Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  8:40 μμ
 
wm small
Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2021 10:32

Μπουκογιάννη: Ένας κεντρικός εμπορικός δρόμος του Αγρινίου που φέρει την ιστορία ενός γιατρού

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Του Λίνου Υφαντή,

Ένας από τους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους του Αγρινίου είναι η οδός Μπουκογιάννη, η οποία είναι πεζοδρομημένη και διασταυρώνεται με Παπαστράτου και Δ. Σταϊκου. Το όνομα που φέρει κρύβει μια ιστορία φιλανθρωπίας ενός γιατρού που έφυγε πρόωρα από τη ζωή.

Ο Δημήτριος Μπουκογιάννης γεννήθηκε το 1882 στο Αγρίνιο. Ως γιατρός στις δύσκολες εποχές των αρχών του 20ου αιώνα εκτός από τις υπηρεσίες του πρόσφερε και φάρμακα δωρεάν σε απόρους. Όχι μόνο το έπραττε ο ίδιος, αλλά πίεζε και τις πλούσιες οικογένειες του Αγρινίου να το κάνουν. Έτσι συγκέντρωνε από αυτούς φάρμακα και τα μοίραζε μόνος του στους φτωχούς συμπολίτες του.

Υπήρξε τόσο καλός επιστήμονας, ώστε πολλοί ασθενείς δεν χρειάζονταν να μεταβαίνουν στην Αθήνα ώστε να επιλύσουν προβλήματα υγείας. Μάλιστα αποτελούσε σημείο αναφοράς της τότε ιατρικής επιστημονικής κοινότητας.

Δυστυχώς όμως ο Δημήτριος Μπουκογιάννης έφυγε πρόωρα από τη ζωή σε ηλικία μόλις 32 χρονών το 1914. Η πόλη τον τίμησε εν ζωή κάνοντας τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου από το 1907–1914 αλλά και αργότερα δίνοντας αρχικά το όνομα του σε δρόμο που περνά ανατολικά του Πάρκου και των Παπαστράτειων Εκπαιδευτηρίων και αργότερα στο σημερινό.

Εδώ να σημειώσουμε ότι ο αδελφός του ιατρού Δημήτριου Μπουκογιάννη, Θεόδωρος υπήρξε σύζυγος της  ηρωϊδας Μαρίας Δημάδη.

Με πληροφορίες από:

Θ. Θωμόπουλος, το Αγρίνιο, Αθήνα: 1954.

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 907 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2021 14:36
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.