Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  5:12 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 01 Οκτωβρίου 2021 18:37

Γαβαλού: Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις “Μακρύνεια – Παζάρια 2021”

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Κάτω από αυστηρά μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και σύμφωνα με τα εγκεκριμένα υγειονομικά πρωτόκολλα για την πανδημία του κορωνοϊού, πραγματοποιήθηκαν και φέτος στη Γαβαλού, με μεγάλη επιτυχία οι εκδηλώσεις ΜΑΚΡΥΝΕΙΑ – ΠΑΖΑΡΙΑ 2021.

Οι εκδηλώσεις ήταν αφιερωμένες στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Δήμου Αγρινίου, από την Κοινότητα Γαβαλούς, το Σύλλογο Γυναικών Μακρυνείας «Παναγία η Κατερινιώτισσα», και τον Προοδευτικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Αρχαιοφίλων Γαβαλούς (ΠΕΣΑΓ). Συνδιοργανωτές των εκδηλώσεων ήταν: η Ιερά Μονή Κατερινούς, η Διεθνής Αδελφότητα Απογόνων των Ελεύθερων Πολιορκημένων Μεσολογγίου και η Ενωμένη Ρωμηοσύνη.

6/9/2021. Στο γήπεδο της Γαβαλούς διεξήχθη ο φιλικός ποδοσφαιρικός αγώνας παλαιμάχων Κεραυνού Γαβαλούς – Παναιτωλικού, ο οποίος έληξε 3-5 υπέρ των φιλοξενούμενων.

7/9/2021. Στην Μονή Κατερινούς τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετά θείου κηρύγματος και αρτοκλασίας. Αμέσως μετά στον χώρο της Μονής έλαβε χώρα πολιτιστική εκδήλωση με θέμα την ορκωμοσία του Οπλαρχηγού της Ρούμελης Δημήτρη Μακρή στην Μονή Κατερινούς. Την συζήτηση διεύθυνε η εκπαιδευτικός Κ. Αναστασία Ξουργιά. Χαιρετισμό στους παρευρισκόμενους απεύθυναν οι: ο Δήμαρχος Αγρινίου κ Γιώργος Παπαναστασίου, η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Αγρινίο κ. Χριστίνα Σταρακά και η Αντιπεριφερειάρχης Δ.Ε. Αιτωλοακαρνανίας κ. Μαρία Σαλμά. Ο Γιάννης Μακρής (δισέγγονος του Δ. Μακρή) μίλησε για την σχέση του Καπετάνιου με την μονή Κατερινούς και την ορκωμοσία του ιδίου και των αξιωματικών του, στο ίδιο μοναστήρι το 1819. Στη συνέχεια έγινε αναπαράσταση της ορκωμοσίας με πρωταγωνιστές στον ρόλο του ηγούμενου τον Χαράλαμπο Δανιά, τον εκπαιδευτικό Κωνσταντίνο Γεωργίου στο ρόλο του Ιωάννη Παπαδιαμαντόπουλου και τον εκπαιδευτικό Ευάγγελο Βαλλιανάτο στο ρόλο του Καπετάνιου Δημήτρη Μακρή. Ακούστηκαν και δύο δημοτικά τραγούδια από τους Νίκο Βλαχόπουλο του Ομίλου Ιστορικής φορεσιάς και οπλισμού «Ο Λιάρος» και τον Στράτο Τρικαλινό του Ομίλου Αναβίωσης Αιτωλικού «Οι Ταξιάρχες». Την εκδήλωση έκλεισε η Ηγουμένη Μαριάμ με την ομιλία της για τον ρόλο του μοναχισμού στην Επανάσταση του 1821.

Εκτός από τους προαναφερόμενους την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: η Αντιδήμαρχος Αγρινίου κ. Μαρία Παπαγεωργίου, ο πρώην Δήμαρχος Ναυπάκτου κ. Παπαθανάσης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Αγρινίου κ.κ. Βασίλης Καρακώστας, Μίμης Ζώης και Νικόλαος Θεοδωρόπουλος, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, κ. Αμαλία Βούλγαρη εντεταλμένη Σύμβουλος – βοηθός Περιφερειάρχη στην Κοινωνική Πολιτική Δυτικής Ελλάδας και κ. Αργύρης Νταλιάνης, ο Διοικητής Πυροσβεστικού Σώματος Αγρινίου Αντιπύραρχος κ. Ιωάννης Χασάνης, ο Διοικητής Εθελοντικού Πυροσβεστικού Σταθμού Γαβαλούς κ. Ευστάθιος Λαγός, οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων, Τριχωνίου κ. Ανδρέας Γκολφίνος, Καψοράχης κ. Αναστάσιος Ζήσης, Ματαράγκας Γιώργος Αγγελής, Παπαδατών Παναγιώτης Τούρκας, Άνω Μακρινούς Βασίλης Γαλατσίδας, Δαφνιά Παναγιώτης Μακρυγιάννης, Μεσάριστας Κων/νος Δασκαλής, ο Αντιπρόεδρος της ΠΑΝΣΥ κ. Δημήτρης Αλεξανδρής, οι Πρόεδροι του Συλλόγου Γαβαλιωτών Αθήνας κ. Άρης Σουφλής, του Συλλόγου Τριχωνίου κ. Δημήτρης Γούλας και του Συλλόγου Γυναικών Μακρυνείας «Παναγία η Κατερινιώτισσα» κ. Βούλα Αρτίκου – Γουργολίτσα, η οποία πρόσφερε δείπνο στους συμμετέχοντες στην εκδήλωση και στους επίσημους προσκεκλημένους στην θέση «Γέφυρα Μοναστηριού».

