Τετάρτη, 24η Απριλίου 2024  8:14 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου 2021 18:21

Κάποιοι όμως δεν θέλουν τη γρήγορη αποκατάσταση από τις φυσικές καταστροφές

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Μαζί με τα μεγάλα ελλείμματα στο τομέα της πρόληψης από τις φυσικές καταστροφές πάει και η καθυστέρηση στην αποκατάσταση… Και το ζητούμενο είναι πάντοτε, αφού δεν έχουν ληφθεί σοβαρά προληπτικά μέτρα, τουλάχιστον να υπάρχει γρήγορη αποκατάσταση των ζημιών.

Η αποκατάσταση των βλαβών στην επαρχιακή οδό στην Τ.Κ. του Μπαμπαλιού, με προϋπολογισμό 2,1 εκατ. ευρώ, η αποκατάσταση των βλαβών στο επαρχιακό δίκτυο των δήμων Αγρινίου και Αμφιλοχίας με προϋπολογισμό 1,5 εκατ. ευρώ, η αποκατάσταση των βλαβών στα αντιπλημμυρικά έργα προϋπολογισμού 2 εκατ. ευρώ, η αποκατάσταση των βλαβών στην επαρχιακή οδό στην Τ.Κ. Ποκίστας Ναυπακτίας με προϋπολογισμό 1 εκατ. ευρώ και η αποκατάσταση των βλαβών στην επαρχιακή οδό στην τοπική κοινότητα Άνω Κερασόβου με προϋπολογισμό 1 εκατ. ευρώ. Αυτά τα πέντε έργα αφορούν βλάβες που προκλήθηκαν σε υποδομές της Αιτωλοακαρνανίας από τον “Ιανό” και είναι τα έργα για τα οποία οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο έθεσαν ζήτημα διαφάνειας και υγιούς ανταγωνισμού αναφορικά με τον τρόπο δημοπράτησης τους.

Τα έργα αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές δεν μπορούν να περιμένουν και πολύ, όταν μάλιστα μιλάμε πλέον με όρους όχι απλά κλιματικής αλλαγής αλλά κλιματικής κρίσης. Γι΄αυτό υπάρχουν και στο νόμο προβλέψεις για γρηγορότερες διαδικασίες. Και πότε θα χρησιμοποιηθούν αυτές οι διαδικασίες αν όχι για την αποκατάσταση καταστροφές και για τις περιπτώσεις που υπάρχει κήρυξη έκτακτης ανάγκης.

«Δέκα μήνες μετά δεν μπορούμε να μιλάμε για κατεπείγουσα ανάγκη όπως περιγράφεται στη συγκεκριμένη διάταξη με την οποία θα προχωρήσει η δημοπράτηση των έργων» λένε στην αντιπολίτευση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Από την άλλη πως θα μπορούσαν τα έργα αυτά να δημοπρατηθούν σε εγγύτερο χρόνο με τη φυσική καταστροφή; Όλοι γνωρίζουμε ότι όταν συμβεί μία φυσική καταστροφή και μέχρι να γίνει και η συνολική εκτίμηση της κατάστασης είναι αδύνατον να έχεις μελέτες για την αποκατάσταση των υποδομών μέσα σε ένα ή δύο μήνες, όταν π.χ. για το κατολισθητικό φαινόμενο στο Άνω Κεράσοβο περιμένεις μια εκτίμηση από το ΙΓΜΕ.  Όπως επίσης είναι αδύνατο να έχεις μελέτες για όλους τους δρόμους και όλες τις υποδομές, έτσι ώστε την επομένη μιας θεομηνίας να είσαι έτοιμος να προχωρήσεις στην αποκατάσταση.

Εξάλλου κατά το παρελθόν δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου ζημιές στις υποδομές από φυσικές καταστροφές πέρασαν χρόνια για να αποκατασταθούν. Για παράδειγμα, από τις πλημμύρες του 2015 τώρα κατασκευάζεται νέα γέφυρα στη θέση «Μύλος» στο δρόμο προς το Αργυρό Πηγάδι του δήμου Θέρμου. Θέλουμε κάτι τέτοιο να συμβεί ξανά;

agrinioculture.gr

Διαβάστηκε 567 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.