Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  1:12 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 12 Νοεμβρίου 2021 19:16

Για τα σκουπίδια του Μεσολογγίου η “σιωπηρή” κόντρα Λύρου – Παπαναστασίου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Υπό άλλες συνθήκες, αν δηλαδή δεν υπήρχε η πανδημία και τα οικονομικά παρεπόμενά της, η διαφαινόμενη κόντρα ανάμεσα στις Δημοτικές Αρχές Αγρινίου και Μεσολογγίου, με φαινομενικά επίδικο το που θα υπάγονται φορολογικά ή δικαστικά οι περιοχές της Μακρυνείας, του Αρακύνθου και του Αγγελοκάστρου, ίσως και να είχε κάποιο ενδιαφέρον. Βέβαια είναι προφανές ότι οι δύο πόλεις της Αιτωλοακαρνανίας σκιαμαχούν με φόντο την αποτυχία τους, για παράδειγμα, στο θέμα των πανεπιστημιακών τμημάτων και φυσικά με την εμμονική σε κάποιο βαθμό -καθότι εντελώς αναχρονιστική- αντίληψη ότι η ανάπτυξη μπορεί να έρθει από την παρουσία σε μια πόλη δημοσίων υπηρεσιών.

Η πρόσφατη σύσκεψη των φορέων του Μεσολογγίου, που έγινε με πρωτοβουλία του Δημάρχου Μεσολογγίου και με αφορμή με τη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων για τις περιοχές αυτές στη ΔΟΥ Αγρινίου και το αίτημα του Δημάρχου Αγρινίου να συμβεί το ίδιο για τις αρμοδιότητες του Πρωτοδικείου και της Αστυνομίας, είναι απλώς το κερασάκι στην τούρτα… Η πραγματική αιτία της κόντρα του Κ. Λύρου και του Γ. Παπαναστασίου είναι το ζήτημα των σκουπιδιών στο Μεσολόγγι, που μετά τη φωτιά στο ΧΥΤΑ έγινε σχεδόν μη διαχειρίσιμο.

Η Δημοτική Αρχή Μεσολογγίου επιχείρησε ανεπιτυχώς φυσικά αρχικά να επιρρίψει τις ευθύνες για την κατάσταση του ΧΥΤΑ Μεσολογγίου στο ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, στον οποίο προεδρεύει ο Γ. Παπαναστασίου. Όμως ο ενιαίος φορέας των τεσσάρων ΧΥΤΑ της Αιτωλοακαρνανίας δεν έχει ουσιαστικά λειτουργήσει, αφού ο Δήμος Ακτίου – Βόνιτσας αρνείται να εγκρίνει τη συστατική του πράξη, επιδιώκοντας να προχωρήσει σε συνδιαχείριση των απορριμμάτων με τη Λευκάδα. Η Δημοτική Αρχή Μεσολογγίου όχι μόνο σήκωσε αναίτια το… γάντι απέναντι στο Γ. Παπαναστασίου και το Αγρίνιο, αλλά μέχρι πρόσφατα επέμεινε σε αυτή τη ρητορική, αν κρίνει κανείς από όσα έχει καταγγείλει το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου Μεσολογγίου για τους «μύδρους» του αντιδημάρχου Ν. Καραπάνου κατά του Γ. Παπαναστασίου.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αγρινίου δεν έχασε την ευκαιρία, όταν υλοποιήθηκε ένα παλαιότερο αίτημά του για την εναρμόνιση της χωρικής αρμοδιότητας της ΔΟΥ Αγρινίου με τη διοικητική διαίρεση των Δήμων, να επανέλθει και να ζητήσει το ίδιο για τη Δικαιοσύνη και την Αστυνομία. Και φυσικά παρά το γεγονός ότι ο ΧΥΤΑ Στράτου βρίσκεται σε καλύτερο επίπεδο από όλους τους ΧΥΤΑ της Αιτωλοακαρνανίας δεν έδειξε την «αλληλεγγύη», που ενδεχομένως περίμεναν στο Μεσολόγγι στο ζήτημα της έκτακτης ανάγκης που προέκυψε μετά τη φωτιά στο ΧΥΤΑ, όπως έκανε ο Δήμος Ναυπακτίας και ο Δήμος Ακτίου – Βόνιτσας, δεχόμενοι να πάρουν στους δικούς του ΧΥΤΑ ένα μέρος των απορριμμάτων του Μεσολογγίου. Και στο μεσοδιάστημα διόλου τυχαία ο Δήμος Μεσολογγίου δεν συμμετείχε στην τελευταία συνεδρίαση της Συντονιστικής των φορέων της Αιτωλοακαρνανίας κατά της εκτροπής του Αχελώου, στην οποία προεδρεύει ο Δήμαρχος Αγρινίου.

Και επειδή δεν διαφαίνεται τουλάχιστον άμεσα κάποια λύση στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων του Μεσολογγίου η κόντρα αυτή με το ένα ή τον άλλο τρόπο θα μεταφερθεί σε άλλο πολιτικό επίπεδο, καθώς η Δημοτική Αρχή Μεσολογγίου φαίνεται ότι επιζητά επικαλούμενη πλέον τη δημόσια υγεία την κυβερνητική εντολή σε άλλους ΧΥΤΑ για να δεχθούν σκουπίδια από το Μεσολόγγι.

agrinioculture.gr

Διαβάστηκε 762 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.