Κυριακή, 28η Απριλίου 2024  3:30 μμ
 
wm small
Κυριακή, 05 Σεπτεμβρίου 2021 21:39

Αιτωλοακαρνανία: Μεγάλο το ενδιαφέρον για την επαγγελματική κατάρτιση – «Διέξοδος» τα Δ.ΙΕΚ

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Με πολλές νέες και σύγχρονες ειδικότητες τα ΔΙΕΚ Αγρινίου και Μεσολογγίου ετοιμάζονται να υποδεχθούν τους περισσότερους εκπαιδευόμενους από κάθε άλλη φορά λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον για την κατάρτιση στα Δημόσια ΙΕΚ της περιοχής, σε σημείο μάλιστα που οι θέσεις μέσω του «παράλληλου» μηχανογραφικού, που θεσπίστηκε φέτος για πρώτη φορά, ήδη έχουν καλυφθεί και εκτός αυτού ήδη υπάρχει ενδιαφέρον για την κάλυψη και των υπόλοιπων θέσεων που υπάρχουν στα Δ.ΙΕΚ.

Τα Δ.ΙΕΚ των δύο μεγαλύτερων αστικών κέντρων της Αιτωλοακαρνανίας, αυτό του Αγρινίου και του Μεσολογγίου, έχουν «παράδοση» στην παροχή υψηλού επιπέδου κατάρτιση και παρά τα προβλήματα που ενίοτε αντιμετωπίζουν, είναι έτοιμα να δεχθούν φέτος περισσότερους εκπαιδευόμενους από κάθε άλλη χρονιά και να δώσουν «διέξοδο» σε όσους λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής αποκλείστηκαν από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

12 νέες ειδικότητες στο ΔΙΕΚ Αγρινίου

«Φέτος φαίνεται πως υπάρχει μεγαλύτερη δυναμική λόγω του παράλληλου μηχανογραφικού. Συνήθως το ενδιαφέρον παρουσιάζεται το Σεπτέμβριο, αλλά φέτος εκδηλώθηκε νωρίτερα. Το Δ.ΙΕΚ Αγρινίου είναι από τα μεγαλύτερα ΙΕΚ στην Ελλάδα, έχουμε φτάσει να έχουμε περίπου 400 εγγεγραμμένους που να ξεκινούν τον Σεπτέμβριο. Φέτος φαίνεται να υπάρχει κάπως μεγαλύτερο ενδιαφέρον, λόγω και των 12 νέων ειδικοτήτων που έχουμε, ενώ τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν μόνο 8 ειδικότητες. Το ενδιαφέρον δεν είναι μόνο από άτομα που μόλις τελείωσαν το σχολείο, αλλά από άτομα όλων των ηλικιών. Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν άτομα που έρχονται στο Δ.ΙΕΚ 35 ετών, 45 ετών ακόμη και 50 ετών, διότι τους ενδιαφέρει η κατάρτιση και να διαθέτουν μια άλλη επαγγελματική διέξοδο» τόνισε ο Διευθυντής του Δημόσιου ΙΕΚ Αγρινίου Βασίλης Καραγιάννης.   

O Διευθυντής του Δημόσιου ΙΕΚ Αγρινίου Βασίλης Καραγιάννης.

Το Δ.ΙΕΚ Αγρινίου συμμετείχε με τρεις ειδικότητες στο παράλληλο μηχανογραφικό (διασώστης – πλήρωμα ασθενοφόρου, τεχνικός μηχανογραφημένου λογιστηρίου – φοροτεχνικού γραφείου και στέλεχος επιχειρήσεων τυποποίησης, μεταποίησης και εμπορίας αγροτικών προϊόντων). Όπως ανέφερε ο κ. Καραγιάννης, ο οποίος συμπλήρωσε: «κάθε τμήμα κάθε ειδικότητας στο Δ.ΙΕΚ Αγρινίου έχει την δυνατότητα να διαθέτει 30 καταρτιζόμενους και μέσα από το παράλληλο μηχανογραφικό είχαν την δυνατότητα να εγγραφούν οι  μισοί, οι 15 σε κάθε τμήμα κάθε ειδικότητας, ενώ οι υπόλοιπες θέσεις απευθύνονται σε όσους θα έρθουν στο Δ.ΙΕΚ ως είθισται. Μάλιστα, είχαμε την ενημέρωση πως ενδιαφερόμενοι έχουν εγγραφεί και σε γειτονικά Δ.ΙΕΚ (Μεσολόγγι, Άρτα, Καρπενήσι). Από το Υπουργείο υπάρχει μια ενημέρωση για επιπλέον χρηματοδότηση των Δ.ΙΕΚ, μένει μόνο να γίνει αυτή να δοθεί, ενώ από φέτος η πρακτική άσκηση στα Δ.ΙΕΚ είναι αμειβόμενη όχι από τον εργοδότη, αλλά από προγράμματα της Ε.Ε.. Συνεπώς, φαίνεται να υπάρχει ενίσχυση από το Υπουργείο Παιδείας» ανέφερε ο Διευθυντής.

