Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  1:37 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 09 Ιουλίου 2021 17:47

Αντηλιακά: 12 μύθοι και αλήθειες που πρέπει να γνωρίζετε

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Υπάρχουν ορισμένοι συνήθεις μύθοι και παρανοήσεις γύρω από τα αντηλιακά που οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν πριν αγοράσουν το επόμενο μπουκάλι τους.

Η κατανόηση της αλήθειας για τα αντηλιακά μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν σωστά τα αντηλιακά, σύμφωνα με το Wikihealth.

Το αντηλιακό δεν είναι πάντα απαραίτητο

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το αντηλιακό είναι απαραίτητο μόνο όταν ολόκληρο το σώμα τους εκτίθεται στο ηλιακό φως, όπως όταν βρίσκονται στην πισίνα ή κολυμπούν στη θάλασσα. Το υπεριώδες φως εξακολουθεί να είναι επιβλαβές για το εκτεθειμένο δέρμα, ανεξάρτητα από το πόσο εκτίθεται. Ορισμένοι άνθρωποι πιστεύουν επίσης ότι το αντηλιακό δεν είναι απαραίτητο τις συννεφιασμένες ημέρες, επειδή ο ήλιος δεν είναι τόσο δυνατός όσο συνήθως. Η αλήθεια είναι ότι οποτεδήποτε το σώμα εκτίθεται στο φως του ήλιου, εκτίθεται στις υπεριώδεις ακτίνες, ακόμη και αν είναι μια συννεφιασμένη μέρα. Τα χέρια και το πρόσωπο είναι συνηθισμένες περιοχές που αφήνουμε εκτεθειμένες καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ηλιακής βλάβης. Είναι καλύτερο να καλύπτετε το εκτεθειμένο δέρμα με αντηλιακό και να εξετάζετε άλλες μεθόδους προστασίας, όπως το να φοράτε καπέλο.

Το αντηλιακό θα εμποδίσει το σώμα να απορροφήσει τη βιταμίνη D

Η βιταμίνη D είναι μία ζωτικής σημασίας ορμόνη για την ανθρώπινη υγεία και ο οργανισμός την παράγει εύκολα μέσω της έκθεσης στις υπεριώδεις ακτίνες. Το αντηλιακό, ωστόσο, εμποδίζει τις υπεριώδεις ακτίνες. Έτσι, θεωρητικά, η χρήση αντηλιακού 100% του χρόνου θα εμπόδιζε ένα άτομο να λάβει τα κατάλληλα επίπεδα βιταμίνης D. Ωστόσο, το ηλιακό φως μπορεί να διαπεράσει τα ρούχα, τα αντηλιακά χάνουν την αποτελεσματικότητά τους με την πάροδο του χρόνου και είναι πιθανό ένα άτομο να ξεχάσει να βάλει αντηλιακό κάθε φορά που βλέπει τον ήλιο. Πολλοί επιστήμονες και δερματολόγοι προτείνουν ότι μόλις 5 έως 30 λεπτά έκθεσης στον ήλιο την ημέρα μπορούν να δημιουργήσουν την κατάλληλη ποσότητα βιταμίνης D στον οργανισμό.

Το αντηλιακό προκαλεί προβλήματα υγείας

Αυτός ο μύθος προέρχεται από μια παλαιότερη μελέτη που έγινε για την οξυβενζόνη, ένα από τα ενεργά συστατικά σε πολλά αντηλιακά. Οι αρουραίοι που εκτέθηκαν σε οξυβενζόνη παρουσίασαν σοβαρές αρνητικές παρενέργειες. Ωστόσο, όπως επισημαίνει μια ερευνητική επιστολή που αναρτήθηκε στο Archives of Dermatology, τα επίπεδα έκθεσης που έφτασε αυτή η μελέτη για να προκαλέσει προβλήματα υγείας στους αρουραίους ήταν εξαιρετικά υψηλά. Οι υπολογισμοί τους έδειξαν ότι αυτά τα αποτελέσματα ήταν ανέφικτα στους ανθρώπους, ακόμη και σε εκείνους που χρησιμοποιούν τακτικά αντηλιακό. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι μετά από 40 χρόνια που η οξυβενζόνη αποτελεί συστατικό των αντηλιακών, δεν υπάρχουν δημοσιευμένες μελέτες που να καταδεικνύουν τοξικές επιδράσεις στον άνθρωπο που προκαλούνται από την απορροφούμενη οξυβενζόνη.

