Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  9:53 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2021 09:56

Αιτωλοακαρνανία: Σε νέα εποχή τα αρδευτικά έργα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης – «Σπάει» η ανομβρία

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Μετά από δεκαετίες χωρίς νέα αρδευτικά έργα 70 εκατ. ευρώ για το πρώτο μεγάλο αρδευτικό έργο της Αιτωλοακαρνανίας, που θα προωθηθεί μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης

Στο τομέα των αρδευτικών δικτύων φαίνεται ότι θα έρθει η πρώτη θετική είδηση για την Αιτωλοακαρνανία από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» επικυρώθηκε πρόσφατα από την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με την παρουσία της στην Αθήνα μαζί με τον Πρωθυπουργό και προβλέπει την εκταμίευση 17,8 δισ. ευρώ υπό μορφή επιχορηγήσεων και 12,7 δισ. ευρώ υπό μορφή δανείων για την περίοδο 2021-2026.

Πολλά από τα έργα του σχεδίου θα υλοποιηθούν ως Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, καθότι αποτελούν μεγάλες επενδύσεις  και θα αντλήσουν χρηματοδότηση από τους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς (ΕΤΕπ,  EBRD),  οι οποίες θα υπογράψουν το επόμενο διάστημα με το ΥΠΟΙΚ σύμβαση συμμετοχής στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Το Υπουργείο Υποδομών έχει ήδη «ξεσκονίσει» τα έργα που έχουν μελετητική ωριμότητα και θα μπορούσαν να προχωρήσουν γρήγορα. Κατέληξε λοιπόν στην κατασκευή 18 αρδευτικών δικτύων σε όλη τη χώρα, μαζί με τα συνοδευτικά έργα (κατασκευή και εκσυγχρονισμός φραγμάτων, αρδευτικών δικτύων, δεξαμενών κ.ά).

Στόχος των έργων που θα φτάσουν σε σύνολο προϋπολογισμού τα 750 εκατ. ευρώ (200 εκατ. ευρώ που θα μπουν από το Ταμείο Ανάκαμψης) είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας του αγροτοδιατροφικού τομέα, η αύξηση του αγροτικού εισοδήματος και η δημιουργία θέσεων εργασίας στη διάρκεια της κατασκευής και στη συνέχεια συντήρησης των έργων.

Ο στόχος είναι να αυξηθούν οι αρδευόμενες εκτάσεις και κατά συνέπεια η αγροτική παραγωγή με παράλληλη έξυπνη διαχείριση των υδατικών πόρων και την εξοικονόμηση των διαθέσιμων υδατικών αποθεμάτων.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Σ» τουλάχιστον ένα μεγάλο έργο που αφορά την Αιτωλοακαρνανία θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και συνέχεια….

Ο λόγος για το έργο προϋπολογισμού 70εκατ. ευρώ με τίτλο «εγγειοβελτιωτικά έργα παραλίμνιων περιοχών Αμβρακίας – Αμφιλοχίας και Βάλτου Α’ φάση».

Η Διεύθυνση Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Έργων του Υπ. Υποδομών έχει εκπονήσει και παραλάβει τις μελέτες του εν λόγω έργου, που θεωρείται ώριμο και αφορά την κατασκευή αποχετευτικών, στραγγιστικών – αντιπλημμυρικών έργων για την άρδευση περίπου 35.000 στρεμμάτων στην περιοχή του δήμου Αμφιλοχίας.

Ποια έργα εξετάζονται ακόμη

Ακόμη εξετάζεται η πιθανότητα να ενταχθούν και άλλα έργα στην Αιτωλοακαρνανία, χωρίς ακόμη να έχουν παρθεί οριστικές αποφάσεις για αυτά. Εξετάζεται η ωριμότητα υφιστάμενων μελετών όπως π.χ. «Αρδευτικό έργο Ζώνης 11Α Κάτω Αχελώου Ν. Αιτωλοακαρνανίας», «Αρδευτικά έργα Κάτω Αχελώου Ν. Αιτωλοακαρνανίας Ζώνης 8- 9Β-9Γ1» ώστε να μπορέσουν τα έργα αυτά να χρηματοδοτηθούν για υλοποίηση.