Οι εκπαιδευτές των Δ.ΙΕΚ είναι συμβασιούχοι. Και τα Δ.ΙΕΚ, όπως αυτό του Αγρινίου και του Μεσολογγίου, τα τελευταία χρόνια διαθέτουν εκπαιδευτές – καθηγητές υψηλά καταρτισμένους με πάρα πολλά προσόντα.

«Σε υλικοτεχνική υποδομή πρέπει να πω πως τα περισσότερα Δ.ΙΕΚ στεγάζονται σε δημόσια κτήρια. Στο Αγρίνιο υπάρχει ο χώρος, οι ελλείψεις εντοπίζονται στο εξοπλισμό. Σ’ αυτό το κομμάτι η μόνη δυνατότητα που έχουμε είναι να προσφύγουμε στους ιδιώτες. Έχουμε λ.χ. εργαστήριο κομμωτικής σε αρκετά ικανοποιητικό επίπεδο, αλλά ο εξοπλισμός των ιδιωτών είναι ίσως πιο σύγχρονος και γι’ αυτό κάποιο από τα μαθήματά μας μπορεί να γίνονται εκεί. Διαθέτουμε τμήμα μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, που στην περιοχή μας δεν υπάρχει άλλο, αλλά τα εργαστηριακά μαθήματα προσφεύγουμε σε τοπικές επιχειρήσεις» σημείωσε ο κ. Καραγιάννης, ο οποίος αναφέρθηκε και στις νέες ειδικότητες.

«Φέτος για πρώτη φορά διαθέτουμε 12 νέες ειδικότητες, παρέχεται υψηλού επιπέδου κατάρτιση και το Δ.ΙΕΚ Αγρινίου διαθέτει παράδοση σε αρκετές ειδικότητες ενδεικτικά όμως θα αναφέρω βρεφονηπιοκόμων, βοηθών φαρμακείου, φύλακες μουσείου, αλλά και σε νεότερες όπως δασολογίας κλπ».

Υπερκαλύφθηκαν οι θέσεις από το παράλληλο μηχανογραφικό στο ΔΙΕΚ Μεσολογγίου

Από την πλευρά του Διευθυντής του Δημόσιου ΙΕΚ Μεσολογγίου Γιάννης Χατζής σημείωσε: «από φέτος οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών μπορούν να υποβάλουν εκτός του μηχανογραφικού για τα ΑΕΙ και ένα  «παράλληλο» όπως χαρακτηρίστηκε, για θέσεις σε Δημόσια ΙΕΚ. Η επιλογή και ο αριθμός των ειδικοτήτων που περιλήφθηκαν στο παράλληλο μηχανογραφικό, ήταν επιλογή του Υπουργείου, το οποίο για το Δ.ΙΕΚ Μεσολογγίου, επέλεξε να συμπεριλάβει πέντε συνολικά σύγχρονες ειδικότητες υψηλής ζήτησης από την αγορά εργασίας, προσφέροντας 15 θέσεις σε καθεμία. Τα πρόσφατα αποτελέσματα της υποβολής αυτών των μηχανογραφικών δελτίων, έδειξαν ότι και οι 75 συνολικά θέσεις που προσφέρθηκαν υπερκαλύφθηκαν, γεγονός που αποδεικνύει το ενδιαφέρον των νέων να ακολουθήσουν μια νέα εκπαιδευτική διαδρομή για την επαγγελματική τους σταδιοδρομία».

Φυσικά, όπως ανέφερε ο κ. Χατζής, για την εισαγωγή κάθε ενδιαφερόμενου στα Δημόσια ΙΕΚ, εξακολουθεί να υπάρχει και η δυνατότητα υποβολής αίτησης για εγγραφή, μέσω του Συστήματος Επιλογής Υποψηφίων Καταρτιζόμενων σε Δ.Ι.Ε.Κ. του Υ.ΠΑΙ.Θ., το οποίο είναι ήδη ανοικτό και θα παραμείνει μέχρι και την Παρασκευή 10.09.2021, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί.

