Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  6:29 πμ
 
wm small
Σάββατο, 02 Οκτωβρίου 2021 00:37

Περιοδεία του ΣΥΡΙΖΑ στα Νοσοκομεία της Αιτωλοακαρνανίας: Ανδρέας Ξανθός: Μπαίνουμε στο τέταρτο κύμα χωρίς κατάλληλη προετοιμασία

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Στο Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας σε σύσκεψη με υγειονομικούς φορείς της περιοχής και κομματικά στελέχη ολοκληρώθηκε χθες η περιοδεία του τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθού στην Αιτωλοακαρνανία.

Ο πρώην Υπουργός Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός συνοδευόμενος από τον πρώην αν. Γ.Γ. Υπουργείου Υγείας Σταμάτη Βαρδαρό, από τους τοπικούς βουλευτές Γιώργο Βαρεμένο και Θάνο Μωραΐτη, τον υπεύθυνο σε θέματα υγείας της Νομαρχιακής Επιτροπής Μίλτο Ζαμπάρα και άλλα θεσμικά όργανα της περιοχής επισκέφθηκε χθες αρχικά το Νοσοκομείο Μεσολογγίου όπου είχε συνάντηση με τους εργαζόμενους, αλλά και την διοικήτρια Ελένη Φιλιπποπούλου.

Εκεί συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νοσηλευτικές δομές εν μέσω πανδημίας, αλλά και το πρόγραμμα εμβολιασμού που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ακόμα ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα κενά που δημιουργούνται από τις αναστολές μη εμβολιασμένων γιατρών και νοσηλευτών.

«Μπαίνουμε σε ένα τέταρτο κύμα χωρίς να έχει γίνει μια σοβαρή αποτίμηση της αποτυχημένης διαχείρισης, χωρίς διορθωτικές κινήσεις και χωρίς κατάλληλη προετοιμασία της πρωτοβάθμιας φροντίδας και των Νοσοκομείων» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Ξανθός.

Στη συνέχεια συναντήθηκε με αντιπροσωπεία εργαζομένων του νοσοκομείου όπου του έθεσαν μια σειρά από προβληματισμούς και ερωτήματα που απασχολούν τον κλάδο. Αμέσως μετά την αποχώρηση του από το νοσοκομείο Μεσολογγίου επισκέφτηκε το Κέντρο Υγείας Αιτωλικού και το νοσοκομείο Αγρινίου.

xanthos2

Ο Ανδρέας Ξανθός μιλώντας στη «Σ» ανέφερε: «Η εικόνα είναι ότι το ΕΣΥ και στην Αιτωλοακαρνανία δεν είναι προετοιμασμένο για την αιχμή του τέταρτου επιδημιολογικού κύματος, που αναμένεται να κορυφωθεί πιθανότατα μέσα στον Οκτώβριο.  Δεν υπάρχει μια σχεδιασμένη εμπλοκή της Πρωτοβάθμιας φροντίδας και μια έμφαση στην προνοσοκομειακή διαχείριση περιστατικών, συνεπώς αναμένεται να πιεστούν και πάλι τα νοσοκομεία και ιδιαίτερα το Νοσοκομείο του Αγρινίου, στο οποίο ήδη λειτουργεί κλινική covid.

Θεωρώ ότι η κυβέρνηση εγκλωβίστηκε σε μια λογική προσωρινότητας σε σχέση με την πανδημία, την αντιμετώπισε ως μια περαστική μπόρα και δεν φρόντισε να επενδύσει σε μια μόνιμου χαρακτήρα θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας. Αυτό το βλέπουμε σε κάθε φάση που έχουμε έξαρση και ειδικά την περίοδο αυτή έχουμε μια επιπλέον δυσκολία που είναι η αποχώρηση ανθρώπινου δυναμικού από το σύστημα λόγω των αναστολών εργασίας.

Αρκετοί εργαζόμενοι, αρκετοί δυστυχώς νοσηλευτές και ελάχιστοι ευτυχώς γιατροί, αλλά και άλλοι εργαζόμενοι αποχώρησαν από τα δύο νοσοκομεία δυσκολεύοντας την καθημερινότητα των άλλων εργαζόμενων που επιβαρύνονται τις βάρδιες, τα νυχτερινά και τις εφημερίες όσων αποχώρησαν. Και νομίζω ότι κυρίως δεν υπάρχει σχέδιο για την επόμενη μέρα μετά την πανδημία στο δημόσιο σύστημα υγείας, το οποίο πρέπει να αναδιοργανωθεί με βάση τις νέες ανάγκες, τις νέες προκλήσεις με έμφαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα, την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας, στην κοινοτική φροντίδα, στην κατ’ οίκον φροντίδα. Αυτές είναι οι μεγάλες προκλήσεις.

