Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  12:25 πμ
 
wm small
Κυριακή, 14 Νοεμβρίου 2021 23:16

Η Χορωδία Γυναικών Καλυβίων & Σταμνάς, υμνούν το ¨Μεσολόγγι¨

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Επίσκεψη στο Μεσολόγγι, πραγματοποίησαν σήμερα Κυριακή (14/11), τα μέλη της Μικτής Χορωδίας Γυναικών Καλυβίων & Σταμνάς, όπου στον ιστορικό Κήπο των Ηρώων βιντεοσκοπήθηκε η χορωδιακή απόδοση του τραγουδιού «Μεσολόγγι» ενώ ακολούθως ξεναγήθηκαν στο κτίριο της Βυρωνικής Εταιρείας και ξεναγήθηκαν στην ιστορική έκθεση «Επαναcύσταση ΄21: Μεσολόγγι».

Συγκεκριμένα, στο Μουσείο για τον Λόρδο Βύρωνα και τον Φιλελληνισμό, στο Βυρώνειο κτίριο, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, σε συνεργασία με τη Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, παρουσιάζεται μια αναδρομή στην Ελληνική Επανάσταση, όπου δίνεται έμφαση στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη Δυτική Στερεά Ελλάδα.

Ακολουθώντας τους βασικούς άξονες της επετειακής έκθεσης της Αθήνας, δεκάδες αντικείμενα από τις συλλογές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου και έγγραφα από το Αρχείο Ιστορικών Εγγράφων της ΙΕΕΕ φωτίζουν πρόσωπα και γεγονότα της περιόδου, από το ξέσπασμα της Επανάστασης μέχρι την απελευθέρωση και τα πρώτα χρόνια του νέου ελληνικού κράτους.

Η συγκεκριμένες επισκέψεις στο Μεσολόγγι, ήταν ενταγμένες στις φετινές δράσεις της Χορωδίας, επ΄αφορμή της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, ενώ το τραγούδι υπό τον τίτλο «Μεσολόγγι» είναι σε στίχους και μελοποίηση του Χοράρχη, κ. Νικόλαου Στρατόπουλου. Την βιντεοσκόπηση και φωτογράφιση έκανε ο κ. Γιώργος Πανταζόπουλος, εθελοντική προσφορά προς τη Χορωδία.

Τα μέλη της Μικτής Χορωδίας Γυναικών Καλυβίων Αγρινίου «Άγιος Νικόλαος» και του Συλλόγου Γυναικών Σταμνάς Μεσολογγίου «Αγία Αγάθη» και ο Χοράρχης κ. Νικόλαος Στρατόπουλος, εκφράζουν τις θερμές τους ευχαριστίες προς:

- την διοίκηση του Πνευματικού Κέντρου Ι.Π. Μεσολογγίου και τον Αντιδήμαρχο κ. Γεώργιο Σωτηρακόπουλο.

- την κα Ροδάνθη Φλώρου, Πρόεδρο της Βυρωνικής Εταιρείας Ι.Π. Μεσολογγίου, καθώς και τον κ. Γεώργιο Λύτρα, για την υποδοχή και ξενάγηση στο Βυρώνιο Κτίριο.

Δείτε το βίντεο πατώντας τον σύνδεσμο:

https://www.youtube.com/watch?v=3lZTEdqavzw

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ

Αχ Μεσολόγγι μου, το ΄πε το αηδόνι μου

Τ΄ άστρα στα κάστρα σου φεγγοβολούν

Κανόνια κι άρματα, σπαθιά και φορεσιές,

Άγγελοι ακόμη τα φυλούν… (δις)

Αχ Μεσολόγγι μου, το ΄πε το αηδόνι μου

Όλοι ρωτούν ποιοι ήταν εκεί

Ποιοι πολεμήσανε και δεν λυγίσανε,

άνθρωποι ήταν ή θεοί; (δις)

Αχ Μεσολόγγι μου, το ΄πε το αηδόνι μου

Μετά απ΄τον ήλιο τον λαμπρό!

Έχεις τ΄ αστέρι σου, έχεις τη δόξα σου

Είσαι στον κόσμο ξακουστό… (δις)

Αχ Μεσολόγγι μου, απ΄ τ΄ άγια χώματα

από την ματωμένη γη

βγαίνουν αρώματα και χίλια χρώματα,

όταν χαράζει η αυγή… (δις)

Στίχοι & μελοποίηση του Χοράρχη, Νικόλαου Στρατόπουλου

 

Επίσκεψη στη Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου

Ιστορική Έκθεση: «Επαναcύσταση ΄21: Μεσολόγγι»

 

kalyvia.gr

Διαβάστηκε 453 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 14 Νοεμβρίου 2021 23:20
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.