Επίσης η Διεύθυνση Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Έργων του Υπ. Υποδομών εκπονεί τη μελέτη «Τοπογραφικές εργασίες για την εκτέλεση υποχρεωτικού αναδασμού για την κατασκευή αρδευτικών δικτύων Κεντρικού Ξηρόμερου» προκειμένου μετά την κατασκευή του Φράγματος των Αχυρών να προχωρήσει η δεύτερη φάση του έργου που περιλαμβάνει την κατασκευή αρδευτικών δικτύων συνολικής έκτασης 18.600 στρεμ.

Ενώ στην περιοχή του δήμου Αγρινίου αντίστοιχα προγραμματίζεται η δημοπράτηση της μελέτης που αφορά την «Αναμόρφωση αρδευτικών δικτύων παραλιμνίων εκτάσεων λιμνών Λυσιμαχίας και Τριχωνίδας ζώνες 5-6 κα 6Α» προϋπολογισμού 2 εκατ. ευρώ καθώς και η μελέτη αναμόρφωσης αρδευτικών δικτύων αρμοδιότητας ΤΟΕΒ Παναιτωλύου προϋπολογισμού 1,7 εκατ. ευρώ ωστόσο είναι μάλλον δύσκολο να προχωρήσει η χρηματοδότησή τους από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Καμία πρόταση στην προηγούμενη περίοδο

«Πληγή» για τον αγροτικό κόσμο της Αιτωλοακαρνανίας είναι τα αρδευτικά δίκτυα στην Αιτωλοακαρνανία. Στην πλειοψηφία τους, έχουν κατασκευαστεί κατά τις δεκαετίες 1960 – 1970 και έχουν εξαντλήσει ήδη το όριο ζωής τους, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν εκτεταμένες φθορές με απώλεια και σπατάλη τεραστίων ποσοτήτων νερού καθώς και ηλεκτρικής ενέργειας.

Έτσι ζούμε το οξύμωρο στο νομό με τα περισσότερα νερά οι αγρότες να μην μπορούν να ποτίσουν… Ενώ δεν πρέπει να περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι μέχρι πρόσφατα οι αρμόδιοι Υπουργοί διαφορετικών μάλιστα κυβερνήσεων στις επισκέψεις τους στην περιοχή διαπιστώνουν μεγάλο έλλειμμα στην προετοιμασία των μελετών. Δεν είναι εξάλλου ότι στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο δεν υπήρξε ούτε ένα αρδευτικό έργο που εντάχθηκε για χρηματοδότηση σε κάποιο κοινοτικό πρόγραμμα.

Τούτων δοθέντων είναι αναμφισβήτητα σημαντικό που επιτέλους θα προχωρήσει τουλάχιστον ένα μεγάλο αρδευτικό έργο στην Αιτωλοακαρνανία.

Γιατί ΣΔΙΤ;

Η επιλογή για τη Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα για την προώθηση μεγάλων αρδευτικών έργων δεν έρχεται τυχαία. Από την κυβέρνηση έχουν διαπιστωθεί μια σειρά από διαχρονικές παθογένειες στο χώρο των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ, με αποτέλεσμα τις δεκαετίες που πέρασαν χωρίς επαρκή συντήρηση των υφιστάμενων έργων, αρκετές εγγειoβελτιωτικές υποδομές να φτάσει στα όριά τους.

Παράλληλα στους ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ είναι σχεδόν καθολική η έλλειψη επιστημονικού προσωπικού, ενώ ο γενικός κανόνας είναι ότι ακολουθούνται απαρχαιωμένες μέθοδοι για παράδειγμα στην παρακολούθηση και στον έλεγχο των αντλιοστασίων αφού πολλοί αισθητήρες και αυτοματισμοί δεν συντηρούνται. Η συνηθισμένη πρακτική σε πολλά δίκτυα είναι η κατανάλωση νερού στα αντλιοστάσια να εκτιμάται με βάση την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και όχι με βάση την καταγραφή των παροχόμετρων που είναι εγκατεστημένα, γιατί τα τελευταία δεν συντηρούνται.

Τέλος, η εισφορά για την παροχή αρδευτικού νερού που πληρώνουν οι αγρότες στους ΟΕΒ συνήθως καθορίζεται με βάση την εκτίμηση των αρδευόμενων επιφανειών και όχι με βάση τον όγκο του νερού. Το συγκεκριμένο σύστημα επιτρέπει σε πολλούς αγρότες να υπερκαταναλώνουν νερό, αφού η χρέωσή τους παραμείνει ίδια ανεξάρτητα από την κατανάλωση.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 348 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία