Σάββατο, 5η Οκτωμβρίου 2024  10:24 μμ
Τρίτη, 24 Αυγούστου 2021 18:26

Μέγα Δένδρο Θέρμου: Τιμήθηκε ο Φωτιστής του Γένους και «Άγιος των Σκλάβων» Πατροκοσμάς ο Αιτωλός

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Τη μνήμη του Αγίου Ισαποστόλου Κοσμά του Αιτωλού, του Φωτιστή του Γένους, τίμησε και φέτος στις 24 Αυγούστου η Εκκλησία της Ελλάδος. Οι λατρευτικές εκδηλώσεις στη γενέτειρά του Αγίου, το Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας και σε πολλές περιοχές της χώρας τελέστηκαν πανηγυρικά. 

Οι εορτασμοί στη γενέτειρα του Αγίου Κοσμά
Ο άγιος Κοσμάς, γνωστός ως Αιτωλός λόγω της καταγωγής του από το χωριό Μέγα Δένδρο της Αιτωλοακαρνανίας, έζησε στα σκοτεινά χρόνια της Τουρκοκρατίας. Στην φερώνυμη Ιερά Μονή που βρίσκεται στη γενέτειρα του Αγίου τελέστηκε σήμερα Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία με τη συμμετοχή των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά και Κανάγκας κ. Θεοδοσίου και του Επισκόπου Ευκαρπίας κ. Ιεροθέου. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ακολούθησε δέηση στο χώρο όπου γεννήθηκε ο Άγιος Κοσμάς Αιτωλός, στο Μέγα Δένδρο Θέρμου.

«Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για μένα να εκπροσωπώ στους εορτασμούς για τη μνήμη του Πατροκοσμά, την ελληνική πολιτεία. Εκκλησία και πολιτεία εορτάζουμε από κοινού τη σεπτή μνήμη του Εθνομάρτυρα και κόσμο- καλόγερου που υπήρξε πρόδρομος της Ελληνικής Επανάστασης και αφιέρωσε τη ζωή του στην Ορθοδοξία, στην Πατρίδα μας και στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας. Ο κοινός αυτός εορτασμός συμβολίζει άλλωστε την κοινή πορεία ελληνισμού και ορθοδοξίας ανά τους αιώνες. Το παράδειγμα και οι διδαχές του Κοσμά του Αιτωλού αποτελούν ιερό χρέος και φωτεινό οδηγό για όλους μας, για να μπορέσουμε να αναδείξουμε την Ελλάδα στη θέση που της αξίζει. Χρόνια πολλά από το πανέμορφο Θέρμο, την πρωτεύουσα της Αρχαίας Αιτωλικής Συμπολιτείας», έγραψε σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, ο οποίος εκπροσώπησε την πολιτεία στους εορτασμούς.

Πηγή / Φωτογραφίες: orthodoxianewsagency.gr

Διαβάστηκε 637 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.