Τα άτομα με σκούρο δέρμα δεν χρειάζονται αντηλιακό

Ορισμένοι άνθρωποι πιστεύουν ότι όσοι έχουν περισσότερη μελανίνη στο δέρμα τους δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούν αντηλιακό. Αυτό συμβαίνει επειδή η μελανίνη δρα διαχέοντας τις ακτίνες UVB και μπορεί να προστατεύει από τα ηλιακά εγκαύματα, σε κάποιο βαθμό. Ενώ τα άτομα με πιο σκούρο δέρμα προστατεύονται περισσότερο από τον ήλιο, θα πρέπει να χρησιμοποιούν και πάλι αντηλιακό πλήρους φάσματος. Η βλάβη της UVA δεν εμποδίζεται από τη μελανίνη με τον ίδιο τρόπο και μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη γήρανση του δέρματος και ρυτίδες. Η μελανίνη δεν προστατεύει επίσης το δέρμα από την ακραία έκθεση στον ήλιο, όπως η πολύωρη παραμονή στον ήλιο χωρίς προστασία. Τα άτομα με σκουρόχρωμο δέρμα δεν προστατεύονται επίσης από τον καρκίνο του δέρματος. Μια μελέτη σημείωσε ότι τα ποσοστά επιβίωσης από τον καρκίνο του δέρματος ήταν τα χαμηλότερα σε άτομα με σκουρόχρωμο δέρμα, συμπεριλαμβανομένων των Αφροαμερικανών, των Ασιατών-Αμερικανών, των ιθαγενών Αμερικανών και των κατοίκων των νησιών του Ειρηνικού. Τα αποτελέσματα αυτά έδειξαν την ανάγκη για καλύτερο έλεγχο και ευαισθητοποίηση σχετικά με τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος.

Τα σολάριουμ παρέχουν ένα προστατευτικό βασικό μαύρισμα

Ορισμένοι άνθρωποι πιστεύουν ότι πρέπει να χρησιμοποιούν τα σολάριουμ για να μαυρίσουν γρήγορα πριν έρθει το καλοκαίρι ή πριν εκτεθούν σε πολύ ήλιο, όπως όταν βρίσκονται σε διακοπές. Τα κρεβάτια μαυρίσματος χρησιμοποιούν υψηλές συγκεντρώσεις UVA φωτός για να μαυρίσουν γρήγορα το δέρμα, ενώ ο ήλιος περιλαμβάνει τόσο UVA όσο και UVB φως. Η έκθεση του σώματος σε υψηλά επίπεδα φωτός UVA από ένα κρεβάτι μαυρίσματος δημιουργεί ένα προσωρινό μαύρισμα που κάνει πολύ λίγα για να προστατεύσει το δέρμα από την έκθεση στον ήλιο και τα εγκαύματα που προκαλούνται από το φως UVB.

Το μακιγιάζ είναι αρκετό για την προστασία του προσώπου

Αν και είναι αλήθεια ότι το μακιγιάζ μπορεί να παρέχει λίγη προστασία από τον ήλιο, δεν είναι πολύ και δεν αντικαθιστά ένα καλό αντηλιακό. Το μακιγιάζ θα πρέπει να θεωρείται ως ένα πρόσθετο στρώμα προστασίας και όχι το μοναδικό στρώμα προστασίας.

Το αντηλιακό λειτουργεί καλύτερα από την κάλυψη

Μπορεί να είναι δελεαστικό να σκεφτείτε ότι ένα στρώμα αντηλιακού κάνει το σώμα ανίκητο στον ήλιο. Πολλοί άνθρωποι που φορούν αντηλιακό πιστεύουν ότι αυτό τους επιτρέπει να παραμένουν προστατευμένοι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ακόμη και αν μεγάλο μέρος του δέρματος είναι εκτεθειμένο. Η αλήθεια είναι ότι η κάλυψη του δέρματος είναι πολύ καλύτερη προστασία από το αντηλιακό. Ένα καπέλο και τα ρούχα θα προστατεύσουν το δέρμα καλύτερα από οποιοδήποτε αντηλιακό.