8/9/2021. Στην Ιερή Μονή Κατερινούς. Όρθρος και πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά.

10/9/2021. Στην πλατεία της Γαβαλούς έλαβε χώρα πολιτιστική εκδήλωση με ομιλίες σχετικές με πρόσωπα της Επανάστασης του 1821 και βραβεύσεις μαθητών του Λυκείου Γαβαλούς, που εισήχθησαν στα Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Την εκδήλωση διεύθυνε η εκπαιδευτικός κ. Θεοφανία Δανιά η οποία μίλησε για την ιστορία της Ιερής Μονής Κατερινούς και τον θεσμό της εμποροπανήγυρης (Παζάρια) στην Γαβαλού. Στη συνέχεια ο κ. Γιάννης Μακρής μίλησε για τον προπάππο του Κλεφτοκαπετάνιο του Ζυγού και μετέπειτα στρατηγό της Επανάστασης, Δημήτρη Μακρή. Η εκπαιδευτικός κ. Ειρήνη Παπαναστασίου μίλησε για τον έτερο Γαβαλιώτη Αγωνιστή της Επανάστασης και μετέπειτα αρχηγό της Χωροφυλακής Μήτρο Δεληγιώργη. Ο κ. Κωνσταντίνος Νάκος Σύμβουλος Σχολικής ευθύνης Γυμνασίων και Λυκείων ανέπτυξε το θέμα «Διδάσκαλοι του Γένους και Επανάσταση του 1821».

Τέλος βραβεύτηκαν οι μαθητές του Λυκείου Γαβαλούς που εισήχθησαν στα Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Γαβαλούς και του ΠΕΣΑΓ Ανδρέας Γούλας, απένειμε αναμνηστικά διπλώματα σε όλους όσους βοήθησαν με οποιονδήποτε τρόπο στην διενέργεια των πολιτιστικών εκδηλώσεων και πρόσφερε δείπνο σους προσκεκλημένους.

Την εκδήλωση αυτή τίμησαν με την παρουσία τους: ο Αντιδήμαρχος Αγρινίου κ. Βασίλειος Φωτάκης, ο Πρόεδρος των ΚΟΙΠΑ κ. Γιάννης Βασιλείου, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Αγρινίου κ.κ. Βασίλης Καρακώστας και Νικόλαος Θεοδωρόπουλος, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Λυκείου Γαβαλούς κ. Μαρία Σμυλιάδη, ο Διευθυντής του Γυμνασίου Γαβαλούς κ. Βασίλης Δανιάς, ο Προϊστάμενος του Π.Π. Ιατρείου Γαβαλούς κ. Γιάννης Σιδερίδης, ο Αντιπρόεδρος της ΠΑΝΣΥ κ. Δημήτρης Αλεξανδρής, οι Πρόεδροι του Συλλόγου Γαβαλιωτών Αθήνας κ. Άρης Σουφλής και του Συλλόγου Τριχωνίου κ. Δημήτρης Γούλας. (Αν ξεχάστηκε κάποιος δεν ήταν στην πρόθεσή μας).

7- 8 και 10/9/ 2021. Τις ημέρες αυτές λειτούργησαν στην πλατεία Γαβαλούς έκθεση ασπρόμαυρης φωτογραφίας από τον ΠΕΣΑΓ και έκθεση με χειροποίητες δημιουργίες, πλεκτών από την κ. Γεωργία Σταμάτη, Φον Μπιζού από την κ. Δώρα Λέφα και εικόνων – φωτογραφιών από την κ. Γλυκερία Πρεβέντζα Χασάνη.

Ο πρόεδρος την Τοπικής Κοινότητας Γαβαλούς Ανδρέας Γούλας ευχαριστεί θερμά όσους βοήθησαν στην πραγματοποίηση των εκδηλώσεων καθώς επίσης και όλους όσους ήταν παρόντες και τίμησαν με την συμμετοχή τους τις εκδηλώσεις αυτές. Εύχεται δε τον επόμενο χρόνο, οι εκδηλώσεις να πραγματοποιηθούν χωρίς τον φόβο της πανδημίας. Υγεία και ευτυχία σε όλους !

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 925 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.