Τρίτη, 16η Απριλίου 2024  8:26 μμ
 
wm small
Δευτέρα, 02 Αυγούστου 2021 16:55

Καλά τα round-about, αλλά η πεζογέφυρα είναι πάλι απαραίτητη….

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Tο πρόσφατο θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα στο ύψους του σταθμού του ΚΤΕΛ Αιτωλοακαρνανίας ήρθε να θυμήσει, σε όσους ενδεχομένως το ξέχασαν, ότι από το 2008 που ξεκίνησαν από το Υπουργείο Υποδομών τα έργα αναδιαρρύθμισης της εθνικής οδού μέχρι σήμερα η εισόδος του Αγρινίου παραμένει καρμανιόλα.

Κατά τραγική ειρωνεία μάλιστα της υπόθεσης τα έργα εκείνα είχαν τον τίτλο «Υλοποίηση επεμβάσεων για την άρση της επικινδυνότητας κόμβων και θέσεων διέλευσης πεζών στον άξονα Αντίρριο – Ιωάννινα»… Σε αυτά τα 13 χρόνια που μεσολάβησαν χύθηκε πολύ αίμα. Δυστυχώς. Ακριβώς επειδή δεν είναι η πρώτη φορά που στο συγκεκριμένο σημείο σημειώνεται θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα και μάλιστα με πεζό, από τους περισσότερους και από το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας έχει υποδειχθεί η ανάγκη κατασκευής μιας πεζογέφυρας, δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν έχει μπει στο σχεδιασμό.

Συγκεκριμένα, λόγω της λειτουργίας του σταθμού ΚΤΕΛ αλλά και του Μουσικού Σχολείου που βρίσκεται πλησίον του σταθμού, διαπιστώνεται αυξημένη κίνηση των πεζών. Ωστόσο δεν υπάρχουν διαβάσεις πεζών ή κατάλληλοι φωτεινοί σηματοδότες που να επιτρέπουν την ασφαλή διέλευσή τους κάθετα στην εθνική οδό. Ακόμη η ύπαρξη πεζοδρομίου μόνο από την μία κατεύθυνση της εθνικής οδού ενέχει κινδύνους για τους πεζούς που πρέπει να κινηθούν στην απέναντι πλευρά της Ε.Ο.

Στα έργα που πρόκειται να εκτελέσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, περιλαμβάνεται στο συγκεκριμένο σημείο κυκλικός κόμβος, όχι όμως και πεζογέφυρα. Το θέμα απασχόλησε και την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου, όπου από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής ειπώθηκε ότι ο Δήμος Αγρινίου παρακολουθεί τις παρεμβάσεις της Περιφέρειας και εκτιμά ότι η δημιουργία αρκετών κυκλικών κόμβων θα μειώσει την ταχύτητα των οχημάτων και επακόλουθα την επικινδυνότητα και τα τροχαία ατυχήματα. Όμως χωρίς πεζογέφυρα, τίθεται και πάλι θέμα για την ασφάλεια των πεζών…

Oι προτάσεις του ΤΕΕ για την άρση της επικινδυνότητας στη θέση του σταθμού υπεραστικών λεωφορείων ΚΤΕΛ

 

1. Κατασκευή διαχωριστικής νησίδας μεταξύ των δύο κατευθύνσεων της εθνικής οδού με σκοπό την αποτροπή κάθε οχήματος που παρεκκλίνει από την κανονική του πορεία, να βρεθεί στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας. Για τις ανάγκες αυτής της κατασκευής θα πρέπει να γίνει χρήση του πλευρικού κοινόχρηστου χώρου μεταξύ Ε.Ο. και Χαριλάου Τρικούπη και μετατόπιση της μίας κατεύθυνσης της εθνικής οδού.
2. Εφαρμογή της μελέτης «Κυκλοφοριακή αναδιαρρύθμιση της Ε.Ο. 5 στο Π.Σ. Αγρινίου» για την αναχαίτιση οχημάτων και παθητική ασφάλεια οδών με χρήση διαχωριστικών τσιμεντένιων στηθαίων New Jersey, μεταξύ εθνικής οδού και παράδρομου, στο τμήμα έμπροσθεν του σταθμού ΚΤΕΛ, επιτρέποντας την είσοδο στον παράδρομο. Προτείνεται η κυκλοφοριακή σύνδεση για το πρατήριο καυσίμων να γίνεται αποκλειστικά από τον παράδρομο.
3. Κατασκευή πεζογέφυρας για την ασφαλή διέλευση των πεζών με προδιαγραφές ώστε να είναι προσβάσιμη σε άτομα με ειδικές ανάγκες, αλλά και την εξυπηρέτηση των αναγκών των επιβατών του ΚΤΕΛ (ανελκυστήρας, κυλιόμενες σκάλες, κυλιόμενος διάδρομος) καθώς και την πεζοδρόμηση και της δεύτερης κατεύθυνσης της Ε.Ο. από την πεζογέφυρα έως τον κόμβο «Αλιμέντα». Για την χωροθέτηση της πεζογέφυρας προτείνεται η χρήση κοινόχρηστων χώρων (ΚΧ 251α και ΚΧ 343 προς Χαρ. Τρικούπη) αμφίπλευρα της εθνικής οδού και σε μικρή απόσταση από τον σταθμό ΚΤΕΛ.

agrinioculture.gr

Διαβάστηκε 860 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.