Δεν μπορείτε να μαυρίσετε ενώ φοράτε αντηλιακό

Το αντηλιακό βοηθά στην προστασία από τις ακτίνες UVA και UVB, αλλά μπορεί να μην προστατεύει πλήρως το σώμα. Είναι ακόμα δυνατό να μαυρίσετε ενώ χρησιμοποιείτε αντηλιακό, ακόμη και όταν κάποιος το εφαρμόζει πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το μαύρισμα είναι η φυσική προστατευτική αντίδραση του σώματος στην έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία. Για να αποφύγετε το μαύρισμα, είναι καλύτερο να εφαρμόζετε αντηλιακό και να καλύπτεστε με καπέλο και μακριά ρούχα.

Όλα τα αντηλιακά είναι το ίδιο

Υπάρχει μια κοινή παρανόηση ότι όλα τα αντηλιακά είναι περίπου τα ίδια και θα κάνουν την ίδια δουλειά. Ωστόσο, υπάρχουν διάφορα συστατικά στα αντηλιακά και μπορεί να προστατεύουν από διαφορετικά επίπεδα έκθεσης στον ήλιο. Ενεργά συστατικά όπως το διοξείδιο του τιτανίου και το οξείδιο του ψευδαργύρου χρησιμοποιούνται συχνά για να φιλτράρουν τις ακτίνες UVA και UVB. Υπάρχουν επίσης χημικοί αποκλειστές, όπως η αβοβενζόνη. Όλα αυτά τα συστατικά εμποδίζουν τον ήλιο με διαφορετικούς τρόπους. Η χρήση ενός αντηλιακού πλήρους φάσματος είναι σημαντική, επειδή θα προστατεύσει το δέρμα από το μεγαλύτερο εύρος της υπεριώδους ακτινοβολίας. Το άλλο σημαντικό στοιχείο είναι ο συντελεστής προστασίας από τον ήλιο (SPF). Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών (FDA) συνιστά την τακτική εφαρμογή αντηλιακού με δείκτη προστασίας 15 ή υψηλότερο, ακόμη και τις συννεφιασμένες ημέρες.

Μια εφαρμογή αντηλιακού διαρκεί όλη την ημέρα

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το αντηλιακό θα διαρκέσει όλη την ημέρα μετά από μία μόνο εφαρμογή. Στην πραγματικότητα, το αντηλιακό διασπάται στο φως και χάνει την αποτελεσματικότητά του σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οι άνθρωποι πρέπει να εφαρμόζουν αντηλιακό τουλάχιστον κάθε 2 έως 4 ώρες.

Το αντηλιακό είναι αδιάβροχο

Τα αντηλιακά που χαρακτηρίζονται ως ανθεκτικά στο νερό ή στον ιδρώτα ή διατίθενται στο εμπόριο ως αντηλιακά για σπορ, μπορεί να φαίνονται ότι είναι αδιάβροχα. Δυστυχώς, αυτό είναι μια υπερβολή του τι μπορεί να κάνει το αντηλιακό. Κανένα αντηλιακό προϊόν δεν μπορεί να είναι 100 τοις εκατό αδιάβροχο. Οι άνθρωποι πρέπει πάντα να εφαρμόζουν εκ νέου αντηλιακά ανθεκτικά στο νερό μετά την έκθεση στο νερό. Αφήστε το αντηλιακό να εγκατασταθεί στο δέρμα για τουλάχιστον 10 έως 15 λεπτά πριν μπείτε στο νερό.

Το αντηλιακό δεν λήγει ποτέ

Σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση, τα αντηλιακά φυσικά λήγουν. Τα ενεργά συστατικά μπορούν να διασπαστούν με την πάροδο του χρόνου και η χρήση ληγμένου αντηλιακού μπορεί να αφήσει το δέρμα απροστάτευτο.

pronews.gr

Διαβάστηκε 592 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.