Στο Δημόσιο ΙΕΚ Μεσολογγίου, για την τρέχουσα περίοδο κατάρτισης 2021-2022, προσφέρονται για εγγραφή 12 συνολικά ειδικότητες, τις οποίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν στην ιστοσελίδα του IEK (www.iekmesol.gr)

O Διευθυντής του Δημόσιου ΙΕΚ Μεσολογγίου Γιάννης Χατζής

Σχετικά με την αναβάθμιση των Δημοσίων ΙΕΚ μέσω του νέου θεσμού του παράλληλου μηχανογραφικού ο κ. Χατζής τόνισε: «πρέπει να γίνει σαφές ότι η αύξηση των εγγραφών σε μια εκπαιδευτική δομή από μόνη της δεν οδηγεί στην αναβάθμισή της. Το αντίθετο θα έλεγα ότι συμβαίνει. Η αναβάθμιση των σπουδών στα Δημόσια ΙΕΚ που ήδη έχει ξεκινήσει από το Υπουργείο Παιδείας, με την εφαρμογή του Νόμου(ν. 4763/2020) για την αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, είναι συνδυασμός πολλών ενεργειών και συγκεκριμένα: είναι πολύ σημαντική η άμεση σύνδεση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης με τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς, μέσω νέων ειδικοτήτων και νέων οδηγών κατάρτισης προσαρμοσμένων στις οικονομικές και επαγγελματικές ανάγκες του τόπου που εδρεύουν και ευρύτερα της χώρας, ρόλο που καλούνται να επιτελέσουν τα Περιφερειακά Συμβούλια Σύνδεσης με την Παραγωγή και την Αγορά Εργασίας (Σ.Σ.Π.Α.Ε.), όπου στο περιφερειακό Συμβούλιο της Δυτικής Ελλάδας έχω την τιμή να έχω το συντονισμό. Ήδη έχει ξεκινήσει και προχωράει η δημιουργία νέων σύγχρονων Οδηγών Κατάρτισης σε όλες τις ειδικότητες των ΙΕΚ, με συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων. Η λειτουργία από φέτος, πέντε πειραματικών ΙΕΚ για την υποστήριξη του πειραματισμού και της πιλοτικής εφαρμογής καινοτομιών κατάρτισης, καθώς επίσης και η λειτουργία πέντε θεματικών ΙΕΚ που στοχεύουν στην υποστήριξη μίας ολιστικής εφαρμογής και λειτουργίας ειδικοτήτων, που αντιστοιχούν σε στοχευμένους αναπτυξιακούς τομείς της οικονομίας».

Ο Διευθυντής του ΔΙΕΚ Μεσολογγίου αναφέρθηκε και στον τεχνολογικό -εργαστηριακό εξοπλισμό δηλώνοντας: «η αναβάθμιση του τεχνολογικού – εργαστηριακού εξοπλισμού που έχει ξεκινήσει θα συμβάλει στην αναβάθμιση της κατάρτισης και στην προσαρμογή στις σύγχρονες εκπαιδευτικές και κοινωνικές ανάγκες, αλλά και τις απαιτήσεις της εργασιακής προοπτικής των αποφοίτων. Σήμερα λοιπόν που στην Ελλάδα υπάρχει πολύ μεγάλη ανεργία ανάμεσα σε πτυχιούχους ΑΕΙ, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό επιχειρήσεων δηλώνει ότι δε βρίσκει τα στελέχη που έχει ανάγκη, οι απόφοιτοι των δημοσίων ΙΕΚ μπορούν να βρίσκουν δουλειά μέσα σε 7 μήνες από την αποφοίτησή τους. Άλλωστε, περίπου το 25% των σπουδαστών ΙΕΚ έχουν πτυχίο ΑΕΙ, και έχουν στραφεί σε άλλες ειδικότητες για την επαγγελματική τους αποκατάσταση. Καταλήγοντας λοιπόν, τα ποιοτικά δημόσια ΙΕΚ δίνουν ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης, γρήγορης πρόσβασης στην αγορά εργασίας και εξειδίκευσης σε επαγγέλματα για τα οποία υπάρχει μεγάλη ζήτηση και αυτό είναι το ζητούμενο.

Σχετικά με την έναρξη της νέας χρονιάς στο Δ.ΙΕΚ Μεσολογγίου ο κ. Χατζής σημείωσε: «το Δ.ΙΕΚ Μεσολογγίου, σύμφωνα με τον ετήσιο προγραμματισμό του, έχει σχεδιάσει να ξεκινήσει η φετινή περίοδος κατάρτισης χωρίς προβλήματα και ελλείψεις. Στα τέλη Σεπτέμβρη, αναμένεται και η πρόσληψη των ωρομισθίων εκπαιδευτών μέσω της διαδικασίας του Μητρώου εκπαιδευτών ΔΙΕΚ που ξεκίνησε πέρσι. Πιστεύω δε και ελπίζω, ότι η κατάρτιση φέτος θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης και θα αποφύγουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε πέρσι στην διεξαγωγή της κατάρτισης από απόσταση, εξαιτίας εφαρμογής των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας COVID-19. Το μόνο ζήτημα που μας απασχολεί τα τελευταία χρόνια, για το οποίο δυστυχώς δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη, είναι η έλλειψη κτιριακών υποδομών στην περιοχή του Μεσολογγίου, γεγονός που αποτελεί τροχοπέδη τόσο στη μεγέθυνση του ΙΕΚ, όσο και στη γενικότερη ανάπτυξή του στην ευρύτερη περιοχή».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 631 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.