Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  7:12 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2021 18:21

Απόστολος Κατσιφάρας: Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπροστά σε νέες προκλήσεις

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Κρίσιμη και παραγωγική ήταν η σύσκεψη για την οικονομία και τις επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΟΕΣΒΕΝΑ στην Πάτρα με πρωτοβουλία της παράταξής μας ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ – ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Η ατζέντα των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν, οι Μικρομεσαίες επιχειρήσεις την επόμενη μέρα της  πανδημίας, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, οι ανάγκες της αγοράς σήμερα καθώς και οι άμεσες απαντήσεις στα κρίσιμα που θα καθορίσουν  το μέλλον και την βιωσιμότητά των επιχειρήσεων αύριο όπως:

  • Ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά που συνεχίζει να είναι περιορισμένη παρά το άνοιγμα των επιχειρήσεων λόγω της μειώσεις των εισοδημάτων, της υψηλής ανεργίας και της έλλειψης αισιοδοξίας.
  • Άμεση αποκατάσταση της αστοχίας του προγράμματος των 30 εκ ευρώ της περιφέρειας για την στήριξη των ΜΜΕ λόγω COVID 19  καθώς και της αδικαιολόγητης καθυστέρησης του νέου προγράμματος των 20 εκ. παρά τις ανακοινώσεις, δημόσιες δεσμεύσεις και την ψήφιση στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
  • Άμεση αποκατάσταση της αστοχίας του προγράμματος «Εξοικονομώ» που χρηματοδοτήθηκε από την περιφέρεια και υλοποιήθηκε με λάθος τρόπο από το υπουργείο με νέο πρόγραμμα ενισχυμένο σε πόρους αλλά με αντικειμενικά κριτήρια, ώστε να δοθεί νέα  ευκαιρία για πολλά επαγγέλματα π.χ. ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς , τεχνίτες κ.λ.π.
  • Επαρκή στήριξη των κλειστών αλλά κρίσιμων κλάδων για την τοπική οικονομία, εστίαση, τουρισμό, μετακινήσεις, επιχειρήσεις αθλητισμού και πολιτισμού με ιδιαίτερη έμφαση στήριξη  στον κλάδο των ταξί που δεν μπόρεσαν να ενταχθούν σε κανένα πρόγραμμα.
  • Αλλαγή πολιτικής στο  τραπεζικό σύστημα με στροφή στις επενδύσεις. Να αντιμετωπιστεί ο υπέρογκος δανεισμός των επιχειρήσεων και να δοθεί προτεραιότητα σε ένα νέο σχέδιο ρύθμισης των χρεών και δανείων με διαγραφή μέρους ώστε να καταστεί βιώσιμη η αποπληρωμή τους.
  • Άμεση ανάγκη επανεκκίνησης των μεγάλων έργων υποδομής που καθυστερούν προκλητικά  για δύο χρόνια με ευθύνες της κυβέρνησης και της περιφέρειας  όπως η Πατρών - Πύργου, το τραίνο στο λιμάνι και η επέκτασή του στον Πύργο, το φυσικό αέριο σε Πάτρα και ΒΙΠΕ, καθώς και οι αναπλάσεις στους παλιούς  εργοστασιακούς χώρος του Λαδόπουλου που θα αλλάξουν την εικόνα της πόλης και θα φέρουν νέες ευκαιρίες και  δουλειές.
  • Το Ταμείο Ανάπτυξης να εξελιχθεί ως ευκαιρία για όλους και να μην περιοριστεί σε υπόθεση λίγων και εκλεκτών, καθώς στην πρώτη φάση κανένα έργο δεν διεκδικήθηκε και δεν εντάχθηκε στην περιφέρεια μας. Η αρχή που θα καθορίζει όλεq τις διεκδικήσεις μας πρέπει να είναι η εξής: τα χρήματα στους πολλούς.

Εμείς, ως παράταξη θέσαμε την καθολική αστοχία του προγράμματος της περιφέρειας για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς επίσης και την πρωτοβουλία μας για την απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου που δεσμεύει την περιφερειακή αρχή για νέο πρόγραμμα ύψους 20 εκ. ευρώ, με την αλλαγή των όρων και κριτηρίων και κυρίως με μικρότερο ανώτατο πλαφόν έτσι ώστε να αρθούν οι αδικίες και να είναι δικαιούχοι οι περισσότεροι. Παράλληλα, τονίσαμε την θέση μας ότι τα προγράμματα είναι για τους πολλούς και όχι τους λίγους και θέσαμε την ανάγκη για ένα νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» με κριτήρια αντικειμενικά και με περισσότερους πόρους για να τονωθούν άμεσα τα επαγγέλματα του οικοδομικού κλάδου.  

Η παράταξή μας ευχαριστεί ιδιαίτερα τα μέλη του ΔΣ ομοσπονδίας των επαγγελματοβιοτεχνών που συμμετείχαν στην σύσκεψη. Δεσμεύεται ότι θα προωθήσει τα θέματα που τέθηκαν κατά την συζήτηση, θα παρακολουθεί την εξέλιξή τους και θα παρεμβαίνει πάντα με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και επεξεργασμένες προτάσεις.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο π. Περιφερειάρχης Αποστόλης Κατσιφάρας και τα μέλη της παράταξης Δημήτρη Δριβίλας, Δήμητρα Μπάστα, Γιώργος Αγγελόπουλος και Κώστας Κόντης.

Η περίοδος που διανύουμε είναι κρίσιμη. Οι επιχειρήσεις και η αγορά ζητούν ρεαλιστικό σχέδιο και λύσεις, όχι υπερδιαφήμιση και φωτογραφίες. Ο δρόμος της ευθύνης είμαι μπροστά μας.

Διαβάστηκε 259 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.