Πέμπτη, 18η Απριλίου 2024  1:40 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου 2021 00:13

Ξενώνας Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών Αγρινίου: «Πανδημία» έμφυλης βίας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ξενώνας Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών Αγρινίου: «Πανδημία» έμφυλης βίας. Στα χρόνια της πανδημίας αυξήθηκαν κατά 20% οι καταγγελίες για περιστατικά έμφυλης βίας στον Ξενώνα Γυναικών στο Αγρίνιο

Η 25η Νοεμβρίου αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως η Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, με αφορμή την άγρια δολοφονία των τριών Δομινικανών αδελφών Μιραμπάλ, το 1960, που πολέμησαν σθεναρά ενάντια στο δικτατορικό καθεστώς της χώρας τους!

Τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο και στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίων παρουσιάζει δυστυχώς αυξητική τάση. Ακόμη και στην περίοδο της πανδημίας, καθώς όπως φαίνεται το lockdown επιτάχυνε την αυξητική τάση που προϋπήρχε.

Ο Δήμος Αγρινίου στο πλαίσιο ευαισθητοποίησης της κοινότητας απέναντι στο έγκλημα της έμφυλης βίας, ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας και των Παιδιών τους, της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας & Δημόσιας Υγείας του δήμου Αγρινίου, διοργανώνει δράση με τίτλο «Φώς στην αόρατη βία».

Στο πλαίσιο της δράσης θα εκτεθούν έγχρωμοι φωτογραφικοί πίνακες που έχουν ως θεματική τις διάφορες μορφές της κακοποίησης των γυναικών. Η έναρξη της έκθεσης είχε προγραμματιστεί για σήμερα στις 19:00 στην παλιά δημοτική αγορά στην πλατεία Δημάδη και θα διαρκέσει μέχρι και την ερχόμενη Κυριακή 28 Νοεμβρίου.

Εκεί το κοινό έχει τη δυνατότητα επίσης να ενημερωθεί για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας, αλλά και για το έργο του Ξενώνα στην προσπάθεια εξάλειψης της μάστιγας αυτής, σε τοπικό και υπερτοπικό επίπεδο.

Το έργο του Ξενώνα στο Αγρίνιο

Ο Ξενώνας από το 2014 μέχρι και σήμερα έχει φιλοξενήσει περισσότερα από 300 άτομα, γυναίκες μαζί με τα παιδιά τους

Στον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας και των Παιδιών τους, της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας & Δημόσιας Υγείας του Δήμου Αγρινίου από το 2014 έχουν φιλοξενήσει πάνω από 300 άτομα, γυναίκες μαζί με τα παιδιά τους, που αυτό δηλώνει πως και στην περιοχή μας υπήρχε και υπάρχει μεγάλη ανάγκη να υπάρχει δομή σαν και αυτή.

Τα περιστατικά δεν είναι μόνο από το Αγρίνιο ή την Αιτωλοακαρνανία, καθώς ο Ξενώνας μετέχει σε ένα δίκτυο με 19 Ξενώνες και 45 συμβουλευτικά κέντρα. Συνεπώς, έρχονται για να φιλοξενηθούν γυναίκες από όλη την Ελλάδα, όπως αντίστοιχα ο Ξενώνας του Αγρινίου παραπέμπει περιστατικά σε όλα τα μέρη της Ελλάδας.

Τον καιρό της πανδημίας οι καταγγελίες ήταν πάρα πολλές, περισσότερες από τα προηγούμενα χρόνια, όπως δείχνουν τα στατιστικά της Γενικής Γραμματείας.

Στον Ξενώνα του Αγρινίου στα δύο περίπου χρόνια της πανδημίας υπήρχαν 50 αιτήματα για συνεδρίες ή βοήθεια, η οποία μπορεί να αφορά φιλοξενία, άλλα και συμβουλευτικές συνεδρίες, ώστε η γυναίκα να ενημερωθεί και να αντιλήφθει την κατάσταση και το πλαίσιο που υπάρχει και να ζητήσει σε δεύτερη φάση ή νομική βοήθεια ή και φιλοξενία εφ’ όσον υπάρχει κίνδυνος για την ίδια ή και τα παιδιά της.