Πρέπει να δοθεί έμφαση επίσης στο Νοσοκομείο και τους κρίσιμους κρίκους του, τα ΤΕΠ, στις κλινικές λοιμώξεων, στις ΜΕΘ και στη μετανοσοκομειακή φροντίδα. Υπάρχει τεράστιο έλλειμμα σε τμήματα αποθεραπείας και συστηματικής παρακολούθησης ασθενών και με covid, με το γνωστό long covid σύνδρομο, που αφορά ανθρώπους που απαιτούν μακροχρόνια παρακολούθηση και θεραπεία, που δημιουργούν πολλαπλές επιπλοκές από διαφορετικά όργανα και πέραν του covid. Αυτό είναι μια καινούργια πρόκληση στο σύστημα υγεία, η οργάνωση δηλαδή την μετανοσοκομιακή παρακολούθηση σε γενικό επίπεδο των ασθενών.

Είμαστε σε μια φάση που απαιτείται αναδιοργάνωση του ΕΣΥ και του υγειονομικού χάρτη της χώρας. Είχαμε προτείνει στην να νομοθετηθεί για κάθε αποχώρηση από το σύστημα υγείας λόγω συνταξιοδότησης αυτόματα να προκηρύσσεται και να καλύπτεται η θέση. Για να υπάρχει μάλιστα ελπίδα για επιτυχία οι προκηρύξεις θέσεων -ειδικά στην επαρχία- πρέπει να συνοδευτούν με νέο πλέγμα μισθολογικών κινήτρων, πρέπει δηλαδή να πάμε σε αναμόρφωση του ιατρικού μισθολογίου και του μισθολογίου των άλλων εργαζομένων του συστήματος υγείας. Θεωρούμε πως δεν υπάρχει πολιτική βούληση από την κυβέρνηση να προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Αντίθετα βλέπουμε ιδιαίτερα μετά την αλλαγή στην ηγεσία του υπουργείου οι συζητήσεις περί συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ανοιγμάτων του ΕΣΥ σε ιδιώτες, να έχουν αυξημένο ρόλο οι ασφαλιστικές εταιρείες, να γίνει ο ΕΟΠΥΥ ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία κλπ. Αυτές οι συζητήσεις δείχνουν πως η κυβέρνηση δεν έβγαλε κανένα συμπέρασμα από την πανδημία.

epimelitirio syriza1

Απαιτούνται πόροι και να συγκλίνουμε και με το μέσο όρο της Ε.Ε. όσο αφορά τις δημόσιες δαπάνες υγείας. Είμαστε κάτω από το 5% στις δαπάνες για τη δημόσια υγεία και πρέπει να προσεγγίσουμε το 7%,  γιατί χωρίς αυτό νομίζω ότι η συζήτηση για τη βελτίωση του ΕΣΥ είναι στον αέρα. Πιστεύω ότι όπως αποδεικνύεται στην πράξη ότι μπορούμε να αγοράσουμε μαχητικά και φρεγάτες, αντίστοιχα πρέπει να βρεθούν χρήματα για να ενισχύσουμε το σύστημα υγείας με γιατρούς, για να παρέχουμε καλή φροντίδα. Πρέπει να είναι εθνική προτεραιότητα. Δεν υπάρχει μόνο η εθνική άμυνα, αλλά υπάρχει και η υγειονομική και κοινωνική άμυνα.

Θεωρώ ότι είναι θετική εξέλιξη αυτό που ενημερωθήκαμε από την υπεύθυνη του Νοσοκομείου, ότι δηλαδή υπάρχει προοπτική με έναν εκπαιδευμένο ακτινοδιαγνώστη να λειτουργήσει επιτέλους ο μαγνητικός τομογράφος. Επίσης, θετικό είναι η επαναλειτουργία της ΜΕΘ, όχι όμως για covid περιστατικά στο Αγρίνιο. Η προτεραιότητα όμως είναι η αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας από την αναστολή εργασίας εργαζομένων, που υπήρχε απώλεια ανθρώπινου δυναμικού και ταυτόχρονα να υπάρξει πλάνο μόνιμης ενίσχυσης του συστήματος. Με την αυτόματη αντικατάσταση που έχουμε προτείνει και με ένα πλάνο προσλήψεων, μέσω του οποίου προσδιορίσαμε ότι χρειάζονται περίπου 15.000 θέσεις τα επόμενα 3 χρόνια, θεωρώ πως πραγματικά δημιουργούμε συνθήκες ευστάθειας και θωράκισης του δημόσιου συστήματος υγείας».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 504 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του EklogesDytika.gr

Ενημέρωση με ειδήσεις απο την τοπική και εθνική πολιτική σκηνή για την καλύτερη ενημέρωση και τις καλύτερες επιλογές!!!

https://eklogesdytika.gr/