Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  5:40 μμ
 
wm small
Σάββατο, 23 Οκτωβρίου 2021 20:09

Περιδέραιο από ορυκτά στα χρώματα της ελληνικής σημαίας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Είναι αφιερωμένο στην εμβληματική επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821 – Κατασκευάστηκε στο πλαίσιο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»

Ένα μοναδικό περιδέραιο από ορυκτά σε χρώματα και σχήματα που θυμίζουν Ελλάδα, κατασκευάστηκε στο πλαίσιο της συμμετοχής του μουσείου Γεωλογίας – Παλαιοντολογίας – Παλαιοανθρωπολογίας του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, στη Δράση «21» της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Το περιδέραιο, όπως αναφέρει η δημιουργός του, Μαρία Νικοπούλου, MSc Γεωλόγος, απόφοιτος του τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, κατασκευάστηκε με σκοπό να τονιστεί η συμβολή των ορυκτών και κατ` επέκταση της γεωλογίας, στη σύγχρονη τέχνη και την κατασκευή κοσμημάτων.

Σύμφωνα με τη διευθύντρια του μουσείου, καθηγήτρια Γεωλόγο-Βιολόγο και Δρ. Παλαιοντολογίας, Ευαγγελία Τσουκαλά, το μουσείο συμμετέχει στη Δράση «21» της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» για την εμβληματική επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Ωστόσο λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και των μέτρων, το μουσείο παρέμεινε κλειστό και δεν κατέστη εφικτή η πραγματοποίηση άλλης δράσης, πέρα από τη συγκεκριμένη δημιουργία.

Το περιδέραιο, σε όλη του την έκταση είναι πλεκτό, μέσω της τεχνικής Miyuki bread-weaving, ενώ τα χρώματα που κυριαρχούν είναι το λευκό και το γαλάζιο, όπως ακριβώς στην ελληνική σημαία. Η έλικα που σχηματίζεται στο κόσμημα με εναλλαγές λευκού και γαλάζιου χρώματος, παρομοιάζει τον κυματισμό της ελληνικής σημαίας και τα λουλούδια που κρέμονται, μοιάζουν με τα φλουριά σε ελληνικές παραδοσιακές στολές.

Τα ορυκτά είναι η ακουαμαρίνα (aquamarine – γαλάζια ποικιλία βηρύλλου), το μαργαριτάρι και ο αιματίτης. Επίσης στην πλέξη της έλικας και των λουλουδιών, συμμετέχουν κρύσταλλα Miyuki.

Πηγή: grtimes.gr

Διαβάστηκε 763 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.