Οι φιλοξενίες που υπήρχαν στο χρονικό αυτό πλαίσιο ήταν 40 γυναίκες μαζί με τα παιδιά τους, με αποτέλεσμα ο ξενώνας να μην μείνει ούτε μια μέρα χωρίς να μην φιλοξενήσει μια γυναίκα και το παιδί της.

Μέσα από τις δράσεις οι επιστήμονες του Ξενώνα στοχεύουν στο να περάσουν το «μήνυμα» πως είναι εκεί για να αγκαλιάσουν την γυναίκα, αλλά και της δώσουν συμβουλευτική συμπαράσταση, αλλά και τον τρόπο, ώστε να ξεκινήσει μια νέα ζωή.

Τα δύο σχεδόν χρόνια της πανδημίας αυξήθηκαν σε ποσοστό 20% κυρίως οι καταγγελίες προς την αστυνομία, αλλά και τα αιτήματα για να στηριχθούν ψυχολογικά οι γυναίκες.

Υπήρχαν περισσότερες τηλεφωνικές καταγγελίες για βοήθεια και λιγότερες φιλοξενίες, καθώς δεν χρειάζεται να φιλοξενηθούν όλες οι γυναίκες, ενώ παράλληλα υπάρχουν και πολλές γυναίκες στο κομμάτι της ενδυνάμωσης που παρακολουθούν συμβουλευτικούς κύκλους, που γίνονται στην περιοχή από το επιστημονικό προσωπικό του Ξενώνα.

Λόγω του εγκλεισμού του δράστη και του θύματος σε ένα κλειστό χώρο εξαιτίας της πανδημίας «βγήκε» στην επιφάνεια η βία που προϋπήρχε και δεν «γεννήθηκε» μέσα στην πανδημία, αλλά κατά την πανδημία εντάθηκε ή εξωτερικεύτηκε ή έγινε και πιο ακραία στο πλαίσιο του εγκλεισμού.

Στοιχεία που σοκάρουν για το φαινόμενο πανευρωπαϊκά

Σύμφωνα με τη μεγαλύτερη δημοσκοπική έρευνα που έχει διεξαχθεί παγκοσμίως, για τη βία κατά των γυναικών (Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης) με τη συμμετοχή πάνω από 42.000 γυναικών, ηλικίας από 18 έως 74 ετών, από 28 κράτη μέλη της ΕΕ: 

•        1 στις 3 γυναίκες στην ΕΕ έχει υποστεί σωματική βία από την ηλικία των 15 ετών και άνω

•        1 στις 2 γυναίκες έχει βιώσει ψυχολογική βία από τον σύντροφό της

•        1 στις 8 γυναίκες έχει υποστεί οικονομική βία από τον σύντροφό της

•        1 στις 20 γυναίκες έχει πέσει θύμα βιασμού

•        1 στις 3 γυναίκες έχει παρενοχληθεί σεξουαλικά στον χώρο εργασίας

•        1 στις 5 νεαρές γυναίκες, μεταξύ 18-29 ετών, έχει παρενοχληθεί σεξουαλικά στο διαδίκτυο

•        1 στις 5 γυναίκες έχει βιώσει stalking (εξακολουθητική παρακολούθηση)

•        50 γυναίκες χάνουν τη ζωή τους κάθε εβδομάδα εξαιτίας της ενδοοικογενειακής βίας στην ΕΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: 

•        2.600 γυναίκες στην ΕΕ χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από ενδοοικογενειακή βία.

•        Το 82% των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας έχει θύματα τις γυναίκες.

•        1 στις 2 δολοφονίες γυναικών παγκοσμίως γίνεται από τους συζύγους/συντρόφους.

•        1 στις 3 γυναίκες και κορίτσια παγκοσμίως βιώνουν σωματική ή σεξουαλική βία κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 719 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.