Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  8:24 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2021 23:44

Τελευταίες πινελιές στο «Ξενοκράτειο»: Ο «θησαυρός» στη θέση του

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Στήνονται τα εκθέματα και το νέο αρχαιολογικό μουσείο θα είναι πολύ σύντομα έτοιμο

Στο τελικό στάδιο βρίσκεται η διαδικασία μετατροπής του «Ξενοκράτειου» κτιρίου στο Μεσολόγγι σε κεντρικό αρχαιολογικό μουσείο της Αιτωλοακαρνανίας.

Η ανακαίνιση του κτιρίου έχει ολοκληρωθεί και πλέον ολοκληρώνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων η μόνιμη αρχαιολογική έκθεση.

Ήδη έχουν τοποθετηθεί οι προθήκες και οι απαραίτητες μουσειακές κατασκευές για την έκθεση των ευρημάτων, έχει επίσης ολοκληρωθεί η συντήρηση όλων των προς έκθεση αντικειμένων, ενώ ολοκληρώνεται η σχεδίαση του εποπτικού υλικού και του οδηγού του μουσείου.

Η μετατροπή του «Ξενοκράτειου» κτιρίου σε μουσείο, χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας με συνολικό προϋπολογισμό 3,7 εκατ. ευρώ.

Το έργο βρίσκεται λίγο πριν την ολοκλήρωσή του και αναμένεται σύντομα ενδεχομένως, όπως πληροφορείται η «Σ» εντός του Οκτωβρίου, να ανακοινωθεί και η ημερομηνία των εγκαινίων από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Εξάλλου εξ΄αρχής στόχος ήταν το έργο να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους, ώστε τα εγκαίνια του να συνδυαστούν με την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική επανάσταση.

Πλούσιο υλικό και «επαναπατρισμός» αρχαιοτήτων

Το «Ξενοκράτειο», ως κεντρικό αρχαιολογικό μουσείο της Αιτωλοακαρνανίας  θα φιλοξενεί περί τα 1.200 ευρήματα από όλη την περιοχή, τα οποία χρονολογούνται από τα προϊστορικά χρόνια έως την ύστερη αρχαιότητα. Ένα μέρος των εκθεμάτων προέρχεται από τις πρόσφατες ανασκαφές της Ιόνιας Οδού και άλλων μεγάλων οδικών έργων.

Η δημιουργία όμως ενός μεγάλου αρχαιολογικού μουσείου στην περιοχή δίνει τη δυνατότητα «επαναπατρισμού» αρχαιοτήτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Υπ. Πολιτισμού ενέκρινε το αίτημα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας για παραχώρηση 35 αρχαίων αντικειμένων, από το Ιερό της Αρτέμιδος Λαφρίας στην Καλυδώνα, που φυλάσσονταν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, προκειμένου να ενταχθούν στη μόνιμη έκθεση του «Ξενοκράτειου».

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται πήλινες επιγραφές, μετόπες, προτομές και ειδώλια αλλά και ιδιαίτερα ευρήματα όπως ένα χάλκινο έλασμα με δεκάστιχη επιγραφή / προξενικό ψήφισμα, σύμφωνα με το οποίο το Κοινό των Αιτωλών χορηγεί προξενία, πολιτεία, ασυλία και ατέλεια στον Κορίνθιο Μικίωνα Φιλοξένου. Αντίστοιχα με τη μορφή δανεισμού στο «Ξενοκράτειο» θα εκτεθούν 21ευρήματα αρμοδιότητας της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας.

Ψηφιακές εφαρμογές

Επίσης, την αρχαιολογική έκθεση θα πλαισιώνουν ψηφιακές και πολυμεσικές εφαρμογές, με σκοπό την ανασύνθεση του ιστορικού παρελθόντος του τόπου, εξασφαλίζοντας παράλληλα τον εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό ρόλο του μουσείου. Ταυτόχρονα, η σύνθεση του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, η παρουσίαση του Αιτωλικού και Ακαρνανικού Κοινού και η ενημέρωση για την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, θα συγκροτούν τους τρεις θεματικούς άξονες της μουσειακής αφήγησης.

Στην κεντρική αίθουσα του ορόφου, η ιστορία και το τέλος των Κοινών θα αποτελούν την πεμπτουσία της έκθεσης, παρέχοντας στον επισκέπτη ολοκληρωμένη εικόνα, μέσω σπουδαίων και πολύτιμων εκθεμάτων για την ιστορία, τα σημαντικά πρόσωπα, τη λειτουργία των Κοινών, την παρακμή και το τέλος των δύο πολιτικών σχηματισμών, μετά την περίφημη ναυμαχία του Ακτίου.

Στο ισόγειο, όπου θα βρίσκεται η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, ψηφιακές εφαρμογές θα προβάλλουν την ιστορική και πολιτισμική διαδρομή της περιοχής από την προϊστορική η εποχή μέχρι την Έξοδο του Μεσολογγίου, μέσω της δημιουργίας μιας πολιτιστικής διαδρομής γύρω από την περιοχή της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού, έργο επίσης ενταγμένο στο ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδος, προϋπολογισμού 100 χιλιάδων ευρώ.

Η διαδρομή αυτή θα αναπτύσσεται με ψηφιακές εφαρμογές, σε διαφορετικά επίπεδα πληροφόρησης, όπου θα κατευθύνουν τον επισκέπτη στη φυσική επίσκεψη των σταθμών και των διαδρομών, ενώ παράλληλα θα του παρέχουν τη δυνατότητα εικονικής επίσκεψης, μέσω τεχνολογιών αιχμής και εφαρμογών για κινητά και έξυπνες φορητές συσκευές, λαμβάνοντας το αντίστοιχο πληροφοριακό υλικό.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.gr

 

Διαβάστηκε 627 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.