Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  1:37 μμ
 
wm small
Κυριακή, 10 Οκτωβρίου 2021 16:55

Έρχεται νέα απελευθέρωση σε λιανεμπόριο και σούπερ μάρκετ – Τρομάζει η ακρίβεια, όχι ο covid

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Τι αναφέρουν άνθρωποι της αγοράς του Αγρινίου για τη νέα απελευθέρωση που αναμένεται σε λιανεμπόριο και σουπερ μάρκετ και ποια εικόνα επικρατεί σήμερα στους κλάδους τους 

Μετά το πρώτο βήμα που έγινε για την απελευθέρωση της εστίασης σχετικά με τους εμβολιασμένους, έρχονται και άλλα μέτρα που θα θυμίζουν την προ κορονοϊού εποχή. Όπως έχει γίνει γνωστό κάθε 15 ημέρες περίπου θα υπάρχει εκτός από την επανεξέταση των μέτρων και νέες απελευθερώσεις, με την επόμενη να αφορά σουπερ μάρκετ και λιανεμπόριο, αυτά δηλαδή που αφορούν την πληρότητα ανά τετραγωνικό!

Στην εστίαση στο Αγρίνιο το άνοιγμα δεν φέρνει μεγάλες αλλαγές, καθώς η απελευθέρωση αφορά μικρό αριθμό καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ενώ παράλληλα η αλλαγή του καιρού και κυρίως ο μεγάλος αριθμός ανεμβολίαστων στην περιοχή το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει επιφέρει κάμψη της τάξεως ακόμη και του 60% τις καθημερινές στην εστίαση.

Ωστόσο, το επόμενο βήμα των απελευθερώσεων που σχετίζεται με το λιανεμπόριο και τα σουπερ μάρκετ αναμένεται με αισιοδοξία, διότι έστω και ένα βήμα προς την κανονικότητα λειτουργεί θετικά προς την αγορά. Πόσο μάλλον όταν αυτό το διάστημα, η φοβία των καταναλωτών σχετίζεται περισσότερο με την ακρίβεια και όχι τόσο με την πανδημία.

Άνθρωποί των δύο κλάδων που αφορά το επόμενο βήμα και που γνωρίζουν την αγορά κάνουν μια πρώτη προσέγγιση.

Ο ιδιοκτήτης σουπερ μάρκετ Κώστας Παναγιωτόπουλος τόνισε: «θα είναι ένα μέτρο που θα μας φέρει πιο κοντά στην κανονικότητα. Το να μπορούν να εισέρχεται περισσότερα άτομα σε ένα χώρο, είτε είναι σουπερ μάρκετ, είτε άλλο κατάστημα, είναι πολύ θετικό γιατί θα βοηθήσει την ψυχολογία. Δεν υπάρχει τόσο πολύ δουλειά, που να υπάρχει πρόβλημα σχετικά με την πληρότητα ανά τετραγωνικό, αλλά η ψυχολογική ανάταση θα είναι σημαντικός παράγοντας για το εμπόριο και τους καταναλωτές. Ο κόσμος ακολούθησε τα μέτρα, δεν υπήρχαν αντιδράσεις και λόγω φόβου δεν υπήρχαν μεγάλα προβλήματα στην εφαρμογή τους. Το ψυχολογικό κομμάτι είναι το επιβαρυντικό στοιχείο, αλλά τώρα που αυτό σχεδόν επιλύεται ή καλύτερα βελτιώνεται, οι αγορές σε όλους τους κλάδους και στα σουπερ μάρκετ θα είναι καλύτερες. Η κατανάλωση στα σουπερ μάρκετ έχει επανέλθει σε κανονικά επίπεδα και αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα αυτό αφορά τις ανατιμήσεις και όχι τον covid-19 ή τα μέτρα που υπάρχουν. Ψωνίζουν πλέον όπως ψώνιζαν, αλλά οι ανατιμήσεις θα φέρουν μείωση, γιατί το πορτοφόλι του μέσου καταναλωτή δεν τις αντέχει».

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου Σωκράτης Κωστίκογλου αναφέρει: «το σημαντικό είναι ότι το λιανεμπόριο αποτελεί ασφαλής προορισμός για τους καταναλωτές. Επίσημα δεν υπάρχουν τοποθετήσεις σε σχέση με τα μέτρα στο λιανεμπόριο και τα σούπερ μάρκετ, αυτά δηλαδή που αφορούν την πληρότητα ανά τετραγωνικό, αλλά δεδομένου πως δεν υπάρχουν στοιχεία περί διασποράς του covid στα καταστήματα του λιανεμπορίου η απελευθέρωση θα είναι ένα θετικό βήμα προς την κανονικότητα. Καθημερινά δίνουμε εξετάσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας, την δική μας και των οικογενειών μας, κάτι που θα κάνουμε και από τις 23/10 αν αρθεί ο περιορισμός των τετραγωνικών για τους εμβολιασμένους. Θα εφαρμόζουμε πιστά τα μέτρα κάθε φορά μέχρι να φτάσουμε στην κανονικότητα και να βγούμε πλήρως από τον covid. Η υπεύθυνη αυτή στάση που κρατάμε τόσους μήνες δεν επιβραβεύτηκε από την Πολιτεία. Οι στατιστικές δείχνουν ότι πολύ μεγάλο ποσοστό των συναδέλφων είναι εμβολιασμένοι. Θέλουμε η λειτουργία της αγοράς να είναι όπως σήμερα, συνεπώς, αν υπάρχει ζήτημα βελτίωσης της λειτουργίας μόνο θετικό μπορεί να είναι, αλλά θα το δούμε όταν φτάσει η ώρα που θα μάθουμε με λεπτομέρειες τα νέα μέτρα. Ο κόσμος έχει συνηθίσει να τηρεί τα μέτρα και είναι θετικό αυτό. Σήμερα υπάρχει προβληματισμός στην αγορά λόγω του ότι επειδή δεν υπάρχει κανονικότητα και αυτό επηρεάζει και την επισκεψιμότητα και την κατανάλωση στο λιανεμπόριο. Είμαστε σε αβέβαιο περιβάλλον ακόμη και αυτό δεν βοηθάει στο να υπάρχει φυσιολογική ροή, όπως ξέραμε πριν το covid. Οι δυσκολίες που υπάρχουν, ακόμη και στην τροφοδοσία των επιχειρήσεων μας κάνει να αναμένουμε την στήριξη των καταναλωτών και κυρίως της Πολιτείας με μέτρα ανακούφισης, όπως λ.χ. να έχουμε πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, που δεν έχουμε μέχρι και σήμερα. Σχετικά με τα χρέη που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία ζητάμε να διαγραφεί ένα μέρος τους και τα υπόλοιπα να τακτοποιηθούν σε 120 δόσεις, αλλά ζητάμε να υπάρχει και πρόβλεψη, βοήθεια στο θέμα των επιταγών».

Κων/νος Χονδρός – Εφημερίδα Συνειδηση

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 438 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.