνανται να υπαχθούν στην πάγια ρύθμιση καταβολής σε έως 48 μηνιαίες δόσεις, αυτές είτε πρέπει να έχουν εξοφληθεί είτε να έχουν τακτοποιηθεί.

pronews.gr

Διαβάστηκε 151 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2021 19:27
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News

Τελευταία άρθρα στην ίδια κατηγορία

Τελευταία άρθρα