Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  1:32 μμ
 
wm small
Δευτέρα, 06 Σεπτεμβρίου 2021 14:43

Προειδοποιήσεις για τα εσπεριδοειδή

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ο περιορισμός των προσβολών από τα κοκκοειδή (ψώρες), πρέπει να βασίζεται περισσότερο σε καλλιεργητικά μέτρα και λιγότερο σε εφαρμογές φυτοπροστατευτικών. Το κατάλληλο κλάδεμα για τον καλύτερο αερισμό της κόμης μειώνει δραστικά τους πληθυσμούς των εχθρών.

ΚΟΚΚΙΝΗ ΨΩΡΑ

Σε όσους οπωρώνες, μετά από τυχαία δειγματοληψία, διαπιστώνεται προσβολή καρπών και αν η προσβολή είναι ομοιόμορφη (δηλαδή αφορά τα περισσότερα δέντρα), να γίνει επέμβαση με τη λήψη του δελτίου σε όλες τις περιοχές, με ένα από τα κατάλληλα φάρμακα. Προσοχή στον μέγιστο αριθμό εφαρμογών ανά καλλιεργητική περίοδο.

ΨΕΥΔΟΚΟΚΚΟΣ

Σε οπωρώνες που διαπιστώνεται προσβολή καρπών μεγαλύτερη του 10% να γίνει καταπολέμηση άμεσα με τη λήψη του δελτίου. Όπου συνυπάρχει με άλλα κοκοειδή να γίνει συνδυασμένη αντιμετώπιση των εχθρών χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα φάρμακα.

ΜΥΓΑ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

Η στρατηγική αντιμετώπισης της Μύγας Μεσογείου βασίζεται σε καλλιεργητικά μέτρα, βιοτεχνολογικές μεθόδους και ψεκασμούς κάλυψης. Ο συνδυασμός των μέτρων έχει τα καλύτερα αποτελέσματα.

Τα καλλιεργητικά μέτρα αφορούν το μάζεμα και την καταστροφή (με παράχωμα) των προσβεβλημένων καρπών που πέφτουν στο έδαφος. Είναι σημαντικό να εφαρμόζεται από όλους τους παραγωγούς μιας περιοχής.

Η βιοτεχνολογική μέθοδος βασίζεται στην ανάρτηση παγίδων με ετοιμόχρηστο δόλωμα και εντομοκτόνο προκειμένου να θανατώσουν μαζικά το έντομο στόχο εκλεκτικά και χωρίς να επιβαρύνουν το προϊόν, το περιβάλλον και τον χρήστη.

Αναρτώνται 5-7 ή 8 παγίδες το στρέμμα, σε ύψος πάνω από 2m από το έδαφος και στην νότια πλευρά της κόμης. Καλό είναι οι οπωρώνες στους οποίους εφαρμόζεται η μαζική παγίδευση να είναι διαδοχικοί ή εκτεταμένοι ή μεμονωμένοι. Αν δεν εφαρμόζεται το μέτρο στους γειτονικούς οπωρώνες να ενισχύεται με παγίδες η περιφέρεια του κτήματος. Προκειμένου η μέθοδος να είναι αποτελεσματική πρέπει η ανάρτηση των παγίδων να γίνεται νωρίς.

Η ανάρτηση των παγίδων θα πρέπει να ξεκινήσει με τη λήψη του δελτίου για τους παραγωγούς που θα εφαρμόσουν την συγκεκριμένη μέθοδο.

Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ιωαννίνων

Διαβάστηκε 505 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία