Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  9:48 μμ
 
wm small
Κυριακή, 08 Αυγούστου 2021 17:03

Κατ’ αρχήν πρόθεση του ΥΠΠΟ για τα βυζαντινά μνημεία της Αγίας Σοφίας Θέρμου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Θα ενταχθούν στον προγραμματισμό οι μελέτες για το ναοδομικό συγκρότημα στην Αγίας Σοφίας Θέρμου

Το ναοδομικό συγκρότημα στην Αγίας Σοφίας Θέρμου, δηλαδή ο ναός της Αγίας Σοφίας και ο ναός του Αγίου Νικολάου, με το εφαπτόμενο παρεκκλήσιο των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, αποτελούν κηρυγμένα μνημεία. Τα μνημεία αυτά παρουσιάζουν μέγιστο ενδιαφέρον για την αρχιτεκτονική τους δομή, ενώ υπάρχουν εντός τους αρχαίες βυζαντινές επιγραφές. Αποτελούσαν τμήμα ενός ευρύτερου μνημειακού συνόλου, πιθανόν εκκλησιαστικού ή μοναστηριακού κέντρου, του τέλους του 13ου – αρχών 14ου αιώνα. Οι ναοί έχουν κτιστεί, σε μεγάλο βαθμό, από αρχαίο οικοδομικό υλικό, προερχόμενο από το ιερό της Ηγεμόνης Αρτέμιδος που βρισκόταν στον χώρο.

Δυστυχώς, όμως, τα μνημεία αυτά έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους. Ωστόσο πρόσφατα το Υπουργείο Πολιτισμού και η Εφορεία Αρχαιοτήτων καταγράφουν την πρόθεσή τους να προχωρήσουν οι πρώτες ενέργειες για την ανάδειξή τους, αρχικά με τη σύνταξη των απαραίτητων μελετών. Αυτή η πρόθεση καταγράφεται σε έγγραφο του Υπουργείου Πολιτισμού, που περιήλθε σε γνώση του AγρίνιοCulture.gr στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

«Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας μεριμνά, μέσω τακτικών αυτοψιών, τόσο για την καταγραφή της κατάστασης διατήρησης των ναών, όσο και για την προστασία τους από αυθαίρετες επεμβάσεις. Η ανάδειξη του μνημειακού συνόλου των τριών σημαντικών βυζαντινών ναών απαιτεί την σύνταξη σειράς μελετών ωρίμανσης, όπως αρχιτεκτονικής, στατικής, διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου κλπ., καθώς επίσης και την διενέργεια ανασκαφικής έρευνας για την αποκάλυψη και ανάδειξη της πρωιμότερης φάσης του ναού της Αγίας Σοφίας και στοιχείων του αρχαίου ιερού. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας θα προχωρήσει στον προγραμματισμό της σύνταξης των αναγκαίων μελετών, οι οποίες προηγούνται και αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα» αναφέρεται στην απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού.

Το ναοδομικό συγκρότημα στην Αγίας Σοφίας Θέρμου
Στην ανατολική πλευρά της Αγίας Σοφίας, στο κοιμητήριο του χωριού υπάρχει ένα σύμπλεγμα τριών βυζαντινών ναών του 13ου αιώνα. Οι δίδυμοι ναοί Ταξιαρχών και του Αγίου Νικολάου, καθώς και ο ερειπωμένος ναός της Αγίας Σοφίας κτίσθηκαν κατά τη διάρκεια της Ηγεμονίας του Θωμά Νικηφόρου Αγγέλου (1296) από τη μητέρα του Άννα Κατακουζηνή. Τα μνημεία αυτά παρουσιάζουν μέγιστο ενδιαφέρον για την αρχιτεκτονική τους δομή (τρίπλευρη ορθογωνισμένη αψίδα-δίβολα παράθυρα με πλίνθινα ημικυκλικά τόξα), το οικοδομικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε (ογκόλιθοι προερχόμενοι από το Ιερό της «Ηγεμόνης Αρτέμιδος», και τις αρχαίες και βυζαντινές επιγραφές (επιγραφή ρωμαϊκής εποχής 2ου αι. μ.Χ. εντοιχισμένη στο νότιο τοίχο του Αγ. Νικολάου).

agrinioculture.gr

Διαβάστηκε 766 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.