Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  3:19 μμ
 
wm small
Σάββατο, 17 Ιουλίου 2021 20:15

Στο Συμβούλιο Γεωργίας η ακαρπία των ελιών

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Τί ισχύει και τί όχι; Κρίσιμα ερωτήματα και επισημάνσεις.

Όπως αναλυτικά αναφέραμε σε προηγούμενο δημοσίευμα (ΕΔΩ) το «σχέδιο δράσης» της Ε.Ε. για τη Βιολογική Παραγωγή είναι το θέμα που αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο του Συμβουλίου των υπουργών Γεωργίας, που πραγματοποιείται τη Δευτέρα 19 Ιουλίου.

Και μπορεί κάθε Συμβούλιο Γεωργίας – Αλιείας να είναι σημαντικό, καθώς εκεί καθορίζονται οι πολιτικές και λαμβάνονται οι αποφάσεις, που εξειδικεύονται στη συνέχεια και προσαρμόζονται στα δεδομένα κάθε κράτους-μέλους, η συγκεκριμένη Σύνοδος, ωστόσο, έχει ιδιαίτερη σημασία για τους χιλιάδες ελαιοπαραγωγούς της χώρας μας και της Αιτωλοακαρνανίας πολύ περισσότερο, αφού στο καλεντάρι έχει γραφτεί και το μείζον για την αγροτική οικονομία θέμα τη ακαρπίας στα ελαιόδεντρα.

Στην ίδια ενότητα θα συζητηθούν επίσης σοβαρά θέματα όπως το κόστος των ζωοτροφών και η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην κτηνοτροφία, οι ζημιές που έχουν προκληθεί από πυρκαγιές κ.α.

Το θέμα της ακαρπίας στις ελιές, όμως, χρειάζεται μεγάλη προσοχή.

Και το λέμε διότι, όσο θετικό κι αν φαντάζει το γεγονός ότι η Ε.Ε. αναγνωρίζει το πρόβλημα και επιτέλους …το κουβεντιάζει (!!), όσες προσδοκίες κι αν δημιουργούνται για πιθανή ενίσχυση μέσω των σχετικών ευρωπαϊκών μηχανισμών, η στήλη δεν μπορεί να μην θέσει τα ακόλουθα εύλογα ερωτήματα:

Τα όσα προ ημερών ανακοινώθηκαν στη Βουλή από την ηγεσία του ΥπΑΑΤ για τη Χαλκιδική (σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Χαλκιδικής κ. Απόστολου Πάνα), ισχύουν και για την Αιτωλοακαρνανία;

Ο «οδικός χάρτης» για την ένταξη της ελιάς Χαλκιδικής σε πρόγραμμα αποζημιώσεων, στηρίζεται, όπως ανέφερε ο υπουργός, στα στοιχεία του ΕΛΓΑ Θεσσαλονίκης, ο οποίος και διαπίστωσε, λόγω των παγετών, μειωμένη ανθοφορίααποχρωματισμό του φυλλώματος και φυλόπτωση, καθώς και επηρεασμό των ετήσιων βλαστών.

Ανάλογα στοιχεία υπάρχουν απ’ τον ΕΛΓΑ Αγρινίου; Έχουν αποσταλεί στο υπουργείο; Και ποιες ενέργειες έχουν γίνει;

Τόνισε το υπουργείο στην επίσημη ανακοίνωσή του: «Η εισήγηση του ΥΠΑΑΤ προς το Υπουργείο Οικονομικών είναι να ενταχθεί και η καλλιέργεια της ελιάς στο Πρόγραμμα Παγετός Άνοιξης 2021, ώστε και οι μη καλυπτόμενες από Κανονισμό του ΕΛΓΑ ζημιές να αποζημιωθούν κατόπιν εγκρίσεως από την Ε.Ε.».

Άρα, υπάρχει ήδη εισήγηση προς το Υπ. Οικονομικών.

Με δεδομένο ότι η απάντηση δόθηκε σε ερώτηση για την ελιά Χαλκιδικής, δικαιούμαστε να ρωτήσουμε: Η εισήγηση αυτή αφορά μόνο τις ελιές Χαλκιδικής; Αφορά μήπως και τις χοντοελιές Αγρινίου και τις ελιές ποικιλίας Καλαμάτας στην Αιτωλοακαρνανία ή σε όποια άλλη περιοχή, όποια άλλη ποικιλία έχει για τους ίδιους λόγους (ανοιξιάτικος παγετός) το ίδιο πρόβλημα (ακαρπία);

Να σημειώσουμε, δε, ότι κακώς στην Αιτωλοακαρνανία οι όποιες αναφορές υπήρξαν στο θέμα της ακαρπίας εστίασαν στις ελιές Καλαμάτας. Σαφώς και υπάρχει μεγάλη μείωση παραγωγής εκεί, στη  χοντοελιά, όμως, οι αναφορές που έχουμε θέλουν σε κάποιες περιοχές την ακαρπία να φτάνει ή και να ξεπερνά το 80%. Μάλιστα, πολλοί παραγωγοί δηλώνουν ότι ….δεν θα μπουν καν στο λιοστάσι!

Όταν ο υπουργός δηλώνει ότι «όλοι όσοι εκτιμηθεί ότι έχουν υποστεί ζημιά από τον παγετό θα αποζημιωθούν το ίδιο», μιλά για το σύνολο των πληγέντων ελαιοπαραγωγών της χώρας ή μόνο για αυτούς στη Χαλκιδική;

Και, εν πάση περιπτώσει, μπορεί να υπάρξουν τέτοιου είδους διαχωρισμοί;

Τέλος, οφείλουμε να σημειώσουμε πως, σε ότι αφορά το ενδεχόμενο αποζημιώσεων απ’ την Ευρώπη για την ακαρπία στις ελιές, καλόν θα είναι να κρατάμε μικρό καλάθι. Και έχουμε εξηγήσει το γιατί, υπενθυμίζοντας την ιστορία του 2013, όταν το υπουργείο, τότε, ολόκληρη αναλογιστική μελέτη είχε κάνει και την ίδια οδό, μέσω του Υπ. Οικονομικών ακολούθησε, για 65 εκατ. ευρώ (δείτε ΕΔΩ).

Αν έρθουν χρήματα για την ακαρπία στις ελιές απ’ την Ευρώπη, …καλοδεχούμενα θα είναι. Όσο και απαραίτητα για τον κλάδο.

Κάποια στιγμή, όμως, θα πρέπει να πούμε την αλήθεια στον κόσμο:

  • Ο ΕΛΓΑ υπάρχει για τις ελιές ή αυτές δεν θεωρούνται δέντρα; Οι ελαιοπαραγωγοί, πόσο ακόμα θα πληρώνουν τις αποζημιώσεις 2-3 καλλιεργειών, που μονίμως απορροφούν δυσανάλογα ποσά, σε υπέρμετρο, μάλιστα, βαθμό; 
Διαβάστηκε 327 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία